RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
POGLEDAJTE GOLOVE

Video: Za pobjedu pozovi Brunu! Majstor Petković ušao i za 8 minuta donio Dinamu završnicu Kupa

Dinamo se pridružio Rijeci na popisu polufinalista Kupa nakon rutinske pobjede protiv Slaven Belupa.
Piše: Tomo Ničota/Sportske novostiObjavljeno: 03. ožujak 2021. 15:57

DINAMO - SLAVEN BELUPO 2:0 (Petković 70'-11m, Ademi 78')

Sudac: Ivan Bebek (Rijeka). Pomoćnici: Zobenica i Crnčić. Četvrti sudac: Linić. VAR: Vidulin. AVAR: Kezele. Delegat: Kolesarić.

DINAMO: Zagorac - Stojanović, Theophile-Catherine, Perić, Čabraja (od 78. Gvardiol) - Jakić - Kastrati, Tolić (od 64. Ivanušec), Ademi (od 81. Franjić), Oršić (od 64. Petković) - Gavranović (od 78. Atiemwen). Trener: Zoran Mamić.

SLAVEN BELUPO: Filipović - Apau (od 83. Njie), Kim H., Goda - Bosec, Lulić, Van Bruggen, Glavčić, Gamarra (od 83. Liklin) - Knöll (od 83. Delić), Iličić (od 75. Etoundi). Trener: Tomislav Stipić.

Maksimir. Bez gledatelja.

Žuti kartoni: Bosec (24 - preoštar start), Knöll (82, prigovor)

Nije Dinamu bilo lako (2:0), Slaven Belupo nije izvjesio bijelu zastavu u Maksimiru, držao se ravnopravno 70 minuta, ali nije mogao do iznenađenja. Jedna nesmotrenost Karla Lulića, lopta ga je pogodila u ruku u šesnaestercu, donijela je Dinamu kazneni udarac i vodstvo, a samo osam minuta kasnije Modri i definitivno sve riješili i plasirali se u polufinale Kupa.

Opet isti početak kao i u nedjelju, nažalost, opet minuta šutnja. Ovog puta za Zlatka Cicu Kranjčara, Dinamovi nogometaši nosili su oko ruke crni flor, a zbog Dana žalosti povodom smrti gradonačelnika Milana Bandića na stadionu nije bilo niti glazbe, prije utakmice i u poluvremenu. Jedino što u ovo vrijeme bez publike stvara, donekle, nekakav ambijent. I na travnjaku slično kao prije neki dan u prvenstvu, prvih 45 minuta bez pravih prilika, bez golova. Zoran Mamić opet je miksao momčad, sad su igrali Theophile, Jakić, Ademi, Oršić..., na klupi Lauritsen, Atiemwen, Ivanušec, Petković... Niti tamo Majer i Livaković, njih je Mamić oslobodio za ovaj meč, na vratima je bio Zagorac, manje probleme s mišićem ima Ristovski. S druge strane, Stipić je bio 'bogatiji' za Godu, Glavčića i Lulića (nije bilo Bogojevića), Koprivničani su u prvom dijelu odlično parirali. Još bolje nego u prvenstvenom dvoboju, jer nisu samo čuvali Filipovićev gol, već su i prijetili Zagorcu.

Nekoliko puta su jako dobro 'izašli', brzim dodavanjima stigli u zonu šuta, dvaput je raspoloženi Glavčić pucao s 20-ak metara, ali oba puta nije bilo prave opasnosti za Dinamov gol. Ali, znali su gosti pokatkad i pritisnusti Modre, dobro ih izigrati. Najavio je Stipić da će doći ovdje po polufinale Kupa i nakon prvog dijela nije to izgledalo kao nemoguća misija. Dinamo, pak, nešto konkretniji nego u nedjelju, međutim, bez preciznosti u završnici. Oršić je dvaput pucao, kao i Glavčić s 20-ak metara, nije pogodio okvir, Perićev udarac glavom nakon kornera skinuo je Filipović, Stojanović je pucao preko, a Gavranović s distance pokraj gola. Nije Slavenova obrana davala Dinamu previše prilika za egzekuciju u šesnaestercu, dobro su gosti 'čistili' potencijalno neugodne situacije.

