NAJBOGATIJA ŽUPANIJA

Oporbi otvoren put do vlasti u Sarajevu: SDA pometen, sve jači pritisak na bračni par Izetbegović

Oporbene stranke dobile su u ponedjeljak potporu skupštine Sarajevske županije da formiraju novu županijsku vladu u kojoj neće biti SDA
Sebija i Bakir Izetbegović
 Anadolu/AFP

Oporbene stranke, koje su na lokalnim izborima u BiH sredinom studenog pobijedile u najvažnijim općinama u Sarajevu, dobile su u ponedjeljak potporu skupštine Sarajevske županije da formiraju i novu županijsku vladu, u kojoj više neće biti ministara iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Na sjednici županijske skupštine dvije trećine zastupnika bilo je za smjenu vlasti, a nitko n ije bio protiv, jer su zastupnici SDA ostali suzdržani i nisu ni pokušali ishoditi opstanak dosadašnje vlade iza koje je stajala najveća bošnjačka stranka.

Oporbeni blok

Dosadašnju vladu Sarajevske županije predvodio je Mario Nenadić iz Saveza za bolju budućnost (SBB), a u njoj je ministre imala i Demokratska fronta (DF) Željka Komšića.

Zajedno sa SDA i te su dvije stranke "pometene" na izborima provedenim 15. studenog, na kojima je najveće povjerenje birača s područja Sarajeva dobio oporbeni blok kojega čine Naša stranka (NS), Narod i pravda (NiP), Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL).

Ova je "četvorka", preuzimanjem vlasti u tri od četiri općine koje čine grad Sarajevo, dobila i mogu ćnost izbora gradonačelnika glavnog grada BiH. Za tu je poziciju SDP BiH već kandidirao Bogića Bogićevića, istaknutog dužnosnika te stranke, koji je bio član posljednjeg sastava bivšeg Predsjedništva SFRJ i koji je 1991. spriječio provedbu plana vrha tadašnje JNA da preuzme vlast u zemlji i onemogući ostamostaljenje Hrvatske i Slovenije.

SDA se bavi sama sobom

Dosadašnja oporba je, nakon izglasavanja nepovjerenja vladi Sarajevske županije, u ponedjeljak dobila priliku formirati i novu vlast u najbogatijoj županiji u Federaciji BiH, dok se SDA bavi sama sobom zbog brojnih kritika na račun stranačkog vrha predvođenog Bakirom Izetbegovićem.

"Mi (SDA) idemo iz greške u grešku", izjavio je u ponedjeljak za televiziju N1 član predsjedništva SDA Šemsudin Mehmedović pridružujući se sve brojnijim kritikama na račun Izetbegovića i načina na koji on vodi stranku.

Izetbegović, ali i njegova supruga Sebija, izloženi su brojim pozivima iz stranačkih redova da se suoče s osobnom odgovornošću za izborni poraz. Neki kritičari poput potpredsjednika SDA Denisa Zvizdića otvoreno su kazali kako predsjednik SDA sada mora birati između svojih najbližih suradnika odnosno stranke i supruge koja ne skriva političke ambicije. Zvizdić je ultimativno zahtijevao da Sebija Izetbegović podnese ostavku na stranačke funkcije najavivši kako će se u protivnom povući on.

Bračni par Izetbegović je to za sada odbacio. Sebija Izetbegović je kazala kako ostavku sigurno neće podnijeti na zahtjev Zvizdića, a predsjednik SDA odgovorio je svom dojučerašnjem bliskom suradniku porukom kako na ultimatume ne pristaje.

"SDA je demokratska stranka, u njoj ne naređuje ni predsjednik koji ima posebne ovlasti, pa sigurno neće naređivati ni potpredsjednik Zvizdić. Odluke će donijeti stranačka tijela nakon podrobnih analiza, nikako u postizbornoj euforiji niti metodom linča", kazao je Izetbegović u intervjuu za portal Faktor blizak SDA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 07:33