IVAN PERIC/CROPIX
Poslastica u nadoknadi

Video: Osijek pobijedio Goricu u Gradskom vrtu, ali utakmicu je obilježila fenomenalna golčina Lovrića!

Nakon Osijekove 2:1 pobjede protiv Gorice maksimalno se zakomplicirala borba za drugo mjesto
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 17. lipanj 2020. 20:10

OSIJEK - GORICA 2:1 (Marić 35', Žaper 56'/Lovrić 90+3')

OSIJEK: Ivušić 6 - Silva 6, Škorić 7, Majstorović 7, Talys 6 - Žaper 6,5, Jugović 7 (od 85.Mance-) - Ndockyt 7 (od 76. Pilj-), Kleinheisler 7 Od 69. Špoljarić-), Bočkaj 7,5 (od 85. Lopa-) - Marić 7,5. Trener: Ivica Kulešević 7.

GORICA: Kahlina 5,5 - Muhammed 5,5, Steenvoorden 5,5, Jovičić 5,5, Čabraja 6 - Maslowski 5,5 (od 46. Čanadžija 5,5, od 82. Kalik-), Babec 5,5 (od 46. Mudrinski-, od 60. Špikić 5,5) - Dvorneković 6 (od 75. Hamad-), Suk 6, Lovrić 6 - Ndiaye 6. Trener: Valdas Dambrauskas 5,5.

Sudac: Mario Zebec (Varaždin) 6,5. Pomoćnici: Križarić i Rođak Karšić. Četvrti sudac: Titlić. VAR: Strukan. AVAR: Šarić. Delegat: Valić.

Strijelci: 1:0 - Marić (35), 2:0 - Žaper (56), 2:1 - Lovrić (90+2)

Žuti kartoni: Steenvoord 40. preoštar start, Lovrić 59. simuliranje, Jugović 62. prekršaj, Špoljarić 71. preoštar start, Pilj 90+1 prekršaj, Musa 90+4 prekršaj.

Crveni kartoni:

Igrač utakmice: Mirko Marić


KRAJ UTAKMICE


Osijek je doista rutinski uzeo planirane, ali i vrlo važne bodove protiv Gorice. Pokazala je momčad Ivice Kuleševića da je u stanju ovakve utakmice dobiti kontroliranom igrom tijekom svih 90 minuta, što je spoznaja koja će dodatno podići samopouzdanje osječkih igrača. Neće to promijeniti ni malo panike koju smo osjetili u nadoknadi, nakon što je Lovrić zabio. Osijek na svom stadionu nije izgubio još od veljače prošle godine. Gorica je skromnom igrom potvrdila da nema kvalitetu za iskorak s kojim bi mogla računati na neku od prvih pet pozicija u ligi.

90 + 3 - 2:1 Lovrić ⚽


Dočekao je večeras dosta skromni Lovrić svoj trenutak i to u 93. minuti. Fantastično je zapucao s ruba kaznenog prostora i efektno pogodio gol nemoćnog Ivušića. Minutu kasnije Lovrić je još jednom zaprijetio, ali je pucao pokraj gola.

OSIJEK VEĆ U ZAPREŠIĆU MOŽE DO 2. MJESTA


Budući da će u subotu odigrati prvu utakmicu 30. kola prvenstva, Osijek već u Zaprešiću protiv Intera može stići do drugog mjesta na ljestvici. Ukoliko Osijek upiše pobjedu, sigurno e prespavati na drugoj poziciji jer bi u tom slučaju imao isti broj bodova kao i Rijeka, od koje ima bolju gol-razliku. No tu poziciju Osječani bi teško uspjeli zadržati i u nedjelju. Za to bi Rijeka morala izgubiti u Koprivnici, a Lokomotiva i Hajduk potom remizirati u Kranjčevićevoj. S time da bi Osijeku trebala pobjeda od četiri pogotka razlike u Zaprešiću. Ma pustimo kalkulacije...

84' - Ozljeda Jugovića


Domaći veznjak Jugović sam je sebe ozlijedio u 84. minuti. U jednom je startu nezgodno izvrnuo zglob na nozi pa je na nosilima iznesen s terena. Umjesto njega u igru je ušao Mance.