Nije nastavak donio velike promjene, nekoliko pokušaja iz daljine, disciplinirani i organizirani Slaven, nije dao Dinamu previše prilika. Tolić preko gola, Oršićev slobodnjak isto je završio iznad grede. Glavčić je bio možda i najbolji pojedinac na terenu, uzimao lopte, razigravao, pucao, radio dosta problema Modrima, možda se nadao i da će biti junak. Ali, nekoliko trenutaka koji su prelomili utakmicu. Ubacio je Mamić u igru Ivanušeca i Petkovića. Prvi je izveo korner, Karlo Lulić je častio Modre igranjem rukom, Petković je s bijele točke bio precizan. Kad nije moglo iz igre, poveo je Dinamo na ovakav način, ni iz čega, ali često to tako biva, što se kaže, veliki pobjeđuju i kad ne igraju najbolje što mogu. Tek nakon toga, Dinamo je odigrao prvu pravu akciju, raspoložen je bio Petković, njegov vic opet je bio presudan, mogao je i sam zabiti, ali strijelac je bio Ademi. Pao je Slaven još teže nego u nedjelju, ali je ipak - pao. Za Dinamovo polufinale Kupa, Modri su još na tri fronta.

Četvrtfinale Kupa

Dinamo - Slaven Belupo 2:0

Osijek - Rijeka 1:2

Gorica - Hajduk (16. III. u 17.00)

Oriolik - Istra 1961 (17. III. u 15.00)


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Dinamo je slavio rezultatom 2:0 i plasirao se u poluzavršnicu hrvatskog Kupa.

88' Pao je intenzitet susreta, čeka se posljednji zvižduk Ivana Bebeka.

84' Trostruku promjenu napravio je sada Tomislav Stipić, ali Dinamo sigurno plovi prema poluzavršnici Kupa.

81' Umjesto Ademija sada ulazi Bartol Franjić. Peta je to promjena Zorana Mamića. Kapetansku vrpcu preuzima Danijel Zagorac.

79' Atiemwen ulazi umjesto Gavranovića, Gvardiol mijenja Čabraju.

78' GOOOL! Ademi za 2:0. Ugurali su ovo Modri u mrežu, a Slavenu se događa isto ono što i za vikend. Gavranović i Petković su kombinirali, udarac strijelca prvog pogotka izblokirao je Filipović, ali Ademi je zabio na odbijancu...

75' Umjesto Iličića kod Slavena ulazi Etoundi. Za Dinamo ulaze Atiemwen i Gvardiol.

73' Novi korner za Dinamo, iz kojeg je nastao pokušaj Jakića, preko gola to ide. Sprema se Atiemwen za ulazak na teren...

70' GOOOOL! Bruno Petković je hladnokrvno realizirao penal za vodstvo Modrih.

69' Kazneni udarac za Dinamo. Bio je korner za Modre, točnije za Ivanušeca, a onda i igranje rukom Karla Lulića u šesnaestercu... Odmah je Bebek pokazao na najstrožu kaznu.

67' Imao je sada Slaven i jedan korner iz kojeg nije polučio veću opasnost za Zagorca. Dinamo, sve u svemu, ima malo vremena da utakmicu završi u "regularnih" 90.

64' Novi udarac Ademija pored gola. Konačno izlaze Tolić i Oršić, a ulaze Ivanušec i Petković.

62' Prekršaj nad Tolićem, Apau je bio prečvrst i za to je dobio samo usmenu sudačku opomenu. Oršić će to izvesti, a Petković i Ivanušec inače, još čekaju na ulazak u igru.

59' Mirno razdoblje, ali uskoro će doći do prvih izmjena. Luka Ivanušec će ući u igru, baš kao i Bruno Petković.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

55' Puca sada Glavčić na drugoj strani, opet u okvir gola, ali Zagorac je siguran.

54' Opet lijepo kombinira Dinamo, Gavranović je napravio dosta posla, dao za Ademija, Goda je kratko odbio, ali samo do Tolića koji loptu šalje poviše grede.

51' Prvi puta zaprijetili su Modri u drugom dijelu, opet je to bio Stojanović i opet nije išlo u okvir Filipovićevih vrata.

49' Slaven je u drugo poluvrijeme krenuo nešto ofanzivnije nastrojen. Ovaj rezultatski egal Farmaceuti nemaju namjeru tek tako pretvoriti u novi poraz na Maksimiru.

46' Počinje drugo poluvrijeme utakmice. Nema promjena u sastavima u odnosu na one početne.

