MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
VAŽNA POBJEDA

VIDEO: Gorica novim slavljem bacila rukavicu Hajduku u borbi za Europu, zabilo i novo Dinamovo pojačanje

Nije Istra mogla odgovoriti vrlo dobrim momcima Siniše Oreščanina koji nastavljaju utrku za Europu.
Piše: Robert Matteoni/Sportske novostiObjavljeno: 02. svibanj 2021. 16:01

ISTRA 1961 - GORICA 0:2 (Špikić 42', Mitrović 90+4)

PULA - Stadion Aldo Drosina. Bez gledatelja. Sudac Duje Strukan (Split). Pomoćnici: Jakšić (Solin), Vidović (Split). Četvrti sudac: Titlić (Hrvace). VAR: Bebek. AVAR: Kezele. Delegat: Podrug.

ISTRA 1961: Lučić, Šutalo, Tomašević, Silva (od 46' Špoljarić), Hujber, Blagojević (od 83' Lončar), Ivančić (od 68' Levitt), Gonzalez (od 90' Šipoš), Gržan, Hara, Vuk (od 69' Bande). Trener Danijel Jumić

GORICA: Banić, Doka, Steenvoorden, Jovičić, Krizmanić, Babec, Junior, Delfi (od 52' Dvorneković), Hamad (od 90' Pršir), Špikić (od 69' Mitrović), Mudrinski (od 69. Nimely). Trener Siniša Orešćanin

Žuti kartoni: Silva (17' preoštra igra), Junior (38' p.i.), Delfi (50' p.i.), Babec (60' p.i.i), Hujber (62' potezanje za dres), Hujber (79' p.i.), Krizmanić (82' nesportsko ponašanje), Lončar (86' nesportsko ponašanje), Tomašević (87' p.i.)

Crveni kartoni: Hujber (79' drugi žuti karton)

Nakon 90 minuta više borbene no lijepe igre na Drosini, najsretniji ishodom bili su nogometaši Gorice, te konkurencija Istri u borbi za ostanak. Zeleno-žuti su izgubili važne bodove i time su se doveli u osobito tešku situaciju glede prvoligaškog ostanka. Kako su odigrali, bez agresije i energije, tako su i prošli. Za razliku od njih Gorica je bila čvrsta, kompaktna a njihov trener Oreščanin raspoložen u aktivnom vođenju momčadi, pogotovo sa izmjenama u nastavku…

Lijepo vrijeme, toplo i sunčano, bilo je ugodno ozračje za utakmicu koja je puno značila kako za Istru tako i Goricu. Treneri su na travnjak poslali svoje momčadi u kojima je nedostajalo po 4-5 igrača, uz činjenicu da je Gorica svakako bila značajnije oslabljena. No, u prvih 45 minuta utakmice to se nije osjetilo, dapače. Od svih gostovanja Goričana na Drosini, po igri i diktiranju inicijative, ovo im je izdanje djelovalo najuvjerljivije. To je naravno značilo da je Istra 1961 u utakmicu ušla odveć mlako, bez energije koja bi bila logična momčadi koja se bori za goli prvoligaški život. Danijel Jumić je odabrao postavu sa Gržanom i Vukom na krilima, dok su bekovske pozicije zauzeli Hujber i Sergi. Unatoč tome što su u veznom redu ordinirali Blagojević i Ivančić ovaj put tečnost igre Zeleno-žutih bila je odveć manjkava. Dijelom je tome doprinijela i kompaktna, taktički disciplinirana gostujuća postava, koja je igrala visokom obranom, u plitkoj formaciji, i tako potpuno udaljila Haru, Gržana i Vuka od svog gola.

