ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix
DRAMATIČAN KRAJ

Video: Triler u Varaždinu! Pogledajte glupost Dinamovog vratara koja je Hajduk ostavila u borbi za Europu

Marko Livaja iskoristio je jedanaesterac kojeg je VAR provjeravao više od pet minuta.
Piše: Zdravko Reić/JL/SNObjavljeno: 08. svibanj 2021. 15:59

VARAŽDIN - HAJDUK 0:1 (Livaja 89'-11m)

VARAŽDIN Stadion Varteks. Bez gledatelja. Sudac: Zdenko Lovrić (Đakovo). Pomoćnici: Šarić i Knez. Četvrti sudac. Lučić. VAR: Pejin. AVAR: Grgić. Delegat: Ilijašev (B. Manastir).

VARAŽDIN: Horkaš - Senić, Novoselec, Stolnik - Memija (od 62. Grgec), Elezi (od 57. Benko), Postonjski, Đurasek, Vuk (od 80. Urata) - Obregon, Posavec. TRENER: Zoran Kastel.

HAJDUK: Kalinić - Todorović, Vušković, Simić, Čolina - Jurić, Fossati - Kačaniklić, Livaja, Biuk - Umut (od 67. Diamantakos). TRENER: Paolo Tramezzani.

Žuti kartoni: Sentić (53 - preoštar start), Posavec (56 - preoštar start), Simić (68 - preoštar start), Postonjski (75 - prekršaj), Horkaš (88 - prekršaj), Jairo (90 - nesportski potez), Kalinić (90 - otezanje igre).

Sudbonosni trenutak utakmice dogodio se u 84. minuti kada je desni bek Hajduka Todorović uputio jednu dugu loptu sasvim na drugu stranu prema Josipu Biuku, na njega je neoprezno startao vratar Horkaš, u naletu ga je pokupio, u stvari u želji da odbije loptu pogodio je Biuka u glavu…

Sudac Lovrić je poslije savjetovanja s VAR sobom odlučio osobno provjeriti tu akciju, pa je pokazao na najstrožu kaznu. Marko Livaja je mirno, sigurno, superiorno prevario vratara Horkaša i Hajduk je poveo s 1-0, što je zapravo značilo pobjedu „bijelih“.

Hajduk je tako uspio u Varaždinu ostvariti prijeko potrebnu pobjedu za boj za četvrtu poziciju, koja „bijele“ vodi u Europu.

A sve je navodilo na to da će utakmica završiti s početnim rezultatom 0:0, koji bi zadovoljio domaće momčad, ali bi donio golemo razočaranje gostima.

Hajduk je djelovao poduzetno, pokretljivo, ali se igralo uglavnom u širinu, u stranu i to je omogućilo igračima Varaždina da se lako obrane.

Gosti su bili blizu vodstva odmah u 7. minuti, ali je vratar Varaždinaca Dinko Horkaš zaustavio šut Stipe Biuka, odbio je loptu na koju je natrčao Alexander Kačaniklić, imao je lak zadatak, ali je šutirao u Horkaša.

Nešto kasnije Marko Livaja nije uspio pogoditi okvir vrata i to je bilo sve što se dalo zabilježiti u prvom poluvremenu.

Sve drugo do kraja utakmice, odnosno do kaznenog udarca, kojeg je neoprezno skrivio vratar Hokaš, do tada najbolji pojedinac susreta, nije bilo vrijedno spomena


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Gotovo je u Varaždinu! Kako važnu pobjedu i bodove nosi Hajduk sa sjevera, evo ga opet za vratom četvrtoplasiranoj Rijeci koja sutra dočekuje Dinamo u derbiju kola.

90+3' Fina akcija Hajduka u kojoj su sudjelovala četiri igrača, a završni udarac Livaje izblokirao je Urata i odbio u korner.

90+2' Žuti karton za Jaira koji je ometao jedno izvođenje auta.

90' I dalje se Varaždinci ne mire s tom odlukom suca Lovrića, ali Livajin gol ostaje, vrijedi... Igra se dalje. Još pet minuta nadoknade vremena.

89' GOOOOOL! Zabio je Marko Livaja s bijele točke i doveo Hajduk na prag pobjede!

87' Jedanaesterac za Hajduk! Nakon četiri minute VAR je dosudio penal i žuti karton za Horkaša.

85' Provjeravao je to VAR dosta dugo, išao je Horkaš na loptu... No, hoće li mu to biti olakotna okolnost. Ide to sada pogledati i Lovrić na monitor...

83' Što je sada napravio Horkaš? Izletio je na jedno ispucavanje, napravio nepotreban prekršaj na Biuku... Ubacio je Todorović, sada će to gledati VAR! Možda i jedanaesterac za Hajduk...

82' Livaja! Novoselec ga je blokirao, nova sjajna reakcija VŽ-obrane na opasan pokušaj Livaje. Hajduk pokušava pritisnuti, ulazimo u završnicu susreta, no niti sedmi splitski korner nije dao rezultata.