POLUVRIJEME: Golova u Maksimiru nema, 0:0 je.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

41' Probao je maločas Glavčić nakon brze tranzicije gostiju, otišlo je i to pored gola.

38' Iako prijeti gotovo konstantno, zanimljivo je, Dinamo do sada nije uputio niti jedan udarac u okvir vrata Filipovića.

35' Ademijev šut nakon ubačaja Oršića s lijeve strane ostao je još jednom u bloku Koprivničanaca. Nikako Modri ne uspjevaju probiti zadnji obrambeni bedem gostiju.

33' Kastrati je nakon jedne duge lopte pretrčao Gamarru, imao i dosta prostora, no ta akcija koja je dosta obećavala nije nastavljena na pravi način za Dinamo. Od svega, blok Gode šalje loptu u korner.

30' Gavranović i Kim bili su u jednom duelu, deblji kraj izvukao je Korejac koji je nakon lakših bolova ustao i nastavio igru.

28' Sjajan ubačaj Oršića iz kornera, Perić je skočio a Filipović obranio. Pokušati je htio i Gavranović, nije lopta došla do njega.

24' Prvi žuti karton na dvoboju zaradio je Slavenov Antonio Bosec.

22' Obranio se sada uz dosta muke Slaven, probali su Stojanović i Gavranović u gužvi u šesnaestercu pucati, nije bilo mjesta... Dinamo ima prevlast u posjedu, ali zasad to ne uspjeva materijalizirati.

image
RONALD GORSIC /CROPIX Cropix

19' Dobru je sada poziciju za kvalitetnu završnicu akcije imao Tolić, njegov udarac lijevom nogom završio je u bloku Farmaceuta.

16' Prvi udarac Slavena, probao je Glavčić nisko po travi s dvadesetak metara - tek za zagrijavanje rukavica Danijela Zagorca.

14' Razdbolje utakmice u kojem Dinamo napada i pokušava, mahom to sve ide preko Kastratija i Stojanovića.

10' Prva velika prilika za Dinamo, Oršić puca pored gola. Gavranovićev pritisak urodio je plodom, dao za Kastratija koji proigrava Oršića, a nastavak akcije piše na početku rečenice.

9' Sada je sudac Bebek morao malo pomiriti Gavranovića i Godu. Napadač Dinama startao je na veznjaka Slavena i očito ga malo isprovocirao... Sve u redu, izmirili su se i igra se dalje.

7' Ademi pored vrata. Bilo je ovo iz nešto bolje pozicije, ali nije to kapetan Dinama dobro "stisnuo".

5' Filipović sada hvata jednu loptu nakon nešto duže Dinamove akcije koju su započeli Tolić i Kastrati. Dobra obrambena reakcija Kima odmogla je nastojanjima Modrih da se rano dokopaju vodstva.

3' Vidjet ćemo dakle, može li Stipićeva momčad sukladno najavama trenera Slavena, večeras Dinamu uzeti prolazak dalje nakon poraza od 3:0 u prvenstvenom susretu.

17.00 Utakmica je počela, traži se danas i drugi polufinalist ovosezonskog Kupa.

16.55 Uoči početka susreta bit će održana minuta šutnje u počast na preminule - Milana Bandića i Zlatka Cicu Kranjčara.

image
RONALD GORSIC /CROPIX Cropix

image
RONALD GORSIC /CROPIX Cropix

16.35 Tomislav Stipić je pak na teren od prve minute postavio Iličića umjesto Krstanovića, a Kim će igrati u obrani umjesto Prce. Gamarra je u veznom redu dobio prednost nad Julardžijom.

16.20 Ovo su Mamićeve promjene u odnosu na naše najave: Stojanović igra umjesto Ristovskog, Čabraja pak na drugoj strani umjesto Gvardiola. U vezonom redu nema promjena, dok je prednost u napadu dobio Gavranović.

15.50 Poznati su sastavi za okršaj Dinama i Slaven Belupa. Zoran Mamić odlučio je malo ispremiješati karte u odnosu na nedavni prvenstveni susret ovih dviju momčadi.