IVUŠIĆ UŠAO U POVIJEST OSIJEKA


Zvonimir Mikulić 428, Ivan Vargić 426, Marin Skender 370... Tako je izgledala minutaža rekordera osječkog kluba bez primljenog gola u prvenstvu Hrvatske. Osijek sada ima novog rekordera. Ivica Ivušić u utakmicu s Goricom ušao je s 359 minuta bez primljenog pogotka i dovoljno je dugo sačuvao svoju mrežu netaknutom da se upiše iznad svih. Čestitke, čestitke.

81' - Gorica neće u Europu, kakva utrka za 2. mjesto


Osijek će nakon ove utakmice imati 49, a Gorica 39 bodova, što znači da neće izboriti plasman u Europu. Osijek je pak sada samo tri boda od Rijeke koja drži drugo mjesto na tablici. Hajduk mu bježi dva, a Lokomotiva samo jedan bod. Kakva neizvjesnost...

75' - Hamad umjesto Dvornekovića


Pokušavaju gosti s izmjenama igrača podići ritam igre, ali Osijek mirno kontrolira utakmicu i to bez ikakvog problema. Napadi Gorice potpuno su neopasni.

71' - Špoljarić umjesto Kleinheislera


Uveo je trener Kulešević mladog napadača Špoljarića umjesto iskusnog veznjaka Kleinheislera. No, Špoljarić će očito igrati nešto povučenije, a koliko je motiviran pokazao je u prvom startu. Odmah je napravio žestok prekršaj pa dobio žuti da se malo smiri.

Žuti kartoni Lovriću i Jugoviću


Malo se zaoštrilo na terenu pa je sudac Zebec pokazao dva žuta kartona. Najprije gostu Lovriću, a onda i domaćem Jugoviću.

62' - Lovrić opasno zaprijetio


Gorica nije odustala nakon primljenog pogotka, pa je Lovrić opasno zaprijetio iz blizine, ali je Ivušić odbio loptu. Doduše, samo na nogu Ndiaye, koji je bo pred golmanom Osijeka, ali ga je ponovno pogodio te izborio samo korner.

GORICA JE ODMAH BILA KAŽNJENA


Gosti su se otvorili u nastavku utakmice, krenuli su po pogodak, ali jedna nesmotrenost na centru stajala ih je primljenog pogotka. Osijek je večeras vrlo stabilan, praktički bez pogreške i čini se da rutinski ide prema pobjedi.

VARAŽDINCI DAJU NADU GORICI


Spomenuli smo već, Osijeku ove sezone jednom nije bilo dovoljno domaće vodstvo od 2:0 da dođu do pobjede. Bio je 15. rujna 2019. kad je u Gradskom vrtu gostovao Varaždin i do 89. minute gubio s dva gola razlike. Neven Đurasek je u 89. minuti smanjio zaostatak, a Vitalij Lisakovič u drugoj minuti nadoknade zabio za konačnih 2:2.

56' - 2:0 Žaper ⚽


Gorica je izgubila loptu oko centra, Kleinheisler je proigrao Bočkaja koji je dobro pucao, ali je Kahlina odlično obranio. Obranio je golman Gorice i pokušaj Marića iz blizine, ali nakon što se lopta odbila do Žapera Kahlina je bio nemoćan. Osijek je dohvatio velikih 2:0 i vjerojatno ipak riješio utakmicu.

51' - Lovrić imao dobru priliku


Gorica je sve opasnija. Lovrić je primio loptu na svojoj poziciji na lijevoj strani, želio je efektno pucati u kaznenom prostoru, ali nije dobro zahvatio loptu. Gorica je vrlo okomita i sada izgleda kao momčad koja može zabiti.

49 - Ndoyckt malo zakasnio


Otvorila se utakmica u nastavku, moglo bi biti jako zanimljivo. Ndoyckt je dobio odličnu dubinsku loptu, ali je Kahlina bio malo brži na rubu svog kaznenog prostora.

