VLADO KOS/CROPIX
SLAVLJE DOMAĆINA

Video: Kakav debi Bjelice na klupi Osijeka! Rijeka stradala u Gradskom vrtu, novo remek-djelo Bočkaja

Osijek je u 4. kolu Prve HNL na domaćem terenu svladao momčad Rijeke s visokih 3:0
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 12. rujan 2020. 16:10

OSIJEK - RIJEKA 3:0 (Jugović 5', Bočkaj 38', Mierez 75')

OSIJEK: Ivušić - Silva, Škorić, Majstorović, Talys (od 79. Jurčević) - Žaper, Jugović - Bočkaj (od 69. Grgić), Kleinheisler (od 69. Pilj), Grezda (od 79. Beljo) - Erceg (od 55. Mierez)

RIJEKA: Nevistić - Arsenić, Escoval (od 46. Smolčić), Galović - Tomečak, Pavičić (od 77. Lepinjica), Čerin, Galešić (od 46. Lončar), Štefulj (od 74. Raspopović) - Andrijašević, Čolak (od 74. Ristovski)

CRVENI KARTON Arsenić (37)

BJELICA DOBIO SVE ŠTO JE MOGAO TRAŽITI
Nenad Bjelica dobio je sve što je mogao dobiti u debiju. Uvjerljiva pobjeda, dobra igra momčadi koja je od prve minute imala glavu i rep, imala čvrstoću i sigurnost u igri. Dobio je i Miéreza koji je evidentno nespreman, ali je i takav opasan, jer Argentinac zna igrati nogomet. Simon Rožman je pak dobio nove brige, jer Rijeka i dalje igra loš nogomet, spor i napadački neopasan. u nastavku je s igračem manje momčad čak i dobro izgledala, ali to je bila posljedica opuštenosti domaćih. Čolak je potpuno van forme, kao i Andrijašević, ali i još mnogi igrači.

87' - Osijek traži i četvrti gol
Rijeka je sada već potpuno nemoćna i prazna, a Osijek s pet novih igrača pokazuje ambiciju da zabije i četvrti gol.

79' - Ušli Beljo i debitant Jurčević
Nenad Bjelica dao je priliku mladom Belji koji je velika nada Osijeka, centarfor kojem svi predviđaju veliku budućnost. Ušao je i Jurčević, donedavni igrač Olimpije, koji bi Talysu trebao konkurirati na lijevom boku.

75' - 3:0 Miérez ⚽
Brazilac Silva je ubacio, a Argentinac Miérez je ostao potpuno sam pred vratima, te je glavom lako pogodio za 3:0.

72' - Miérez je još uvijek nespreman i težak
Vidjeli smo Miéreza i u punom trku i odmah otkrili ida još ni izbliza nije spreman, te da očito ima koji kilogram viška. No, kad se spremi bit će veliko pojačanje za Osijek.

69' - Bočkaj izašao zbog ozljede
Petar Bočkaj stalno ima problema s ozljedama, sada je dobio udarac u nogu zbog kojeg je morao biti zamijenjen. U igru je ušao Grgić. Izašao je i Kleinheisler, ušao je Pilj.

68' - Nevistić obranio šansu Grezdi
Odličan je Miérez, već je dva puta gurnuo u šansu suigrače. Sada je Grezdi dao odličnu loptu, ovaj je izašao pred Nevistića, ali dosta iskosa i riječki je golman obranio taj udarac.

64' - Pavičić pogodio gredu
Opasna je Rijeka u nastavku, kao da ima igrača viška, a ne manjka. Lopta se ovom prigodom dugo 'muvala' po kaznenom prostoru domaćih, na koncu je došla do Pavičića koji je s nekih 15 metara lukavo gađao, ali je pogodio gredu.

62' - Promašaj Kleinheislera
Evo i prve prilike za Osijek u nastavku. Krenuo je domaćin u kontru s nekoliko igrača, Kleinheisler je ušao s loptom u kazneni prostor te je odlučio sam pucati, ali je lopta otišla pokraj gola. Mađar je bio i malo sebičan, jer imao je sa strane slobodnog Grezdu.

62' - Osijek je prikočio, možda i malo previše
Rekli smo da će Osijek u manjom brzini igrati u nastavku, jer momčad Nenada Bjelice u četvrtak igra protiv Basela u pretkolu Europske lige i nema potrebe da se troši velika energija u ovoj utakmici koja je već riješena. No, Osijek je u nastavku ipak lošiji nego što se očekivalo. Očito Bjelica ima plan gostima pustiti posjed lopte pa onda iz kontre s trećim pogotkom potpuno riješiti pitanje pobjednika.