Najava utakmice: pišu Davorin Olivari i Goran Čičin - Mašansker

Marko Tolić (24) bio je uz Joška Gvardiola i Lirima Kastratija detonator pobjede Modrih u nedjeljnom srazu sa Slavenom Belupom. Trojac kojeg je Zoran Mamić gurnuo na travnjak u drugom poluvremenu riješio je sve probleme s Farmaceutima.
Tolić je klasični ofenzivni igrač, njegova pozicija je “desetka”. S obzirom na veliku konkurenciju u veznoj liniji Modrih, nije od onih igrača koji su dobili previše prilika ove sezone. Igrao je na 11 utakmica u HNL-u, ali ta brojka je neka vrsta varalice jer je samo dva puta bio starter, protiv Slavena Belupa u 5. kolu, te Varaždina dva kola kasnije, a oba puta nije uspio odigrati cijelu utakmicu. U ostalih devet ogleda ulazio je s klupe.

Mislim da sam pomogao

Uspio je zabiti tri pogotka, Osijeku na startu prvenstva, Istri 1961 u 11. kolu, te Farmaceutima u zadnjoj maksimirskoj pobjedi od 3:0. U Europi je nastupio u tri utakmice (Wolfsberger, Feyenoord i CSKA), ali sa simboličnom minutažom koja je iznosila 21 minutu.

- Drago mi je što sam protiv Slavena Belupa nakon mjesec dana opet istrčao na travnjak, dugo nisam igrao. Pokušao sam pomoći momčadi na najbolji mogući način, mislim da sam uspio. S ostalima koji su ušli u drugom poluvremenu unio sam novu energiju. Sretan sam što sam svojim doprinosom pomogao u osvajanju bitna tri boda u trci za titulom. No, znam da je to samo jedno dobro poluvrijeme, sad predstoji niz utakmica u kojima svi moramo pokazati koliko vrijedimo i da nastavimo u ritmu koji nam donosi pobjede. A ja ću probati odgovoriti na sve trenerove i momčadske zahtjeve - kazao nam je Tolić u uvodu.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Je li onog trenutka kad je dolazio iz Lokomotive očekivao da će imati veću minutažu, da će više igrati?
- Ha, kao svaki sportaš i nogometaš želiš biti bolji, igrati što više. Definitivno bih stalno želio biti na terenu. Ali kad sam dolazio u Dinamo, znao sam da ću se morati naučiti strpljvosti, da ću morati uživati u radu na treninzima, da ću morati raditi na sebi, pa da onda dobijem priliku istrčati na travnjak, kao što se to dogodilo u nedjelju. Jasno je da nisam mogao biti zadovoljan u trenucima kad nisam igrao, za mene je to bilo izazovno razdoblje, ali držim da sam na svakom treningu pokazivao da želim na teren, da mi je tamo mjesto. No, ne zanosim se s tih 45 minuta protiv Slavena, želim tako nastaviti. Znao sam kad sam dolazio u Dinamu da je konkurencija jaka, pa tako i na pozicijama kreativnih veznih igrača. Tu su igrači poput Majera i Ivanušeca. No, bogatstvo Dinama leži u činjenici da, primjerice, Kastrati, Gvardiol i ja uđemo u drugom poluvremenu i riješimo utakmicu za dvadesetak minuta.

Da ste ostali u Lokomotivi do kraja ove sezone, vjerojatno biste igrali mnogo više, bili jedan od glavnih igrača. Vi ste se ipak odlučili za dolazak u Maksimir.
- Ne žalim što sam došao u Dinamo. Držim da mi je ovo razdoblje od ljeta do zime jako dobro došlo za prilagodbu na veliki klub. Upoznao sam i europske utakmice, koje su dimenzija više od HNL-a. Pa, samo je trening uz najbolje igrače koji igraju u Hrvatskoj jako pomogao mom napretku i razvoju, postao sam bolji igrač nego što sam bio u Lokomotivi. Fali mi kontinuitet utakmica da bi napredak bio potpun, ali i to će doći s vremenom jer trenažni proces je na višoj razini u odnosu na prijašnje klubove u kojima sam igrao. Konačno, mogu učiti od najboljih, to je veliki plus.

Presretan ždrijebom

Danas je opet na programu Slaven Belupo u četvrtfinalu Kupa, hoće li utakmica biti slična onoj u nedjelju?
- Mislim da nije tajna da je Slaven odmarao neke igrače za današnju utakmicu. Sigurno žele iznenaditi. No, mi moramo brinuti samo o sebi. Ako mi budemo pravi, neće danas biti nikakvih problema. Hoću li danas opet dobiti priliku? Nadam se, kao i za svaku utakmicu. Ako dobijem priliku, hvala Bogu, ako ne, nastavljam trenirati dalje.

