TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
JADRANSKI DERBI

VIDEO: Hajduk slavio nad Rijekom! Pogledajte golijadu s Poljuda i majstoriju Ljubičića koja je oduševila

Splićani su slavljem nad Riječanima napravili velik korak u borbi za Europu sljedeće sezone.
Piše: Jurica Radić/Sportske novostiObjavljeno: 01. svibanj 2021. 19:12

HAJDUK - RIJEKA 3:2 (Biuk 14', Štefulj 45'-ag, Kačaniklić 47' / Drmić 31', Andrijašević 65')

SPLIT – Stadion Poljud. Bez gledatelja. Sudac: Marko Matoc (Zaprešić). Pomoćnici: Đurak i Vuković. Četvrti sudac: Bionda. VAR sudac: Bel. Pomoćnik VAR: Šarić.

HAJDUK: Kalinić – Todorović, Vušković, Simić, Čolina – Jurić, Fossati – Kačaniklić (od 90. Jakoliš), Livaja, Biuk – Ljubičić (od 76. Teklić). TRENER: Paolo Tramezzani.

RIJEKA: Nevistić – Tomečak, Escoval, Galović, Štefulj (od 46. Vukčević)– Gnezda Čerin (od 73. Pavičić), Lončar (od 87. Yateke) – Murić, Andrijašević, Menalo (od 64. Kulenović) – Drmić. TRENER: Goran Tomić.

ŽUTI KARTONI: Štefulj (30- grub prekršaj)., Livaja (85- grub prekršaj), Jurić (89- preoštar start).

Velika i važna pobjeda Hajduka, treća Tramezzanijeva uzastopna u ogledima s Rijekom. Ostao je Hajduk u utrci za Europom i što je još bitnije, igrom je podigao optimizam pred zaostali derbi s Dinamom u srijedu na Poljudu. Prvi put ove sezone Hajduk je postigao tri pogotka u prvenstvenoj utakmici i pritom je potvrdio da u svojim redovima ima iznimna dva igrača generacije 2002 na kojima mora graditi budućnost, Stipu Biuka i Marina Ljubičića. Rijeka je izgubila jadranski derbi, ali ostaje i dalje sa pet bodova viška u odnosu na Bijele.

Prvo poluvrijeme jadranskog derbija na Poljudu najboljih je 45 minuta Hajduka ovog proljeća. Visoki ritam, dva zgoditka, mnoštvo prigoda... zaslužio je Hajduk i veće vodstvo. Imali su Bijeli 10 udaraca prema vratima, naspram tri riječka. Djelovali su hajdukovci rastrčano i opasno. Je li tajna igre Bijelih u sustavu 4-2-3-1 umjesto 3-4-2-1, kako su inače najčešće igrali sa Tramezzanijem? Ili je tajna u izboru igrača, osloncu na domaće snage, jer petorica startera ponikli su u Hajduku, uz Jurića ukupno šest lokalnih igrača? Sustav, igrači ili nešto treće, ali Hajduk je protiv Rijeke u prvom dijelu igrao kvalitetan nogomet. Stipe Biuk rano je otvorio seriju pogodaka, mladi Solinjanin zabio je prvijenac sa 18 godina, četiri mjeseca i pet dana.

Ušao je Biuk u Top 10 najmlađih strijelaca Hajduka u HNL-u, plasirao se na popis koji predvodi Nikola Vlašić sa 17 godina i 29 dana. U 23. minuti priliku za pogodak imao je i Biukov vršnjak Marin Ljubičić. Poput krilnog napadača "bicikl-driblingom" prošao je stoper Vušković po lijevoj strani, poslao povratnu na koju je uklizao mladi napadač Bijelih, ali nije uspio zahvatiti loptu i pospremiti je u mrežu. Tri minute kasnije Ljubičić je u prostor gurnuo za Kačaniklića koji je mlako pucao sa 14 metara, točno u Nevistića. Minutu poslije zapucao je Livaja sa 25 metara, desnom po travi, prohujalo je uz desnu vratnicu. U prvih pola sata Rijeka je izgledala potpuno izgubljeno, ali onda je popustila koncentracija Bijelih u sredini terena. Šansu je kreirao Murić, a Drmić neumoljivo potvrdio iskustvo poslavši loptu u Kalinićevu mrežu.

Ali, Hajduk je u zadnjim minutama prvog dijela držao Rijeku na "konopcima". Šut Biuka odbio je Nevistić u korner nakon kojeg je pokušaj Ljubičića glavom otišao uz lijevu vratnicu. Kada je Rijeka pomislila da će s remijem na poluvrijeme, ipak je Nevistić ponovno morao po loptu u mrežu u zadnjoj minuti prvog dijela za novo vodstvo Hajduka – 2:1.