U par navrata kada su Puljani uspjeli probiti linije, uglavnom dijagonalama, Hara je, u 13.i 15.minuti bio neprecizan u završnom šutu. Gosti su imali više od igre, ali do 32.minute bili su nekonkretni. Tada je na centaršut Tomašević mlako odbio loptu točno do Mudrinskog, koji je sa 11-12 metara pucao ravno u Lučića. No, bila je to najava problema za domaćine. Praktično iz ničega u 42. minuti Špikić je potvrdio dobru formu i doveo Goricu u zasluženo vodstvo. Hamad je s lijeve strane centrirao na drugu stativu, gdje je iz blizine Špikić, pored dva domaća igrača i Lučića spretno ubacio loptu u mrežu. Gol kojem su se radovali u Gorici, sigurno je iste emocije izazvao u Lokomotivi i Varaždinu. Kako je igrala u prvih 45 minuta, vjerojatno teških nogu zbog važnosti bodova, Istra je odala drugoligaške ritmove….

U nastavak je Jumić odlučio ići bez stopera Silve i sa uvođenjem Špoljarića. To je značilo i promjenu sustava igre, pa je umjesto 3-4-3 odabran 4-2-3-1 raspored. Domaći su naznačili promjenu ritmu, čak su i nakon Gržanove akcije imali dobru priliku,te uskoro poništen gol Hare. No, Gorica je kontinuirano prijetila iz brze tranzicije (Babec 56', obrana Lučića), tako da je utakmica dobila na tempu i zanimljivosti. Treneri su dosta mijenjali, umor je uzimao maha, pogotovo kod gostiju, koji su imali kup teret od srijede i ponestalo im je mirnoće u igri. No, u 79' je Hujber, jedan od onih koji je iskazivao najviše energije, dobio opravdano drugi žuti i Istra je nastavila sa deset igrača. Umjesto pritiska domaćih razigrala se Gorica, i kao da nisu crveni odigrali 120 minuta u srijedu, nego domaći. Izmjene su Orešćaninu donijele više, Jumićeve promjene nisu promijenile tijekove Zeleno-žutih. Na kraju i groteskna situacija, Istra je htjela mijenjati a gosti su išli u kontru, i tako su bili i bez dva igrača (isključeni Hujber i „zamijenjeni“ Sergi), što su Goričani sjajno iskoristili za akciju 4 igrača koji su ušli u nastavku, a poentirao je vižljasti Mitrović. Zaslužena potvrda pobjede Gorice…

Siniša Oreščanin opisao je koliko je današnja utakmica bila važna za njega i njegove igrače.

- Čestitam igračima na pobjedi, ostvarili smo jako važna tri boda. Upravo zbog težine uloga bila je to prilično nervozna utakmica. Mi smo imali svoju računicu, Istra svoju. Dali smo gol u pravo vrijeme, a u nastavku, kada se očekivalo da će Istra pritisnuti, važan je moment bilo isključenje njihova igrača.

Trener Istre Danijel Jumić čestitao je suparniku.

- Čestitam Gorici na pobjedi, mi nismo bili pravi. U prvom dijelu nismo iskoristili neke priilke, a onda smo u najgorem trenutku primili pogodak iz greške, odnosno dekoncentracije. U nastavku smo htjeli pritisnuti, ali onda nas je isključenje poremetilo. Unatoč svemu trebali smo odigrati odlučniju i agresivniju utakmicu.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Gotovo je u Velikoj Gorici, zaista raritetan primjer tog drugog pogotka kojeg možete vidjeti malo ispod... Bodovi dakle, idu za Turopolje, a Gorica i dalje živi mirno na trećoj poziciji.

90'+4 GOOOOL! Gorica potvrđuje slavlje. Mitrović je zabio dok su domaći spremali promjenu. Nevjerojatan propust napravio je Sergi koji je mislio da se zamjena već obavlja... Mitrović je zabio na dodavanje Pršira.

90+2' Umjesto Hamada u igri je Pršir, taktička je to izmjena kod Gorice.

90' Igrat će se još četiri minute sudačke nadoknade.

88' Rutinirano Gorica odrađuje ove posljednje minute. Nisu Puljani uspjeli ništa kvalitetnog iskreirati u završnici.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

86' Tek nakon što je ušao u igru Lončar je zbog prigovora dobio žuti karton. U istoj minuti javna opomena i za Tomaševića, neće ga biti u sljedećem kolu kada Istra igra protiv Šibenika.

