StoryEditor
Torcida se okupila ispod sjeverne tribine izvan stadiona.
 
 JAKOV PRKIC/CROPIX
TO NITKO NIJE OČEKIVAO

VIDEO: Policajci su se ustrčali, cijeli Poljud zastao! Pogledajte kako je Torcida zaobišla zabrane!

Iako u prvom kolu nastavka HNL-a gledatelja na tribinama ne smije biti, to nije zaustavilo Torcidu
Autor: Jurica RadićObjavljeno: 05. lipanj 2020. 20:56

Vratio se nogomet u Hrvata. Toliko smo čekali taj trenutak, a Hajduku je pripala čast otvoriti nastavak. Uostalom, Bijeli su odigrali i zadnju prije stanke s Rijekom na Rujevici 8. ožujka. Ispred nekoliko tisuća gledatelja, ali vratit ć ese i ta vremena.


Za prvi put utakmici HNL-a u nastavku sezone nazočilo je ukupno 170 ljudi uključujući službene osobe i nogometaše na travnjaku, ali krenulo je i to je najvažnije. Igralo se pre˝d praznim tribinama, međutim to ne znači da nije bilo uobičajene poljudske zvučne kulise i ostalih "pratećih sadržaja". Pritom se nije oglasila muzika sa razglasa koja je isprobavana na trening dvobojima. Došla je "ekipa" sa sjevera.


Do 27. minute sve je bilo mirno i tiho, točno kako se i očekivalo s obzirom na nove propise u post-korona eri. Ali, ne bi Split bio nogometni grad da je sve tako predvidljivo i očekivano... Sredinom prvog dijela ustrčali su se policajci i redari po zapadnoj tribini. Bilo je jasno da se nešto neuobičajeno događa izvan stadiona, a uskoro smo i čuli o čemu je riječ.

image
JAKOV PRKIC/CROPIX


Na Poljudu, na Poljudu sa one strane Marjana – zaorila je pjesma Torcide podno istočne tribine.


Nešto više od 400-injak torcidaša došlo je iza sjeverne tribine. Zapjevali su navijački, bubnjem davali ritam ispalivši potom i "redovni" pirotehnički arsenal. Našlo se tu dimnih, poneki topovski udar i nekoliko signalnih raketa što su se nadvisili nad poljudski stadion, ali su se ugasile u padu prema travnjaku.

Trajalo je nekoliko minuta, torcidaši su na trenutak podigli atmosferu podsjetivši nas kako je nekoć izgledao Poljud, kakve su bile utakmice prije korone. Ali, po klimatskim uvjetima u kojima je odigran dvoboj sa Interom izgledalo je kao da prekida i nije bilo. Kao da smo nastavili tamo gdje smo i stali u ožujku. Vrijeme definitivno nije bilo saveznik nogometu. Cijeli dan je kiša natapala Split, a u predvečerje petka okrenulo je na buru. Hladno da je i ožujka, a kamo li lipanj. Vrijeme za zimske jakne, a po kalendaru smo već odavno trebali završiti prvenstvo i gledati ima li mjesta na plaži. Sve naopako....

image
JAKOV PRKIC/CROPIX


Na stadionu je dakako mjesta bilo i previše. Nagledali smo se utakmica na pustom Poljudu, no ovog puta je ipak bili specifično i pamtljivo.


- Molim vas stanite trenutak, mjerimo temperaturu – dočekao nas je na ulazu Poljuda hajdukov fizioterapeut Dario Jurčević.


Pravo pristupa imala su 22 novinara iz svih akreditiranih redakcija. Uz mjerenje temperature morali su priložiti ispunjen formular o svim pojedinostima vezanim uz osobno i obiteljsko stanje vezano uz COVID. Pola sata prije početka na prazni Poljud, u pravom jesenskom prohladnom ambijentu izašli su igrači Hajduka. Bez onog huka sa sjevera, kao da izlaze na trening. Nagledali smo se utakmica na pustom splitskom stadionu, ali ovog puta je i komorna atmosfera bila radost.


Hajduk je istočnu tribinu ukrasio sa 9000 imena upisanim u srca na stolcima. Pretplatnika je 7500, a ostalih 1500 platili su po 100 kuna da bi se njihovo ime i prezime našlo među imaginarnim navijačima na praznom Poljudu. U prvoj utakmici post-korona ere.


Za kraj ostaje i priča o nogometu. Kakva je kvaliteta, tko je profitirao nastavkom....Odgovori su jasni, najviše su profitirali navijači makar ne mogu na tribine, a kvaliteta će uvijek biti u sferi osobnog doživkljaja. No, ipak je drukčiji osjećaj kada su se vratile nogometne teme, debate o tome tko je podbacio, tko je oduševio, kakav je bio VAR, jesu li suci na visini.... Vratio se nogomet u Hrvata, to je najvažnije. Gotovo tri mjeseca smo "patili", ali ispred nas je 50 dana uzbuđenja....

Linker
16. lipanj 2020 23:23