Nisu se igrači još ni dobro zagrijali na prohladnom Poljudu u nastavku, a već je Kačaniklić povećao prednost Bijelih. Od toga pogotka budi se i Rijeka, prvo je Čolina blokirao šut Menala iz blizine (49'), zatim je Kalinić obranio šut Lončara. Nekoliko prijetnji Rijeke bili su najava drugog pogotka gostiju.

Osjetilo se da Hajduk pada u veznom redu pa se sredinom drugog dijela preko stadiona čulo "cambio (zamjena)", što je Tramezzaniju vikao zaštitar sa južne tribine. Prvu zamjenu napravio je Talijan u 77. minuti kada je Teklić zamijenio Ljubičića samo minutu poslije velikog promašaja Drmića. Ostao je riječki napadač sam na ulazu u šesnaestarac s lijeve strane, ali šutirao je u sjevernu tribinu. Kako se bližio kraj, Rijeka je sve više pritiskala, a velikim uzbuđenjima svjedočili smo u posljednjim minutama.

Bezuspješno je Rijeka tražila igranje rukom u kaznenom prostoru Hajduka, potom je Biuk priredio sjajnu prigodu za Teklića koji je sa 12 metara pucao pored vratiju, a naposlijetku je Livaja pao u kaznenom prostoru Rijeke, no Matoc je opravdano pokazao "igraj dalje". Zadnju loptu prema Kaliniću uputio je Murić i Matoc je potom odsvirao kraj. Odličan jadranski derbi, uzbudljiv je HNL do zadnjeg kola.

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Gotovo je na Poljudu! Hajduk je slavio rezultatom 3:2.

90+3' Murić! Bila je ovo vrlo vjerojatno posljednja Rijekina akcija, udarac s ruba kaznenog prostora, hvata to Kalinić!

90' Žuti za Stanka Jurića, tražio je Hajduk sada kazneni udarac, no opet se ništa nije sviralo... Escoval je srušio Livaju, ali ništa od jedanaesterca. Promjena kod Hajduka, umjesto Kačaniklića odlazi Jakoliš.

88' Kakva prilika za Hajduk! Tražili su Riječani jedanaesterac nakon igranja rukom, krenuo je brzo u kontru Livaja, dodao do Teklića koji iz izgledne prilike puca pored gola.

87' Nova riječka promjena, ulazi Yateke umjesto Lončara u samoj završnici.

85' Žuti karton je sada dobio Marko Livaja. Nešto teži prekršaj nad Lončarom.

82' Može li Hajdukova obrana izdržati do kraja. Povukli su se domaći, kao da više i ne traže izlazak prema naprijed.

79' Od bloka je udarac Drmića sada završio kod Kalinića nakon jednog brzog Rijekinog izlaska. Opasni su i jedni i drugi, golova bi, kako smo naveli i ranije, moglo biti i još.

77' Drmić! Kakva šansa za Rijeku. Sam na desetak metara od gola, odlučio je pucati otprve, a mogao je i pričekati.... Izmjena broj jedan kod Hajduka. Ulazi Teklić umjesto Ljubičića.

73' Umjesto Čerina u igru će Domagoj Pavičić, treća gostujuća izmjena.

72' Još ništa nije mijenjao Tramezzani, ali svoje će izmjene u završnici svakako iskoristiti da uzme nešto vremena. Ovo bi bili supervažni bodovi za Hajdukov priključak u borbi za Europu.

68' Lagano zatišje pred, vjerujemo, završnu buru na Poljudu. Nekako smo dojma da ovo neće biti konačan rezultat. No, hoće li domaći zabiti četvrti ili gosti treći, ostaje za vidjeti.

65' GOOOOOL! Rijeka smanjuje! Čim je ušao, Kulenović asistira za Franka, a kapetan Rijeke zabija neobranjivo za Kalinića, rezultat je 3:2.

64' Druga promjena kod gostiju. Umjesto Menala u igri je Sandro Kulenović.

62' Manje od pola sata je do kraja na Poljudu. Rijeka nastoji preko Vukčevića i Tomečaka osvajati prostor, no to baš i ne ide... Hajduk kontrolira susret.

59' Krasna akcija Rijeke! Lončar i Andrijašević munjevito odigravaju dupli pas, a Lončar gađa vanjsku stranu mreže.

56' Slobodni udarac za Hajduk s kakva 23-24 metra, no ostaje razoran udarac u riječkom živom zidu.

53' Dobar, korektan ubačaj Vukčevića, išlo je to na Andrijaševića kojeg je u skoku omeo Fossati. Lopta je namještena na ispucavanje Lovre Kalinića.