47' - Gosti pogodili vratnicu


Krenula je Gorica žestoko u nastavku. Čanađija i Čabraja lijepo su probili lijevu stranu, Čabraja je želio poslati povratnu loptu na koju je uklizao Škorić, a odbijena lopta završila je na vratnici. Gorica je tako bila blizu pogotka, bilo bi to sretno, ali i kao plod dobre akcije gostiju.

46' - Mudrinski i Čanađija ušli


Umjesto Babeca i Maslowskog ušli su Mudrinski i Čanađija. Mudrinski je u prošlom kolu zabio dva gola Interu i to bi trebalo značiti da će gosti biti agresivniji i konkretniji nego što su to bili u prvih 45 minuta.

STATISTIKA NA OSIJEKOVOJ STRANI


Pogledamo li u bližu povijest i analiziramo utakmice koje je Osijek odigrao ove sezone na svom stadionu u prvenstvu Hrvatske, doći ćemo do podatka da je slavonski klub dobio 10 od 11 utakmica u Gradskom vrtu u kojima je poveo. Jedina iznimka je ogled s Varaždinom, kada Osijeku nije bilo dovoljno vodstvo od 2:0, već je utakmica završila 2:2.

VRIJEDNI MARIĆEVI GOLOVI


Osam pobjeda i dva remija ove sezone Osijek je ostvario u domaćim prvenstvenim utakmicama u kojima se Mirko Marić upisao u strijelce. Visoki i za Osijek lijepi učinak od 80 posto pobjeda. Hoće li nakon večerašnje utakmice postotak narasti na 82 posto ili će pasti na 73? Osijek, u svakom slučaju, nije izgubio nijednu prvenstvenu utakmicu u Gradskom vrtu kada je Marić poentirao u njegovom dresu.

POLUVRIJEME


Osijek zasluženo vodi s 1:0. Domaći nisu posebno opasni i rastrčani, ali su bolji od Gorice, koja u 45 minuta nije izgledala kao momčad koja doista vjeruje da večeras može postići pozitivan rezultat. Prvo poluvrijeme uživo je pogledalo točno 1833 gledatelja.

41' - Steenvoorden dobio žuti


Gostujući stoper Steenvoorden žestoko je startao na Kleinheislera i zasluženo dobio žuti karton. Malo kasnije na travi je završio i Bočkaj, pokupio ga je Suk. Gosti su barem agresivniji, ako već nisu opasni za gol.

GORICA MORA KRENUTI U NAPAD


Pogodak Mirka Marića svakako bi trebao promijeniti odnos snaga na terenu. Gorica je do sada bila povučena, čekala je svoju priliku, ali sada će morati krenuti nešto hrabrije i ofenzivnije. Koliko su gosti 'mlaki' svjedočit će i podatak da je domaća momčad prvi prekršaj na utakmici napravila nakon postignutog pogotka.

35' - 1:0 Marić ⚽


Mirko Marić napokon je zabio dugo čekani pogodak, već 18. ove sezone. Ndoyckt mu je dao idealnu loptu, Marić je malo iskosa izašao sam pred Kahlinu, a onda ga je u stilu rasnog napadača prebacio i pospremio loptu u mrežu.

29 - Bočkaj jako opasan iz slobodnjaka


Znamo da je Petar Bočkaj ponajbolji izvođač slobodnih udaraca. namjestio je loptu na nekih 25 metara, otprilike po sredini gola te odlično pucao, ali lopta je otišla možda pola metra od gola gostiju. Osijek polako diže razinu igre.

27' - Škorić blizu pogotka, Suk spasio goste


Obje su momčadi na terenu i dalje vrlo strpljive, ali prvi pravu priliku dočekao je Osijek. Bočkaj je ubacio, odbijenu loptu nekako je dohvatio Škorić, opucao je iz okreta, Kahlina je već bio savladan, ali se na liniji nalazio Suk koji je izbacio loptu.