Miérez je blistao u Puli, kako će u Osijeku?
Ramon Miérez (23) dobro poznaje HNL, jer je prije dvije godine u dresu Istre zabio 9 golova uz pet asistencija u 22 utakmice. Argentinca pamtimo kao moćnog napadača koji zna igrati i zabijati. No, nakon Istre probao je u Španjolskoj i tamo nije prošao, pa treba vidjeti u kakvom je stanju i koliko je motiviran da se ponovno dokazuje kroz HNL.

55' - Miérez umjesto Ercega
Vidi Nenad Bjelica da mu je momčad anemična u nastavku, da nema energiju i da je Rijeka s igračem manje opasnija. Stoga je s klupe podigao Ramona Miéreza, napadača koji tek treba debitirati za Osijek. Od Miéreza se očekuju velike stvari. Iz igre izlazi Ante Erceg koji se baš nije iskazao u ovom derbiju.

49'- Rijeka i dalje napada, obrukao se i Galović
Osijek se malo previše opustio vjerujući da je utakmica gotova, pa je Rijeka ta koja dominira u nastavku. Nakon kornera lopta se vratila do Galovića koji je s deset metara bio sam, ali je promašio cijelu loptu.

46' - Obrukao se Čolak
Iznenađujući start Rijeke u nastavku. Tomečak je ubacio s desne strane, Čolak je bio sam na drugoj vratnici, probao je pucati odmah iz voleja, ali je praktički promašio loptu. Nije to bilo u stilu prvog strijelaca lige u prošloj sezoni.

46' - Rožman uveo Lončara i Smolčića
Simon Rožman se odbija predati te u nastavak utakmice ulazi s dva nova igrača. Smolčić je zamijenio Escovala, a Lončar Galešića. No, gostima ostaje i igrač manje, jer je Arsenić u 37. dobio crveni karton.

BJELICA ZASLUŽIO VELIKI PLJESAK
Da su navijači na tribinama, Nenad Bjelica bio bi s pljeskom ispraćen u poluvremenu utakmice. Osijek ne igra senzacionalno, ali igra dobro, čvrsto i napadački. S druge strane Rijeka je još jednom u jako blijedom izdanju, napadački praktički ne postoji na terenu. kako je Arsenić u 37. minuti zasluženo dobio izravni crveni karton, tako je jasno da je ova utakmica praktički završena što se tiče pitanje pobjednika. Pitanje je samo hoće li Bjelica u nastavku malo 'prikočiti' svoje igrače, ili će tražiti da se mreža gostiju napuni s još pokojim pogotkom.

45' - Nevistić zaustavio Ercega
Grezda je povukao kontru, te produžio loptu do Ercega, koji je izbio pred Nevistića, ali dosta iskosa, pa mu je gostujući golman obranio udarac.

41' - Utakmica je riješena
Osijek ima 2:0 i igrača više. To Rijeka ne može preokrenuti, posebno ne s ovako slabom igrom. Osijek sigurno neće do kraja utakmici ići s punim gasom, jer ga u tjednu čeka važna europska utakmica protiv Basela.

38' - 2:0 Bočkaj ⚽
Slobodan udarac s nekih 25 metara izveo je Bočkaj, majstorski je prebacio živi zid i smjestio loptu ispod grede. Nevistić je ponovno bio nemoćan.

37' - Arseniću nakon VAR provjere crveni karton ?
Zoran Arsenić, nekadašnji igrač Osijeka, koji je nedavno stigao u Rijeku, napravio je grub prekršaj na Grezdi. Matoc mu je najprije dao žuti, ali je provjerio snimku preko VAR-a i odlučio se za crveni. Ispravno.

34' - Bočkaj opasan iz kornera
Ubacio je Bočkaj iz kornera odličnu loptu, ali je Majstorović u dobroj poziciji 'zaplivao' s glavom. Napokon je to bila jedna opasna situacija na utakmici. Rijeka je i dalje slaba, a Osijek oprezan.

27' - Galešić zaprijetio
Skromna je Rijeka, teško dolazi do opasne zone. No, u 27. minuti nekako su uspjeli zaprijetiti, vidjeli smo dva udarca, od kojih je opasniji bio drugi, koji je imao Galešić, lopta je udarila u Škorića, gosti su tražili 11-erac, ali je sve bilo u redu.

23' - Erceg preko gola

Desetak minuta ništa nismo vidjeli na travnjaku, a onda je opet bljesnuo domaćin. Grezda je primio loptu duboko u kaznenom prostoru gostiju, kratko je vratio loptu Ercegu koji je odmah pucao, ali preko gola.