80' Izlazi sada Vuk, a na njegovu lijevu stranu ulazi Itsuki Urata.

78' Jedna je Vukova lopta doletjela do Kalinića, to je ex-reprezentativni vratar lagano pokupio. Rijetko domaći izlaze s više igrača, sad se otvorila prigoda.

75' Žuti karton za Postonjskog, a Tramezzani umjesto Kačaniklića uvodi Jaira.

73' Biuk! Opasan je sada bio Hajdukov mladić, rijetka prilika po lijevoj strani nakon podvaljene lopte Livaje... Ali, tu je i dalje nesavladivi Horkaš.

70' Uh, pao je Biuk sada u šesnaestercu Varaždina, nije ništa sudio Lovrić, protestirala je klupa Hajduka...

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

68' Žuti karton za Simića na Obregonu kaznio je sudac Lovrić žutim kartonom.

67' Todorović! Izveo je Kačaniklić slobodan udarac, odbijenu loptu topovski je zahvatio BiH-reprezentativac i uz jedan mini-dodir domaćih poslao loptu pored gola. Bit će korner, a umjesto Umuta u igri je Diamantakos.

65' Jako siromašna utakmica je igrom u drugom dijelu. Uvjeti su dobri, teren sjajan, ali vratari su praktički potpuno nezaposleni.

62' Umjesto Memije kod Varaždinaca ulazi Grgec, prelaze domaći u igru s četvoricom odostraga.

60' Konačno znakove života pokazuju gosti. Kačaniklić i Biuk su odigrali nekoliko dobrih dodavanja, Umut nije zahvatio pa će biti korner za Hajduk. Upravo bi Umut mogao van, nije fizički na zavidnoj razini.

57' Prva promjena kod Varaždinaca, Benko je zamijenio Elezija.

53' Žuti karton je sada kod Varaždina zaradio Matej Senić.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

51' Nova lopta je u igri, ona stara se - probušila.... Rekli bi da je to najzanimljivije što se dosad dogodilo u nastavku.

48' Pao je Livaja, ali dosuđen je prekršaj za Varaždin. Livaja je igrao rukom, dogodilo se to pored ljeve aut-linije, daleko od kaznenog prostora.

46' Počinje drugo poluvrijeme utakmice. Rano su se hajdukovci vratili na teren, znači li to da će jurnuti od samog starta na pogodak? Bili su konkretniji u prvom dijelu.

POLUVRIJEME: Nije bilo sučeve nadoknade u prvom dijelu u Varaždinu. Kraj, Hajduk je ostavio bolji dojam, ali imali su i domaći svoje prilike... Očekuje nas, ako ne jednako čvrst nastavak, onda sigurno uzbudljiviji.

43' Posavec! Mogao je sada domaći sastav i zabiti iz kontre nakon jedne od dobrih Hajdukovih akcija, no mladi napadač Varaždina nije imao snage za konačni udarac.

40' Nije bilo prekršaja za Varaždin na rubu šesnaesterca. Pao je Memija, nije se oglasio sudac Lovrić, a nema niti VAR-provjere nakon duela s Vuškovićem.

36' Nedostaje ovoj utakmici samo pogodaka. Dojma smo da bi odmah postalo otvorenije, ali utakmica je i dalje vrlo tvrda. Takvom je čini vrlo korektna domaća obrana.

34' Tražio je Đurasek Obregona s lijeve strane dugom loptom, nije ga našao. Bilo je to previsoko, ali još jednom su domaći pokušali na brzinu izaći.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

31' Čolinin centaršut s lijeve strane nije u pogodak pretvorio Stanko Jurić. Nije to bio zicer, ali vrijedno je i to za upisati.

27' Lijepo su sada Biuk i Livaja stvorili prostor za Umuta, koji iz okreta, iz vrlo teške pozicije iznuđuje samo korner. Kačaniklić to dvaput ubacuje, Postonjski blokira Jurićevu namjeru za daljnjim odigravanjem akcije.

24' Izašli su sada domaći iz krila vrataru Horkašu, dvaput pokazali da i oni imaju ponešto od napadačkog arsenala na raspolaganju. Dakle, moraju Bijeli misliti i na obrambene zadatke.

22' Fina duga lopta Novoseleca iz svoje polovice na Vuka, njegov pak udarac blokira splitska obrana. Nije to loše izgledalo...

20' Ide sudac Zdenko Lovrić do Hajdukove klupe, gdje su u tijeku neki protesti. Primirio je, barem zasad, uzavrele strasti sudac iz Đakova.

17' Smirili su igru gosti, lopta je u njihovoj zadnjoj liniji. Čim pokušaju izaći, VŽ-momci se postavljaju čvrsto i nastoje to spriječiti.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

14' Hoće li se tri promašaja Hajdukovih igrača osvetiti Bijelima? Horkaševe dvije obrane, Livajin promašaj... Bijeli zasad kontroliraju utakmicu, hoće li izdržati u tako visokom ritmu?

