CROPIX Cropix
PALA JE ODLUKA

VELIKA ANKETA SN-A: Odluka koja je podijelila javnost! Je li HNS na primjeren način kaznio Ivana Bebeka?

Je li ova kazna početak generalnog uvođenja reda ili je samo novo guranje problema pod tepih?
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 07. listopad 2021. 17:47

Još jedna odluka koja je podijelila javnost, HNS-ova odluka o četveromjesečnoj suspenziji Ivana Bebeka. Oni koji su se nadali, ili navijali, da Bebek bude doživotno kažnjen ostali su razočarani, kao i oni koji su tvrdili da ta snimka, koja je kompromitirala Bebeka, nedovoljan dokaz za išta pa i za bilo kakvu drakonsku kaznu.

Možemo zaključiti da je HNS, donekle, “odigrao” diplomatski. Jer, situacija jest bizarna, snimka je privatna, ne zna se kako je iscurila u javnost, kad bi sve što se izgovori privatno bilo kažnjivo, malo bi još nogometnih aktera bila na terenu i uz teren. Opet, Bebek jest izgovorio nešto što zvuči jako loše u kontekstu naše nogometne svakodnevice i nitko se ne može praviti da to nije čuo, a to nešto može baciti sumnju na neke buduće odnose između njega, sudaca Hajduka, navijača Hajduka, ostalih klubova... Uostalom, već taj odnos ima i povijest. U cijelom tom miksu raznih pritisaka HNS je, zapravo, našao jedno “političko rješenje”, kaznio je Bebeka na četiri mjeseca, što jest velika kazna, ali opet, nije išao tako daleko da zbog privatne snimke okonča karijeru ponajboljeg hrvatskog suca.

Koji se u međuvremenu ispričao svima pa i novinaru kojega je nazvao uistinu ružnim pogrdama, a k tome i objasnio da su ga pogodili povici “ubij Bebeka” s poljudskih tribina. Koji su, sigurno, njemu na terenu zvučali uznemirujuće i odigrali ulogu u tom slučaju. I koji su također za svaku osudu i kaznu. HNS je, ovom kaznom, ugasio vatru, žrtvovao Bebeka da pokaže stav, ali ga nije do kraja “utopio”. Iako mu je karijera ovime obilježena, pitanje je koliko će još i suditi kad suspenzija iscuri. A je li kazna primjerena, velika ili mala, to ćemo tek vidjeti, HNS je ovime sam sebi postavio određena mjerila.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Hoće li se čitav ovaj slučaj odraziti na neke buduće sudačke odluke, ne samo Bebekove, u budućim utakmicama Hajduka, ako će mu više suditi, hoće li se i kako odraziti generalno na povratak povjerenja u suđenje ili će, pak, dati svim klubovima poticaj za još veći pritisak na arbitre? Je li ova kazna znak da će HNS drastično kažnjavati i one koji javno prozivaju suce, trenere, novinare i ostale aktere, prijete im ubojstvom, čakijom i tko zna čime, bilo s navijačkim šalom oko vrata s tribina, ili u odijelu s klupskom značkom iz svečanih loža? Bilo čijih!

Je li, u konačnici, ova kazna znak da će HNS beskompromisno kažnjavati svaku anomaliju i nesportske istupe bilo koga u našem nogometu, počevši od nekih svojih uglednika kojima su suci (oni civilni) već davno presudili? Dakle, je li ova kazna početak generalnog uvođenja reda ili je samo novo guranje problema pod tepih, stišavanje nezadovoljstava raznih strana i pokazivanje mišića i kompromis od kojega su se tresla brda a opet se rodio - miš?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 14:10