21' - Nevistić na golu, a gdje je Prskalo?
Nakon što je Pandur otišao u Italiju, na Rujevici je rečeno da će prskalo biti prvi golman, možda i zato što se očekivao odlazak Nevistića u inozemstvo. No, Nevistić se vratio u klub, te je logično napokon stao na vrata Rijeke, jer dvije je sezone bio na posudbi u Varaždinu. Prskala pak nema ni u zapisniku, a na klupi je Nwolokor, kažu još jedan talentirani golman kojeg imaju na Rujevici.

18' - Rijeka ponovno ne igra dobro
Rijeka je u prva tri kola osvojila šest bodova, ali nije igrala dobro. I danas u Osijeku momčad Simona Rožmana ne izgleda nimalo uvjerljivo. Kao da je bez energije, nekako spora i bez prave ideje u igri

Jugović je Osječanin, a četiri je godine igrao za Rijeku
U vrijeme kad je Damir Mišković krenuo u stvaranje jake Rijeke, Vedran Jugović (31) bio je jedan od igrača Osijeka koji su na Kantridu otišli 'trbuhom za kruhom'. Četiri je godine Jugović igrao za Rijeku pa je otišao u Kinu da bi se vratio u Osijek. Sada su pak došla neka nova vremena, sada je Osijek taj koji u igrače može uložiti puno više novca nego Rijeka, pa se i Jugović tako rado vratio doma. I eto ga danas u glavnoj ulozi, barem u uvodu utakmice.

10' - Osijek je bolji
Domaći igrači od prve minute izgledaju brže i energičnije, a gosti su u problemu čim ih domaći igrači agresivnije pritisnu, te još uvijek nisu uspjeli složiti niti jedan napad.

5' - 1:0 Jugović ⚽
Silva i Bočkaj izmijenili su odličan dupli pas, Silva je ubacio na vrh kaznenog prostora gdje je Erceg primio loptu koja mu je malo pobjegla, no u punom trku došao je Jugović, izbio pred Nevistića i onda ga u stilu pravog centarfora prebacio za 1:0.

4' - Osijek konkretnije otvorio
U nekoliko uvodnih minuta Osijek je taj koji izgleda ambicioznije. Bjelica je odmah stavio Bočkaja s lijevom nogom na desnu stranu, a Grezdu s desnom na lijevu. Dakle, obojica će puno ulaziti u sredinu napada i pomagati Ercegu.

1' - Utakmica je počela!

16.00 Stigli su sastavi za današnju utakmicu. Na riječkim vratima ipak je Ivan Nevistić umjesto Andreja Prskala, a u zadnjoj liniji startat će Escoval umjesto Velkovskog. Desnu stranu zauzet će Tomečak umjesto najavljivanog Raspopovića, a u sredini je svoje mjesto dobio i mladi Galešić umjesto Lončara.

Nenad Bjelica na teren šalje očekivanu jedanaestorku s Riječaninom Ivušićem na vratima. Grezda bi trebao igrati povučenog napadača u odnosu na isturenog Antu Ercega.

Zadnji susret u HNL-u napustio je uzdignutih ruku. Nenad Bjelica s Dinamom je 4. ožujka 2020. slavio na Poljudu 2-0, čime je klubu iz Maksimira, pokazat će se četiri mjeseca kasnije, osigurao novu titulu prvaka.

Onda je došla korona, pa i mučan rastanak s Mamićima te šest mjeseci bez posla. Danas se vraća u HNL na stadionu svoga djetinjstva i mladosti kao trener svoga kluba. Velika je šteta što neće biti gledatelja, jer sudeći prema atmosferi u Osijeku, povratak Bjelice u Gradski vrt zasigurno bi privukao 7-8000 ljudi. No, to će pričekati neka druga vremena. Unatoč tome, Bjelica se raduje svom debiju na trenerskoj klupi ‘bijelo-plavih’, koji čekaju prvu pobjedu u ovoj sezoni i bijeg s neprirodne osme pozicije.

Rijeku iznimno cijeni, jer su “već godinama konstanta u hrvatskom nogometu, ali i mi znamo svoju snagu”. Protiv Simona Rožmana ima upečatljivu statistiku. Tri pobjede u prvenstvu uz gol-razliku 12-0, te poraz u Kupu 0-1. No, to je u ovom trenutku nebitno. Imao je pet dana da pripremi momčad za svoj debi i uvjeren je da je napravio maksimalno, iako su mu se tek sredinom tjedna priključili reprezentativci Mile Škorić i Mihael Žaper, no za njih nema brige. Izostat će tek ozlijeđeni Ndockyt.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 19:57