NEZADOVOLJNA OPORBA

Opozicija kritizirala izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi: ‘Riječ je o kozmetičkim promjenama‘

Saborski zastupnik Arsen Bauk iz SDP-a kaže da ne žele biti kulisa racionalizacije
Arsen Bauk
 Damjan Tadic/Cropix

Saborska oporba kritizirala je u srijedu prijedlog izmjena triju zakona o lokalnoj samoupravi kojima se, među ostalim, predlaže smanjivanje broja lokalnih dužnosnika radi smanjenja troškova, poručivši kako je riječ o kozmetičkim promjenama uoči predstojećih lokalnih izbora.

Arsen Bauk (Klub SDP-a) najavio je da predloženo neće podržati jer im je neprihvatljivo da se vijećnici moraju natezati s privatnim poslodavcem kako bi mogli izostati s posla radi sudjelovanja na sjednici predstavničkog tijela. Naglasio je kako također ne žele biti kulisa racionalizacije, jer oni koji nakon lokalnih izbora više ne budu zamjenici gradonačelnika i općinskih načelnika bit će zbrinuti u javnim i komunalnim tvrtkama te u državnoj službi. Ocijenio je kako je zakonski prijedlog nedovoljno ambiciozan u smislu reforme lokalne samouprave.

Njegov stranački kolega Erik Fabijanić drži da su izmjene donesene "zbrda-zdola" šest mjeseci prije lokalnih izbora. "Govori se o smanjenju troškova, a poznato je da od 10 kuna koje ubire država, devet ostaje njoj, a oko kune svim županijama, gradovima i općinama", poručio je. Problematizirao je i to što član predstavničkog tijela, ako je zaposlenik kod privatnog poslodavca, mora dobiti njegovu dozvolu za izostanak s posla kako bi mogao sudjelovati na sjednicama općinskog ili gradskog vijeća.

SDP-ovka Barbara Antolić Vupora smatra kako je prijedlog izmjena trebalo bolje pripremiti i postupno provoditi upozorivši da u njima nema ni riječi o Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi.

Mirela Ahmetović (SDP) ustvrdila je kako nema funkcionalnog rasterećenja te da je ključno da se ne smanjuje broj načelnika općina kojih je najviše iz HDZ-a. Založila se za transparentnost proračuna jedinica lokane samouprave "da se zna tko je što i kako kupio da ne bi bilo koruptivnih radnji, a Hrvatska ne bi bila lošije pozicionirana po pitanju korupcije, nego godinu ranije".

Miroslav Škoro (Domovinski pokret) najavio je kako predložene zakonske izmjene neće podržati, jer nude parcijalna rješenja, iako su nam potrebna cjelovita rješenja, pa umjesto toga imamo ovo koje je, kako je rekao, istrgovala (vladajuća) trgovačka koalicija. Predložena rješenja fokusirana su na smanjenje broja dužnosnika koja će donijeti uštede tri puta manja od najavljenih, ustvrdio je Škoro dodavši kako nema volje ni snage za reforme koje od nas traže svi pa i EU. Umjesto toga imamo 556 gradova i općina i gomilanje radnih mjesta, upozorio je.

Anka Mrak Taritaš (Glas) drži da je zakonski prijedlog poluproizvod i ne donosi "poboljšice". Navela je i kako se primjerice "u Zagrebu smanjuje broj gradskih zastupnika sa 51 na 47, a broj odbora mjesnih četvrti ostaju isti".

Marko Milanović Litre (Hrvatski suverenisti) rekao je kako lokalna samouprava i prevelik broj općina koje ne mogu samostalno funkcionirati služi za zbrinjavanje vojske vladajućih na terenu.

Miro Bulj (Most) ocijenio je kako su predloženi zakoni slijed loših izmjena još od bivšeg ministra Lovre Kuščevića koji je uveo tzv. "lex šerif" te ustvrdio kako je dovedeno u pitanje ustavnost i zakonitost. Prijedlog je, kaže, trebao biti raspravljen puno ranije i to u dva čitanja, a ne šest mjeseci prije lokalnih izbora.

Josip Borić (Klub HDZ-a) istaknuo je kako u skladu s izbornim programom smanjenjem dužnosnika i agencija žele smanjenjem troškova olakšati poziciju građanima i gospodarstvu.

Branka Juričev Martinčev (HDZ) smatra kako bi gradovi s više od 35.000 stanovnika trebali zadržati pravo na zamjenika gradonačelnika te da bi ga on trebao imenovati sam, s obzirom na odgovornost koju ima i to iz predstavničkog tijela.

Grozdana Perić (HDZ) tvrdi da će predložene zakonske izmjene ostvariti predviđene uštede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:49