TEŽE KLINIČKE SLIKE

Brojke na sjeveru Hrvatske nezadrživo rastu: ‘Dolaze nam sve mlađi, računamo na najgore‘

Ne prilagodimo li način života sve težoj situaciji, očekuje nas pesimističan scenarij – upozorio je Varaždince načelnik Stožera Robert Vugrin.
 Sasa Buric/Cropix

- Ne prilagodimo li način života sve težoj situaciji, očekuje nas pesimističan scenarij – upozorio je Varaždince načelnik Stožera Robert Vugrin.

Brojke u Varaždinskoj županiji nezadrživo rastu. Samo jučer je bio 281 slučaj novozaraženih. Ukupno je to velikih 671 slučaj na 100.000 stanovnika u sedam dana.

Na bolničkom je liječenju 107 osoba, još do pred koji je dan na respiratoru bilo dvoje, danas je 13 osoba.

image
Robert Vugrin, načelnik županijskog stožera CZ
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Doktorica Elizabeta Dvorski kaže da su svi pacijenti u bolnici teške kliničke slike. - Na respiratorima nisu pacijenti starije životne dobi nego uglavnom ljudi u četrdesetima i pedesetima godinama života – naglasila je i pesimistično zaključila:
- Računamo na najgore.

Pripremaju se šatori

Zbog takve se prognoze pretpostavlja da ni novi kapaciteti u novomarofskoj bolnici - uz Klenovnik i Opću bolnicu Varaždin - neće biti dovoljni - priprema se postavljanje vojnih šatora na bolničko parkiralište.

Ni u Međimurju nije bolja situacija. Od broja testiranih, gotovo polovica je pozitivna. Još prošli su tjedan bolnički kapaciteti od 60 kreveta bili poluprazni, danas su ostala tri slobodna kreveta. Međimurci su obustavili sve operativne zahvate osim hitnih.
U četvrtak se u KBC-u Rijeka na liječenju nalazilo 55 pacijenata s covidom-19, što je oko 45 posto trenutnih kapaciteta za tu bolest.

Prema podacima iz KBC-a, sedam osoba je novoprimljeno, četiri bolesnika su otpuštena iz bolnice, a jedna je muška osoba, 58-godišnjak, preminula. Na Klinici za infektivne bolesti smještena su 23 bolesnika, a na drugom odjelu infektivne klinike, u zgradi Klinike za otorinolaringologiju, 17 je pacijenata. U respiracijskom centru liječi se 15 pacijenta, od kojih je šest na respiratoru. U samoizolaciji je 30 djelatnika riječke bolnice, a pozitivno je 35 djelatnika.

Pula povećava broj kreveta

KBC Rijeka raspolaže s ukupno 118 kreveta za prihvat oboljelih od koronavirusa, a tu je još i dodatni broj postelja za specifične bolesnike. Kako navode u KBC-u, 60 kreveta raspoređeno je na dvije lokacije infektologije, a to su Klinika za infektivne bolesti i Klinika za otorinolaringologiju koja je prilagođena za tu svrhu. Također, Centralni respiracijski centar raspolaže s 30 kreveta i tu se po potrebi mogu širiti kapaciteti.

Što se tiče respiratora, njih je 55 ukupno, a od toga je 35 spremno prihvatiti bolesnike. Na lokalitetu Sušak postoji pet kreveta za kirurške bolesnike i operacionalnu salu za hitne covid pozitivne pacijente. Na Sušaku su također i tri kreveta s respiratorom koji također mogu poslužiti za pacijente s covidom, bude li to potrebno. Klinika za psihijatriju za svoje specifične bolesnike također ima svoju covid-19 izolaciju.

U pulskoj bolnici, koja pokriva županiju s jednim od najnižih brojeva zaraženih, ovaj tjedan poduplat će broj covid-kreveta: jučer je bilo popunjeno 24 od ukupno 34 kreveta, koliko su ih namijenili oboljelima od korone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 05:47