12' Livaja! Evo njegovog pokušaja, iz okreta je probao nadmudriti Horkaša, ali nije pogodio okvir gola.

9' Evo dobre Senićeve lopte za Elezija na desnu stranu, ali Kalinić je izašao sa svojih vrata i uhvatio to.

7' Kakve dvije obrane Horkaša! Najprije Biuku, a onda i Umutu! Strahovito skida Horkaš, i dalje je 0:0.

4' Nema zasad prilika na varaždinskom stadionu, ali imaju gosti inicijativu koju će nastojati što prije kapitalizirati pogotkom.

2' Hajduk je svjestan da mu bilo kakav kiks danas ne odgovara... Ali, Varaždin nakon pet remija i pet poraza traži pobjedu. Već su imali prvu priliku domaći. Sada ide i prvi korner za Postonjskog.

17.00 Utakmica je počela.

16.30 Hajduk, dakle, bez promjena. Paolo Tramezzani vjeruje istim momcima, već prokušanoj formaciji...

16.00 Evo i sastava za današnji dvoboj. Kod Hajduka nema promjena u odnosu na najavljeni sastav, a varaždinski trener Zoran Kastel u igru je postvio Novoselca, Elezija i Memiju u odnosu na projekciju koju ste mogli pročitati u našem tiskanom izdanju. Na klupi su ostali Peco i Djou.


Najava utakmice // piše: Ivica Herceg

Poslije dva kišovita dana za danas je najavljeno sunce, a pravo je pitanje koga će ono ugrijati danas poslijepodne na stadionu Varteksa. Varaždin i Hajduk kreću s identičnom željom - osvajanje tri boda. Domaćinu je cilj ostanak u Prvoj HNL, Hajduku izboriti plasman u Europu. Za oboje pobjeda je pravi kapital uoči tri završna kola.

Svjesni su u varaždinskom prvoligašu važnosti i težine utakmice o kojoj trener Zoran Kastel kaže:

- Nema sumnje da nas zbog obostranog značaja očekuje jako zanimljiva utakmica. Za nas je podjela bodova u Osijeku jako puno značila u psihološkom pogledu. Baš iz tog razloga siguran sam da ćemo na našem travnjaku odigrati još jednu dobru utakmicu i uknjižiti vrijedne bodove.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Zna dobro trener Varaždina da put do ostvarenja ovog cilja neće biti nimalo jednostavan.

- Ne zavarava nas pobjeda iz zime, jer je jasno da to više nije isti Hajduk. Kompletirali su se i osvježili sastav, općenito djeluju puno ozbiljnije i taktički zrelije. Nikome ne dozvoljavaju previše prilika, pa protiv takvog taktički gotovo savršenog suparnika moramo biti strpljivi i pametni. A imaju i Marka Livaju koji sigurno spada među dva-tri top igrača Prve HNL.

Hajduk je u srijedu imao derbi s Dinamom, na upit znači li to barem malu prednost za njegovu momčad, Kastel odgovara:

- Kraj je sezone, ali to se neće osjetiti jer Hajduk ima veliki izbor igrača, širi od većine naših prvoligaša. Potpuno je sigurno da će doći jako motivirani, a na nama je da se spremimo te da im uspješno pariramo i uknjižimo važne bodove.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Dodajmo da je tijekom ovog tjedna nastavljena serija ozljeda, pa su zbog toga s treninga izostajali Tkalčić, Memija i Boban, a djelomično Novoselec i Pellumbi. Tko će od njih ipak biti spreman za nastup, ponovno će se odlučivati neposredno pred početak utakmice, ali će u obzir doći samo maksimalno spremni i sposobni.

Povijest se ipak ponavlja

Hajduku je ovo drugo ovoprvenstveno gostovanje u gradu baroka. Ono prvo iz sredine prosinca prošle godine budi lijepa sjećanja Varaždinaca. Posebno trenera Zorana Kastela i njegova pomoćnika Darija Jerteca. Bio je to njihov premijerni nastup u ulogama glavnog i pomoćnog trenera u Prvoj HNL. S pobjedom od 4:2 Varaždin je prekinuo niz od deset utakmica bez pobjede, serije zbog koje je došlo do prekida suradnje s tadašnjim trenerom Samirom Toplakom, aktualnim strategom Lokomotive.

Da se povijest ipak ponekad ponavlja vidljivo je uoči današnje utakmice koju ponovno Varaždin dočekuje sa zaokruženim brojem od deset utakmica bez pobjede. Naravno uz upitnik može li Zoran Kastel prirediti jednaki ispraćaj za Paola Tramezzanija kao što je to napravio njegovom prethodniku Bori Primorcu. Inače, prvi sraz dvojice trenera, onaj iz početka ožujka na Poljudu, pripao je talijanskom stručnjaku nakon što su oba pogotka igrači Varaždina postigli u vlastitu mrežu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 23:27