DAMIR KRAJAC/CROPIX
NOVA TRI BODA

Video: Trica na Maksimiru! Pogledaje kako su Modri ‘pomeli‘ Belupo, Gavranović zabio svojoj mušteriji

Nakon lošeg prvog poluvremena, Modri su ubacili u "višu brzinu" i zasluženo slavili
Piše: Tomo Ničota, SNObjavljeno: 28. veljača 2021. 19:00

Sat vremena je bilo neizvjesno, Dinamo, blago rečeno, nije briljirao, nije to bila predstava za pamćenje, ali su Modri odradili posao, nisu dopustili iznenađenje. U samo četiri minute dva igrača s klupe, Gvardiol i Tolić, donijeli su prednost, Gavranović potvrdio pobjedu. HNL dvoboj pripao je Dinamu, u srijedu novi čin, na istom mjestu, četvrtfinale Kupa.

Zoran Mamić rijetko je kad ovako rotirao momčad u HNL-u, ali opet se pokazalo da bez toliko najjačih uzdanica Modri ne mogu jednostavno broditi domaćim prvenstvom. Nije bilo Petkovića (zbog kartona), Ademija, Oršić je bio na klupi, kao i Gvardiol..., već je to bilo dovoljno da Dinamo izgubi ubojitost, a ni agresivnost nije bila na razini zadnjih dvoboja.

Škakljiv suparnik za Modre, s jedne strane Mamić mora ponekad dati šansu igračima iz drugog plana, ova utakmica trebala je biti idealna za kratak "break". Možda se Dinamov trener nadao da će sve ići lakše, jer je i Tomislav Stipić došao bez nekoliko svojih važnih igrača, nije bilo Parackog, Lulića, Bačelića Grgića, Glavčića, Gode..., na klupi je bio Krstanović.

Međutim, Slaven Belupo bio je čvrst i organiziran, s dvojicom Dinamovih igrača na posudbi u udarnom sastavu, u obrani je bio Kim Hyun-woo, u veznom redu vrlo dobri Edin Julardžija. Prije godinu dana zabio je "panenku" u Münchenu u juniorskoj Ligi prvaka, sad se u prvoligaškom nogometu dokazuje u Slavenu.

No, ukupno gledajući, bilo je to najsiromašnije poluvrijeme ove godine u Maksimiru. Dinamo je prvu pravu akciju, kojom je izigrao gostujuću obranu, odigrao u sudačkoj nadoknadi. Majer je dodao Čabraji, on odigrao s lijeve strane povratnu na 15-ak metara, tamo je bio Mišić, ali je pucao loše, preko gola.

Mišić je još uvijek daleko od prave forme, od "onog" Mišića iz Rijeke i kasnije PAOK-a, s obzirom na sve zdravstvene probleme koje je imao to je i očekivano, trebat će mu vremena da dođe na višu razinu. Modri su, pak, uspjeli zabiti u 36. minuti.

Ivanušec je izveo slobodan udarac, Lauritsen utrčao na peterac i glavom poentirao, Dinamovi igrači već su proslavili gol, lopta je bila na centru, nije se činilo da postoji ikakva sumnja. Međutim, sucu Vidulinu stigao je poziv iz VAR sobe, zbog mogućeg zaleđa i povlačenje crta je potrajalo. Tri, četiri, gotovo pet minuta! I onda odluka, gol je poništen, zaleđe minimalno, ali je zaleđe.

Da Zoran Mamić nije zadovoljan onime što su pokazali njegovi igrači pokazao je potezom na početku drugog dijela kad je iz igre izvadio Majera, Burtona i Čabraju, uveo Tolića, Kastratija i Gvardiola. I dečki s klupe donijeli su promjene, u igri i rezultatu. Prvo su zaprijetili "starosjedioci", Gavranović je pucao u Filipovića, a Atiemwen na ubačaj Stojanovića glavom ciljao s nekoliko metara, ali je Slavenov vratar odlično skinuo.

A onda su Modri u samo četiri minute prelomili utakmicu, prvo Gvardiol, pa onda i Tolić, riješili su Koprivničane. Dosudio je Vidulin i kazneni udarac za Dinamo, nakon duela van Bruggena i Atiemwena. Opet dugačka provjera VAR-a, nekoliko minuta, išao je na kraju Vidulin gledati snimku, zaključio je da je Slavenov stoper startao na loptu i opet poništio odluku. Sve regularno, samo predugo su trajale te provjere.

Dinamo je od utakmice napravio jednosmjernu cestu, Kastrati je bio raspoložen, nekoliko je puta nezaustavljivo prošao, razigran je bio Tolić, lopta često pred gostujućim kaznenim prostorom, bio je opasan Hajrovićev slobodnjak. Gosti se nisu uspjeli ni približiti Livakoviću, a Gavranović postigao svoj 13. gol, treću utakmicu zaredom zabio je Slavenu. Na kraju je ispala rutinska Dinamova pobjeda.

