Detalj s Kantride u sezoni 98/99
 SRĐAN VRANCIC/CROPIX
LUDI HNL-RASPLETI

Video: Krečkova zastavica još je u zraku Kantride, ali najveći preokret dogodio se četiri sezone ranije

Hajduk je u posljednja četiri kola ušao s čak šest bodova zaostatka za Croatijom...
Piše: Damir Dobrinić/Sportske novostiObjavljeno: 04. svibanj 2021. 16:35

Ove sezone igra se 30. prvenstvo Hrvatske, a samo u dva navrata prvak Prve HNL nije bila momčad koja je na tablici bila vodeća četiri kola prije kraja. Rijeka je u sezoni 1998./99. u dobro poznatom raspletu izgubila dva prednosti u odnosu na Croatiju, koja je prvenstvo osvojila s bodom viška u odnosu na Riječane.

Podsjetimo, Riječani su dva kola prije kraja, 23. svibnja 1999. na Poljudu (1:3) ostvarili jednu od najvećih pobjeda u dotadašnjoj klupskoj povijesti. Gledatelji toga dvoboja sjetit će se da je tada i Hajduk navijao za Rijeku, točnije za njeno osvajanje naslova iznad tada mrske im Croatije. Zagrepčani su istoga dana kasnim golom Ardiana Koznikua slavili upravo u Osijeku i sačuvali zaostatak koji im je u posljednjem kolu bio dovoljan za preokret.

Croatia je tri dana kasnije s 2:0 u Maksimiru slavila protiv Varteksa golovima Josipa Šimića i Koznikua, a Rijeka i Osijek su u mitskoj utakmici na prepunoj Kantridi (22 tisuće gledatelja) odigrali 1:1.

Najveći zaostatak u posljednja četiri kola četiri godine ranije nadoknadio je splitski Hajduk. Croatia, današnji Dinamo, imao je čak šest bodova viška u odnosu na Splićane nakon 25. kola, a onda je nakon 26. prednost pala na četiri boda. Modri su potom remizirali s Osijekom, pa izgubili na Poljudu 1:3 te su nakon posljednjeg 30. kola za prvakom Hajdukom zaostali jedan bod.

Pobijedi li Hajduk u velikom derbiju ove srijede, Osijek će imati istih šest bodova zaostatka pred zadnja četiri kola. Preokrene li taj zaostatak, mečirat će Hajdukov iz 1995. godine.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 10:02