Osijek je zapamtio Ndiayea


Tri puta igrali su Gorica i Osijek ove sezone. U prvoj utakmici Gorica je doma slavila 3:1, a Ndiaye je bio igrač utakmice s dva postignuta pogotka. Gorica je i u njihovom drugom srazu, ovaj put u Osijeku, vodila zahvaljujući Lovriću, ali su Marić i Mance pogocima okrenuli utakmicu. Njihov treći susret završio je 0:0.

18' - Prijeti Gorica


Brza akcija Gorice, Dvorneković je pronašao Suka, čiji udarac blokira Škorić i lopta ide u korner. Neuspješan pokušaj Ndiayea nakon udarca iz kuta.

14' - Osijek napada, ali bez prave agresivnosti


Nekako smo očekivali ida će Osijek malo žešće pritisnuti goste i da će biti agresivniji u startu utakmice. No, Osijek nije krenuo jako kao što je to bio slučaj na Rujevici ili u Kranjčevićevoj protiv Lokomotive nego se odlučio za 'kontrolirani' nogomet kakav je igrao u Koprivnici. Gdje je protiv Slaven Belupa odigrao 0:0.

7' - Škorić pokušao glavom


Osijek polako preuzima kontrolu utakmice, no prave opasnosti za goste nema. Bočkaj je imao dobar ubačaj iz slobodnog udarca, a u skoku je Škorić bio najviši, ali i neprecizan.

3' - Počela je utakmica u Osijeku


Osijek se postavio visoko, ali gosti su bili ti koji su prvi zaprijetili. nakon jedne kontre Suk je ambiciozno pucao s centra, ali to je Ivušić lako obranio.

Posljednji vlak za Europu Gorica hvata večeras u Osijeku. Pobjedom bi se petoplasiranom domaćinu približila na četiri boda zaostatka, a onda bi sve bilo moguće u preostalih sedam kola. Osijek stoga večeras ima ozbiljnu zadaću, mora pobijediti Goricu i izvaditi vizu za Europu. S tri boda odvojio bi se od svojih današnjih gostiju na objektivno velikih, pa i nedostižnih deset bodova.

- Neka je tradicija da nam je Gorica vrlo neugodan protivnik. Međutim, mi smo domaćini, napokon ćemo opet igrati i pred našim navijačima, a to nam mora dati dodatnu energiju za kvalitetan i rezultatski učinkovit nastup - izjavio je trener Bijelo-plavih Ivica Kulešević.

U njegovim razmišljanjima nema ničeg drugog osim optimističkog pogleda na utakmicu.
- Moramo biti pravi danas. Svaki igrač mora iz sebe izvući ono najbolje. U prošlom kolu protiv Slavena Belupa nismo bili pravi i na kraju smo se morali utješiti barem s tim jednim bodom. No, ovaj puta nam trebaju sva tri, treba nam ta pobjeda. Prije nego li je natjecanje nastavljeno govorio sam, a to se i potvrdilo, da će prisilna stanka na kojoj smo svi bili dovesti i do oscilacija u igrama, jer prave pripreme nismo imali, ni kontinuitet igranja. Ali, i to sam ponavljao, kako nama tako i drugima. Prvenstvo moramo završiti i u njemu imamo svoj cilj, nepromijenjeni plan. Prvo moramo osigurati plasman koji nas vodi u Europu, a onda i položaj na tablici uzvisiti - kazao je Kulešević.

Osijek je dojmljiv domaćin. Neporažen u svom Gradskom vrtu skoro sedamnaest mjeseci! Vidjet ćemo ima li Gorica snage to promijeniti, ili barem pokušati promijeniti.

- Ovo je za nas posljednja šansa da pobjedom zakompliciramo borbu za europska mjesta, premda klub i trener pred nas nisu stavili pritisak i imperativ. Glavna ideja nam je pokušati odigrati dobro kao prošli četvrtak u Zaprešiću i prijateljskim utakmicama prije nastavka prvenstva, kada smo pobijedili i Dinamo u Maksimiru - kaže Marijan Čabraja, koji bi s najboljim strijelcem Kristijanom Lovrićem po lijevoj strani trebao stvarati muke osječkoj obrani.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. travanj 2024 16:18