----------------------------------------------------------------

DINAMO - S. BELUPO 3:0 (Gvardiol '61, Tolić '65, Gavranović '90)

Zagreb. Stadion Maksimir. Bez gledatelja.

Dinamo (4-1-4-1): Livaković - Stojanović, Lauritsen, Perić, Čabraja (od 46. Gvardiol) - Burton (od 46. Kastrati) - Ivanušec (od 71. Franjić), Majer (od 46. Tolić), Mišić, Atiemwen (od 79. Hajrović) - Gavranović. Trener: Zoran Mamić.

Slaven Belupo (3-5-2): Filipović - Apau, Kim H., Van Bruggen - Bogojević (od 72. Turanjanin), Liklin, Mlinar (od 72. Kim G.) Julardžija, Gamarra (od 54. Bosec)- Knoll (od 54. Etoundi), Iličić (od 72. Petričić). Trener: Tomislav Stipić.

Sudac: Marin Vidulin (Kanfanar); pomoćnici: Pataki (Đakovo) i Đurak (Sisak); četvrti: Linić (Rijeka); VAR: Pejin (Donji Miholjac); AVAR: Petrović (Valpovo); delegat: Zečević (Knin)

Žuti kartoni: Kim H. (30-igranje rukom), Gamarra (44-igranje rukom); Stojanović (49-preoštar start); Bogojević (54-preoštar start); Petričić (79-preoštar start); Crveni kartoni: -. Igrač utakmice: Joško Gvardiol

-------------------------------------------------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO:

Kraj utakmice - Dinamo je na kraju lako stigao do bodova, iako se tako nije činilo nakon prvog poluvremena. Ubacio je u višu brzinu pravim izmjenama i pobjeda je upisana.

90' - Goooool! Mario Gavranović! Ipak mu je Belupo redovita mušterija, zabija im već šesti put i sad je 3:0 na Maksimiru.

81' - Hajrović, koji je koju minutu ranije ušao u igru, sjajno je pucao iz slobodnog udarca s nekih 20 metara, ali lopta će ipak biti izvedena iz kornera.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

72' - Penal za Dinamo!? Kontakt Atiemwena i Van Bruggena, ali VAR soba opet ne ide na ruku Dinama... Nastavlja se utakmica bez nove prilike za gol.

65' - Gooool! Tolić za 2:0! Dinamo je totalno živnio nakon promjena početkom drugog poluvremena! Dobio je Mamić daleko više energije na travnjaku i sad su sva tri boda daleko izvjesnija...

61' - Gooool! Gvardiol zabija svoj prvi gol ove sezone u HNL-u! Sjurio se u šesnaesterac i vidjelo se na njemu da želi sam sve obaviti, topovski je pucao s nekih 10-ak metara i osigurao vodstvo Modrima.

57' - Stojanović je sjajno jednom dalekom dubinskom loptom naciljao Atiemwenovu glavu i ovaj je dobro pucao, pa je Filipović jedva uspio sačuvati svoja vrata. Odlična reakcija vratara gostiju. Dinamo je konkretniji u posljednjih pet minuta nego što je bio u cijelo prvo poluvrijeme.

53' - Odlično primanje i udarac lijevom nogom iz prve od strane Gavranovića s nekih 13 metara malo iskosa, ali Filipović je na mjestu. Ovo je bio tek drugi pokušaj igrača Dinama u utakmici, barem kad se radi o udarcima u okvir.

48' - Hyun-woo ušao je čvrsto u Gvardiola na rubu šesnaesterca, sudac se nije oglasio, ali u nastavku akcije Stojanović je dobio žuti zbog evidentnog prekršaja na centru travnjaka. Skočila je klupa Dinama, nisu zadovoljni reakcijama suca...

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Kraj 1. poluvremena - Dinamo realno nije ozbiljno zaprijetio osim poništenog gola Lauritsena iz zaleđa. Belupo se dobro postavio, morat će Mamić mijenjati u nastavku utakmice, jer ova kombinacija ne djeluje baš najbolje na terenu.

45+1' - Čabraja je odlično poslužio Mišića niskom loptom na nekih 14 metara od gola na sredini i bio je neometan, ali gađao je jako visoko iznad okvira vratiju.

36' - Dinamo je poveo preko Lauritsena!? Ali traje provjera gola da vidimo je li bio u nedozvoljenoj poziciji danski branič... Ipak zaleđe! Ništa od gola!

35' - Pao je Knöll na rubu šesnaesterca, skočila je klupa Slaven Belupa, ali realno ništa se tu sporno nije dogodilo i igra se nastavlja dalje nakon ove polu-kontre Belupa.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

28' - Ivanušec je u stilu Modrića pokušao vanjskom proigrati Gavranovića, ali daleko je bilo to od preciznosti veznjaka Reala. Dinamo bez ozbiljne prijetnje u prvih pola sata.