83' Žuti za Goričinog Krizmanića, ulazi Istrin Lončar umjesto Istrinog Blagojevića.

82' Kakva obrana Lučića! Hamadova krasna lopta za Dvornekovića, jedan na jedan izašao je ovaj s Lučićem koji je taj udarac sjajno zaustavio.

79' Crveni karton! Nakon starta Hujbera nad Mitrovićem sudac Strukan Istrinom bočnom igraču pokazuje drugu javnu opomenu. Istra ostaje s desetoricom.

78' Slobodni udarac Blagojevića iz dobre pozicije završio je udarcem visoko preko Banićeva gola.

76' Korner za Istru. Igra se sada bez prilika, s dosta kontakta.

71' Dobar pokušaj Babeca, otišlo je pored desne vratnice. Istra je otupjela svoje napadačke oštrice, Bande nije uspio iskoristiti jedan poklon Goričana.

69' Mitrović umjesto strijelca Špikića kod gostiju, a Mudrinski svoje mjesto prepušta Nimelyju.

68' Levitt umjesto Ivančića, odnosno Bande umjesto Vuka. To su dvije izmjene kod domaćih.

66' Hamad izvodi korner za Goricu, izbacuju to domaći bez većih problema i krenuli u kontru preko Gržana... Na koncu, nesporazum sa Špoljarićem.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

62' Serijal javnih opomena sada nastavlja i Hujber, bočni igrač Istre.

60' Žuti za Babeca, neće ga biti u sljedećem kolu, Gorica tada igra kod kuće protiv Osijeka. Još će teži posao imati momčad iz Turopolja.

58' Banić kupi jednu loptu koja je bila od strane Hujbera ubačena u kazneni prostor. Igra se potpuno otvoreno, traži se pogodak u svakom napadu.

55' Babec! Dobra šansa za Goricu, ali Lučić je uspio to obraniti. Dosta toga dobrog vidjeli smo u nastavku utakmice.

53' Gol, ali poništen! Dobar ubačaj u sredinu, Hara je zatresao mrežu, ali sve je poništeno zbog zaleđa. Opravdano, potvrdili su to i iz VAR-sobe, suci Bebek i Kezele.

52' Prva gorička izmjena, van ide upravo Delfi, a u igru će Dvorneković.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

50' Gosti iz Turopolja znaju da bi današnjom pobjedom opet pobjegli Rijeci i Hajduku. Mogu li kopirati utakmicu iz polufinala Kupa protiv Dinama u kojoj su Modre odveli do produžetka... Otežao je sve skupa malo Delfi svojim žutim kartonom.

48' Dvije Istrine prijetnje na samom početku, u drugoj - Banić dobro istrčava na jednu dugu loptu poslanu na Vuka. Puljani znaju da ne smiju kiksati danas.

46' Počinje drugi dio dvoboja, jednu je promjenu napravio Danijel Jumić. Umjesto Silve na terenu je Josip Špoljarić. Istra pojačava ofanzivu...

POLUVRIJEME: Preko gola je otišao taj udarac Jovičića koji je umalo pogodio vlastitu mrežu. Dakle, ostaje vodstvo domaćih, šestim pogotkom Špikića Gorica je stigla u prednost koju nosi na odmor.

45' Nije bilo jedanaesterca, odbilo se to na ruku Ivančića od igrača Istre, slijedi još minuta nadoknade u kojoj će Istra imati korner.

44' Traži Gorica sada i igranje rukom, nakon prekida i udarca s kakvih desetak metara... Ostao je ležati jedan igrač gostiju nakon udarca Mudrinskog... Dotaknula je lopta ruku igrača Istre, Strukan je na liniji s VAR-om.

42' GOOOOL! Vodi Gorica! Špikić je zabio nakon ubacivanja Hamada. Zatvorio je Lučić dobro, ali naciljao je Špikić bliži kut i zabio.

40' Prekršaj Ngoualija sudac Strukan odlučio je kazniti žuti karton. Mogao je maločas i Delfiju dati javnu opomenu, no nije pa je to učinio sada.