A nadate li se negdje da biste mogli dobiti koju minutu protiv Tottenhama?
- Naravno, uvijek postoji nada, kao i za svaku utakmicu. Ti sudari sa Spursima su nagrada momčadi za sve uspjehe koje smo napravili u HNL-u i Europi, te u sezonama koje je Dinamo napravio do ove. Ja sam, inače, presretan sa ždrijebom, iako znam da smo mogli dobiti i slabijeg protivnika. Pogotovo mi je drago što će se igrati na njihovom stadionu u Londonu, biti tamo je san svakoga nogometaša, pa tako i mene. Nadam se kojoj minuti ako bude moguće. Imamo nade protiv Tottenhama. Ako je Crvena Zvezda protiv Milana bila blizu, zašto Dinamo koji je kvalitetniji od njih ne bi imao šanse protiv Tottenhama? Neće Spursima biti ugodno igrati protiv nas - zaključio je Tolić.

Sve je moguće, zašto ne bismo mogli iznenaditi dinamovce?

Ivan Filipović u nedjelju je u Zagrebu ponio kapetansku vrpcu Slavena Belupa. Kapetan Goran Paracki izostao je zbog problema s mišićem, a vjerojatno neće biti na raspolaganju ni danas, pa je dužnost preuzeo njegov zamjenik. Imao je 26-godišnji vratar iz Županje dosta posla protiv Modrih u prvenstvu, a besposlen neće biti ni danas kad će se Farmaceuti u Maksimiru boriti za plasman u polufinale Kupa.

- Bila je to prilika za neke mlade igrače, isto tako i za nove. Dosta je igrača imalo problema s ozljedama, tako da su priliku dobili momci iz drugog plana, neki od njih su čak i debitirali na prvoligaškoj sceni, dobili priliku osjetiti kako je to igrati u Maksimiru. Naravno da je uvijek teško kad je s druge strane Dinamo, ali sigurno da je to bilo pozitivno za njih. Što se same utakmice tiče, u prvom poluvremenu smo dobro stajali u bloku, dok je u nastavku ipak odlučila Dinamova kvaliteta. Mi smo se odmah okrenuli Kupu, nadam se da će danas biti bolje – rekao je Ivan Filipović.

Slaven Belupo će danas u Maksimiru izgledati drugačije, dio prvotimaca vraća se u početnu postavu. Logično je stoga da su i očekivanja veća nego što su bila u nedjelju.

- Vraća nam se većina igrača, bit ćemo skoro u punom sastavu. Kup je specifično natjecanje, u kojem Dinamo možda ima veću prednost u prvenstvu, ali u Kupu svi startamo s iste pozicije. Sve je moguće. Mi ćemo dati sve od sebe, zašto ne bismo iznenadili.

Mario Gavranović stvarao je dosta problema Slavenu u posljednje vrijeme, redovito je zabijao golove. Je li Filipoviću opasniji on ili Bruno Petković, možda Mislav Oršić ili netko četvrti?

- Petković je stvarno vrhunska klasa, Gavranović isto tako jako dobar napadač, gladan golova, bori se za najboljeg strijelca lige. Svi su nezgodni i brzi, jako dobra momčad. Ali mi se moramo okrenuti sebi, moramo vjerovati u sebe i onda je sve moguće.

I trener Stipić najavio je da njegova momčad želi pobijediti i proći dalje. Koji su to preduvjeti koje biste morali ispuniti kako bi ostvarili iznenađenje i eliminirali velikog favorita?

- Mislim da moramo biti kompaktni. Isto tako, moramo biti dobri u tranziciji, mislim da je to ključ. Ne smijemo im davati puno prostora, jer su jako brzi. Moramo vjerovati da možemo napraviti dobar rezultat.

U siječnju su vas zvali u Japan, no niste prihvatili. Zbog čega?

- Ponuda je bila stvarno super, ali se u tom trenutku nisam vidio tako daleko. Nisam tako zamišljao svoju karijeru, gledam u drugačijem smjeru pa sam odbio tu ponudu, a vidjet ćemo što donosi budućnost - zaključio je Filipović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 01:40