51' Izrazito brz prijenos lopte Hajduka na kojeg Riječani nemaju adekvatan odgovor. Evo i kornera za Kačaniklića.

49' Provjeravalo se u VAR-sobi, ali nema govora o zaleđu. Maestralna, po nama, jedna od najboljih Hajdukovih akcija sezone je to bila. Bravo, Marine Ljubičiću, bravo i za strijelca Kačaniklića. Rijeka je probala, Menalo je umalo zabio, Čolina je blokirao.

47' GOOOOOOL! Novi pogodak Hajduka! Kačaniklić zabija, ali kakav pas Ljubičića petom. Izbacio je kompletnu Rijekinu obranu mladić - jednim potezom. Fantastična akcija domaćih.

46' Počinje nastavak dvoboja, kod Riječana se dogodila promjena, umjesto Štefulja u igri je Andrija Vukčević.

POLUVRIJEME: Vodi Hajduk s 2:1 protiv Rijeke, na isteku prvih 45 minuta. Čeka nas uzbudljivo drugo poluvrijeme, u to ne dvojimo.

45' GOOOOOL! Hajduk opet vodi! Kačaniklićev korner, autogol Štefulja! Nevjerojatna pogreška budućeg igrača Dinama. Igra sve lošije i lošije od potpisa za Dinamo, a sada je dotaknuo novo dno...

44' Nove dvije dobre akcije Hajduka! Ljubičić glavom na novi ubačaj puca zamalo pored gola. Domaći su se dobro ispromašivali u posljednjih nekoliko minuta.

43' Nevistić brani! Fino je sve otvorio Kačaniklić, Ljubičić nije našao prostor za udarac, ali jest Biuk, koji je htio plasirati loptu u gol i prevariti Nevistića, ipak bit će korner...

41' Riječani su ponovno uzeli Hajduku loptu, a onda Menalo ruši Ljubičića i otvoreno prigovara prema sucu Matocu koji za to nema sluha.

38' Menalo! Nova greška Hajdukove obrane, došao je Menalo do lopte, napravio nekoliko koraka i pucao, no nije iznenadio Kalinića.

36' Do poluvremena je još jako malo, može li netko u ovoj utakmici do odlaska na odmor povesti?

33' Uh, kakva prilika za Hajduk! Biuk je ubacio iz slobodnog udarca, potpuno sam je ostao Vušković na desnoj strani, a onda i promašio okvir gola Ivana Nevistića.

31' GOOOOOOL! Murić za Drmića, ovaj za 1:1. Sjajan ubačaj s desne strane, nevjerojatan propust obrane domaćih za izjednačenje. Imao je Kalinić to na ruci...

29' Žuti karton za Rijeku, dobio ga je Daniel Štefulj, budući igrač Dinama.

27' Livaja! Ostavila mu je Rijeka sada prostor za udarac iz daljine, prohujalo je to pored vrata, Nevistić je izrazito ljutit na svoju obranu.

26' Iz Rijekine akcije rodila se Hajdukova prilika. Pogreška gostiju rezultirala je udarcem Kačaniklića iz dobre pozicije, obranio je Nevistić.

23' Nova krasna situacija za Hajduk, Vušković nisko ubacuje za Ljubičića koji pred praznim golom zamalo kasni... Bilo bi ovo 2:0, da djelić sekunde nije sve poremetio.

22' Očigledno je da je Tramezzani, barem zasad, pročitao Rijekine strukture. Rijeka mu, dapače, izrazito leži, to je pokazala njegova momčad još jednom.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

19' S puno rizika sada igraju gosti, svi su igrači na Hajdukovoj polovici. Nesumnjivo je da će to ostaviti Hajduku priliku za novi bijeg iz kakve tranzicije. Kontra-polukontra, to je šifra uspjeha danas za Hajduk.

16' Tražit će Riječani brzu priliku za izjednačenje, napravit će još pritiska. Ali, Tomić je već nervozan, a nakon sjajne akcije Livaje i Kačaniklića za Biuka domaći su napravili ono što su htjeli.

14' GOOOOOL! Evo je! Biuk zabija! Krasan pogodak iz vrlo dobre akcije, domaći vode! Livaja je osvojio prostor, ovo je Biuku prvi pogodak u HNL-u.

13' Nešto mirnije razdoblje u kojem Rijeka ima premoć u posjedu. Gosti se doimaju zadovoljni takvim načinom igre, no sada će trebati pokazati nešto kreativnosti. Hajduk strpljivo čeka svoju šansu.

10' Evo prve konkretnije situacije ispred Kalinića! Zaustavio je pokušaj Andrijaševića nogom, ali prethodno je označeno zaleđe. Rijeka je u visokom pritisku.