38' Krizmanić usporava jedno Gržanovo ubacivanje u petercu pa vratar Banić nema težak posao.

35' Zanimljiva situacija, jedno je ubacivanje sa strane na sredini igrališta trebala izvesti Gorica, no zbog predugog odugovlačenja, sudac Strukan daje loptu Istri na istoj poziciji.

33' Istra stvara te njene poluprilike, akcije i šanse, a onda griješi Tomašević na drugoj strani, praktički upošljava Mudrinskog čiji udarac brani Lučić.

29' Gržan, a onda Ivančić za Haru, dobro je izgledala nova Istrina šansa, zatvorio je sve Steenvoorden pa Japanac nije imao pravu poziciju za novi pas u petercu pred Banićem.

26' Opet protesti s Istrine klupe nakon što nije dosuđen jedan prekršaj u Gržanovom pokušaju bijega. Strukan nije svirao ni prekršaj Blagojevića nad Jovičićem par sekundi kasnije, ali je onda glavni sudac utakmice održao razgovor s dvojicom kapetana, a Blagojevića je i upozorio.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

23' Nakon prve četvrtine susreta, rezimirajmo oštrinu utakmice, ali to i dolikuje dosadašnjim međusobnim dvobojima Istre i Gorice. Jedan gol bi, ako se on i dogodi, mogao odlučiti pobjednika.

20' Blagojević prema Hari u kazneni prostor, Hara na Hujbera koji je nailazio s druge strane, ali i zakasnio... Svejedno, zastavica je u zraku, označeno je zaleđe, a VAR bi to svakako gledao da je kojim slučajem Hujber zabio.

18' Prvi žuti karton na današnjoj utakmici dobio je Silva nakon prekršaja nad Delfijem koji je pao uz bolan krik... Protestira Istrina delegacija, mislivši da je sve skupa prenaglašeno.

16' Još jednom Hara pored gola, Gržan mu je sada ubacio s desne strane. Dosta grešaka u obrani Gorice u posljednjih par minuta, mogla je to domaća momčad vrlo lako i brzo kazniti.

14' Hara! Evo šanse, krasna duga lopta na japanskog napadača od strane Silve, sjajno je Hara primio s igračem na leđima, nedostajalo je samo malo preciznosti da Istra povede, otišlo je pored gola.

13' Još uvijek nema akcije s glavom i repom, one po kojoj bismo ovaj susret mogli pamtiti po nečemu. Sada doduše, jest probao Steenvoorden iz velike daljine, ali bez problema to kupi Lučić.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

11' Mala gužva u šesnaestercu Gorice, lopta je nekako stigla do Hare koji nije uputio kvalitetan udarac prema Baniću... Da je ušlo, možda bi bilo i zaleđe.

9' Pretumbao je malo formaciju Oreščanin, Delfi igra bliže sredini terena, Hamad, Špikić i Mudrinski su u napadu.

6' Sunčano je, prekrasno vrijeme u Puli, pravi uvjeti za dobru utakmicu itekako postoje. Početak? Ispipavanje snaga s blagom terenskom inicijativom gostiju.

4' Slobodni udarac za Goricu, izvest će to Hamad s kakva 22-23 metra malo iskosa s desne strane, ali obrana domaćih to je očistila.

2' Uh, već na startu dobio je jedan udarac sada Vuk nakon kontakta s Dokom, izgledalo je dosta nezgodno, ali sve je u redu s nogometašem Istre.

17.00 Utakmica u Puli je započela.

16.40 Evo i pulske jedanaestorke. Sada su Žuto-zeleni na dnu ljestvice, oni su ti koji love klubove ispred sebe.

16.30 Goričanima i dalje nedostaju važne karike poput Lovrića, Kalika i Suka...

16.00 Stigli su sastavi za današnji dvoboj na stadionu Aldo Drosina. Kod Istre krenut će Vuk umjesto najavljenog Špoljarića, dok će Siniša Orešćanin od početka svoje povjerenje pokloniti dvojcu Doka - Delfi umjesto onome Muhammed - Dvorneković.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 10:54