DETALJI STRAVE U POSUŠJU

Što su policajci zatekli na mjestu tragedije: Prozor je bio napola otvoren, a agregat radio...

Na kobnoj proslavi bilo je 14 mladih, njih šestero se prije tragedije povuklo u drugi objekt. Troje preminulih studiralo je u Splitu
Tragedija u Posušju
 Jakov Prkić/Cropix

U cijeloj Bosni i Hercegovini danas je Dan žalosti nakon tragedije u Tribistovu kod Posušja, gdje je osmero mladih izgubilo živote u novogodišnjoj noći uslijed gušenja plinom.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je jučer donijelo Odluku o proglašenju 2. siječnja Danom žalosti u BiH zbog tragične pogibije osmero mladih iz Općine Posušje. Odluka je jednoglasno usvojena. Zapadnohercegovački kanton proglasio je tri dana žalosti 2, 3. i 4. siječnja.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba sinoć je bila u Posušju, gdje je zabilježila potresne razgovore s prijateljima nastradalih momaka i djevojaka, misu koja je održana u crkvi Blažene djevice Marije u Posušju te srceparajuće prizore paljenja svijeća za nastradale u samom centru ovog grada.

Dan nakon tragedije razgovarali su s Josipom Aničićem, tužiteljem Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona, koji je za Radiosarajevo.ba otkrio prve rezultate očevida.

image
Jakov Prkic/Cropix

- Trenutno se nalazim u Sarajevu, u koje sam došao prije tragedije. Od kolege koji je radio očevid sam saznao da je, neslužbeno, utvrđeno da je agregat iz kojeg je i iscurio smrtonosni ugljični monoksid, uzrok smrti osam mladih u novogodišnjoj noći, priča Aničić.

On kaže, naravno, još je sve neslužbeno, da se agregat nalazio u jednoj manjoj prostoriji nalik na ostavu.

image
Jakov Prkic/Cropix

- Kako mi je kolega rekao ta ostava u kojoj je bio agregat prozorčićem je bila povezana s većom prostorijom u kojoj su se mladi nalazili, i u kojoj je došlo do tragedije, dodao je Aničić.

Glavni tužitelj je za Radiosarajevo.ba kazao da je obdukcija tijela počela jutros u 8 sati u Sveučiličnoj bolnici u Mostaru.

image
svijeće ispod križa crkve sv Ivana Krstitelja u Rakitnom
Duje Klaric/Cropix

- Iz iskustva kažem da ćemo teško danas dobiti rezultate obdukcije. Moje je mišljenje da će se obdukcija raditi dva dana, tako da ćemo tek u ponedjeljak ili utorak moći kazati točan uzrok smrti. Koliko sam uspio saznati, od svih preminulih će se odmah uzeti krv i urin i dati na analizu, kazao je Aničić.

image
Jakov Prkic/Cropix

Dr. Dražen Damjanuk, specijalist sudske medicine potvrdio je u međuvremenu za Dnevni avaz da su ga angažirali iz Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona, a obdukcija će se raditi danas i sutra. Od svih preminulih su odmah nakon očevida uzeti uzorci krvi i urina, koji su poslani na analizu i što će, uz obdukcijski nalaz u konačnici i rasvijetliti ovu nezapamćenu tragediju, odnosno, otkriti točan uzrok smrti.

image
Posušje
Duje Klaric/Cropix

U kantonalnom MUP-u i tužilaštvu su kazali za Avaz da za sada sve ukazuje na to da je smrt nastupila uslijed ispuštanja otrovnih plinova iz agregata, koji se nalazio u pomoćnoj prostoriji vikendice u kojoj su novogodišnju noć proslavljali Ivan Miličević, Stipe Romić, Mirela Rezo, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković, Marija Pavković i Stjepan Jukić, svi rođeni 2001. godine.

image
Osmero mladih koji su poginuli u Posušju

Kako je rečeno reporterima Dnevnog avaza, a u što su se i uvjerili na licu mjesta, agregat pomoću kojeg su se grijali, nalazio se u prostoriji sa sjeverne strane vikendice, odnosno, ostavi. U toj ostavi su jedna vrata bila zatvorena, a druga odškrinuta, dok se prozor nalazio točno preko puta prostorije u kojoj su se nalazili djevojke i mladići.

Tijekom očevida je utvrđeno da je taj prozor bio otvoren napola te su, najvjerojatnije, na taj način ispušni plinovi, konkretno, ugljični monoksid, i ugušili osmero mladih.

image
Jakov Prkic/Cropix

Iz policije je rečeno da „plinski top“ koji se koristi za zagrijavanje, nije pronađen uz agregat kako se to iznosilo u medijima.

Osmero mladića i djevojaka je proslavljalo Novu godinu zajedno s još šestero prijatelja, koji su nakon zabave, u četiri sata ujutro, prešli u susjednu vikednicu na spavanje. Jedan od mladića iz susjedne vikendice ih je, nažalost, jučer ujutro u 10 sati i pronašao mrtve.

image
Zastave na pola koplja ispred osnovne škole Brune Bušića u Rakitnom
Duje Klaric/Cropix

Nakon što nisu odgovarali na pozive niti se odazivali na lupanje na vratima, on je razbio staklo na prozoru i ušao u vikendicu gdje je zatekao stravičan prizor.

image
Jakov Prkic/Cropix

Troje preminulih studiralo u Splitu, ostali u Mostaru

Troje preminulih studenata u novogodišnjoj noći u Tribistovu kod Posušja bili su studenti Sveučilišta u Splitu, objavilo je na svojim stranicama to sveučilište.

Mirela Rezo studirala je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, a Marija Pavković i Stipe Romić na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Uprava Sveučilišta, zaposlenici i studenti izrazili su sućut obiteljima preminulih.

- U nezapamćenoj tragediji troje studenata Sveučilišta u Splitu završilo je nažalost svoj ovozemaljski put i sve nas zajedno ostavili u velikoj boli, tuzi i tišini. Prekinuti su njihovi snovi i želje, prekinuta je njihova mladost.

Mirela Rezo, Prirodoslovno-matematički fakultet
Marija Pavković, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogranje
Stipe Romić, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje

Shrvani tugom i boli ovim putem želimo izraziti duboku iskrenu sućut obiteljima preminulih osmero mladih studenata čiji su životi i snovi prerano ugašeni, objavilo je Sveučilište u Splitu.

Ostalih pet preminulih studenata pohađali su Sveučilište u Mostaru, koje se dirljivom porukom i izrazom sućuti obiteljima također oglasilo putem svojih stranica.

- Pet studenata Sveučilišta u Mostaru, na početku svoga akademskoga puta. Postoji kraj iza kojeg mi ne možemo. Tu se zaustavlja riječ i žalost vlada u ljudima. Na tom mjestu stojimo uz vas. Bez riječi i shrvani u sućuti.

S vjerom u vječni život Sveučilište u Mostaru izražava iskrenu sućut obiteljima osam mladih osoba, osam anđela, tragično i prerano preminulih.

U raj poveli vas anđeli.

Ivan Miličević, Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike
Žana Pavković, Filozofski fakultet
Mia Soldo, Pravni fakultet
Stipe Pavković, Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike
Stjepan Jukić, Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, objavilo je mostarsko sveučilište. (Mirela Lilek)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 17:28