8' Mladići s domaće strane, Biuk i Ljubičić u izostanku Umuta i Diamantakosa pokušat će večeras zaprijetiti Riječanima. A sada, Drmić koji se izvukao na stranu, ali onda - ništa... Sve je završilo Drmićevim ispričavanjem suigračima.

6' Nevistić je sada lako zaustavio jedan domaći pokušaj, odnosno udarac Kačaniklića. Riječani se žele utvrditi, mirnom igrom i kombinatorikom od noge do noge nastoje doći do kvalitetne prilike.

4' Oštar start Čerina na sredini terena, sudac Matoc svira prekršaj za Hajduk na središnjoj crti igrališta.

2' Pritisnuo je Hajduk odmah po kretanju s centra, Livaju je zaustavio Escoval, a odmah na drugoj strani ubačaj Murića čisti Simić ispred Drmića. Počelo je vatreno...

20.00 Utakmica na Poljudu je počela!

19.40 Podsjetimo, u dosadašnja tri Jadranska derbija ove sezone slavili su gosti. Rijeka je po neviđenoj kiši uzela prvu, dok je Hajduk s dva puta po 1:0 uzimao bodove s Rujevice. Kome će pripasti večerašnji, možda i ključni "punti" u borbi za Europu?

19.30 Riječka jedanestorka u odnosu na najave različita je samo u pogledu lijevog braniča. Štefulj je dakle, dobio prednost ispred Smolčića.

19.10 U sastavu Hajduka jedna je promjena u odnosu na najave. Umjesto očekivanog Jaira, priliku je dobio mladi Marin Ljubičić.


Najava utakmice // pišu Jurica Radić i Predrag Jurišić

Kratko je Paolo Tramezzani na klupi Hajduka, a shodno tome i u hrvatskom nogometu.

Odigrao je tek sedam utakmica u HNL-u protiv momčadi iz Top 4. Od tih sedam susreta upisao je dvije pobjede i jedan remi, dok je četiri utakmice izgubio osvojivši 7 od 21 boda (33 %).

Sva četiri poraza potpisao je u susretima s vodećim dvojcem, od Dinama je dvaput poražen u Maksimiru, dok je s Osijekom izgubio jednom u Gradskom vrtu, a jednom na Poljudu. Zanimljivo je da je u ta četiri susreta Hajduk postigao tek jedan zgoditak, a primio osam, jasno, uz nula bodova. Dominacija vodećeg dvojca u odnosu na Hajduk je izrazita, ali kada govorimo o Rijeci i Gorici, tu se već situacija bitno mijenja. Rijeku je dvaput pobijedio Tramezzani, i to oba puta na Rujevici s identičnih 1:0. S Goricom je igrao samo jednom u Velikoj Gorici ostvarivši remi. Jedini neriješeni rezultat u sedam ogleda s klubovima iz Top 4. Pritom je od Gorice eliminiran u Kupu. Dakle, razvidna je raščlamba kvalitete. S Dinamom i Osijekom teško Tramezzanijev Hajduk stiže i do pogotka, a kamo li boda. Ipak, u relaciji s Rijekom i Goricom drži primat koji može dodatno potvrditi u dva preostala susreta na Poljudu do kraja sezone.

image
PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix

Trener Rijeke Goran Tomić nema baš dobar učinak na utakmicama protiv Hajduka.

Subotnji će mu dvoboj na Poljudu biti prvi okršaj s Hajdukom na klupi Rijeke, a dosad se s tri kluba (Istra, Šibenik, Lokomotiva) sučelio Hajduku na ukupno 14 utakmica u Prvoj HNL i u Kupu.

Sa spomenutim je klubovima u prvenstvenim dvobojima ostvario samo dvije pobjede, u tri je navrata remizirao i pretrpio je osam poraza, uz ukupnu razliku pogodaka 9:19. Jedine je dvije pobjede upisao kao trener Lokosa na domaćim utakmicama (2:0, 3:2), uz te je uspjehe kao domaćin još dvaput remizirao i tri puta izgubio protiv Hajduka (razlika pogodaka na domaćim utakmicama je 7:7).

Na Poljudu je Tomić u šest prvenstvenih utakmica dohvatio samo jedan remi (također s Lokomotivom) i doživio je pet poraza (razlika pogodaka 2.12), šibenski strateg još uvijek, eto, ne zna za trenersku pobjedu u Splitu.

S Lokomotivom se Tomić sučelio Hajduku i u polufinalu kupa u sezoni 2017./18. i nakon boljeg izvođenja 11-eraca u finale se plasirao Hajduk. Nakon 120 minuta, podsjetimo, bilo je 1:1, potom su Splićani bolje izvodili udarce s bijele točke i pobijedili 4:2.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 17:20