25' - Burton pokušava s nekih 25 metara! Lopta se odbila do njega nakon što je Majer ubacio iz kuta, bio je neometan, ali i neprecizan. Njegov pokušaj otišao je izvan okvira vratiju.

17' - Majer se sjajno sjurio u šesnaesterac, trojica su bila oko njega, pada, ali sudac pokazuje da nije ništa bilo i da se igra dalje. Čini se da je bio u pravu...

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

12' - Ivanušec ubacuje u šesnaesterac s desne strane, najviši u skoku je Atiemwen, ali je i neprecizan. Odlazi lopta daleko od okvira vratiju.

7' - Dinamo je imao i prvi korner u utakmici (Majer), ali dobro je raščistila obrana Slaven Belupa ovu opasnost.

1' - Počela je utakmica.

-----------------------------------------------------------------------------------

UOČI UTAKMICE:

Jose Mourinho i Tottenham kratko vrijeme odlaze u maksimirsku ladicu. Osmina finala Europske lige past će u drugi plan, jer se Modri vraćaju prvenstvenim obvezama. Osijek nikako ne posustaje, stalno je tu, jednostavno Modrima ne dopušta normalno disati. Zato je svaki HNL ogled za Mamićevu vrstu iznimno važan, svaki bod je poput lončića zlata na kraju duge.

Ipak, Europska liga hoćeš-nećeš uvjetuje ponašanje Zorana Mamića. Svjestan je trener aktualnih prvaka da mora malo odmoriti neke igrače, regenerirati ih, kako bi bili spremni za ono što ih očekuje u nastavku sezone. Srećom po njih, Modri imaju dosta širok roster kvalitetnih nogometaša, pa rotacije koje se danas u srazu sa Slavenom Belupom očekuju u sastavu ne bi trebale bitno utjecati na prezentaciju.

Ne mogu igrati dvojica, Sadegh Moharrami zbog ozljede, te Bruno Petković koji je nakupio tri žuta kartona. Za pretpostaviti jest da će trener Mamić duboko posegnuti u mikser, te podosta izmijeniti sastav koji je igrao protiv Krasnodara. Glavni aduti trebali bi dobiti poštedu, dok bi u prvi plan trebali iskočiti oni koju igraju manje, ali koji kao zapeta puška čekaju svoju priliku.

Konačno, Dinamo u srijedu očekuje još jedna utakmica s Farmaceutima, u četvrtfinalu Kupa. Znamo da je Dinamov cilj osvajanje duple krune, pa je ogled sredinom sljedećeg tjedna još jedna važna epizoda maksimirskog kluba. Dakle, danas bi se trebali odmoriti Ristovski, Gvardiol, Theophile, Ademi, Jakić, Oršić...

- Danas se vraćamo u stvarnost, a ta stvarnost je HNL. Mogu kazati ovako; od A do Ž najvažniji nam je HNL. Da bismo opet igrali ovakve europske utakmice kakve igramo danas, opet moramo biti prvaci. To znači da moramo pobjeđivati - kazao nam je u uvodu trener Modrih Zoran Mamić.

Kad se radi o Slaven Belupu, Mamić kaže:

- Slaven Belupo je neugodan protivnik. Dobro igraju, u 5. kolu smo u Maksimiru s njima odigrali 3:3. Tada su nam napravili dosta problema. Moramo biti maksimalno koncentrirani, biti maksimalno spremni za današnji ogled kako bismo nastavili kontinuitet pobjeda, odnosno dobrih igara i rezultata - zaključio je Dinamov trener.

Da, ta maksimirska utakmica koju je spomenuo Mamić zaista je bila iznimno uzbudljiva i neizvjesna. Modri su gubili s 0:1, pa onda s dva pogotka Gavranovića preokrenuli priču, iz penala je poravnao Ivan Krstanović, pa je onda Lovro Majer Plave još jednom doveo u vodstvo, da bi priču zaključio Knöll...

No, nakon tog iznenađujućeg rezultata u plavom domu, Modri su početkom prosinca u Koprivnici pregazili domaćina s 5:1, a junak Dinama i u toj utakmici bio je Gavranović, koji je opet dvaput rasparao mrežu. Danas Gavranović kreće od prve minute, eto mu prilike da opet poentira protiv Farmaceuta. Hoće li Gavro nastaviti s takvim sjajnim golgeterskim učinkom u sudarima sa Stipićevom momčadi, hoće li danas nakon četiri postignuta pogotka u posljednje dvije utakmice sa Slavenom Belupom opet biti strijelac?

Uglavnom, zaista smo nestrpljivi vidjeti kako će Modri danas u Maksimiru nakon eliminiranja Krasnodara izgledati u HNL-u, kako će reagirati promiješana momčad, tko će se možda Mamiću nametnuti za sljedeće razdoblje...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 01:45