LIU JIN
REAKCIJE SLOVENSKIH MEDIJA

‘Volim te mama, al‘ ne više od Dinama!‘ Zabrinutost u Sloveniji, sve je jasnije kome je sklon Matjaž Kek

Možebitni dolazak Matjaža Keka u Dinamo udarna je sportska vijest u slovenskim medijima
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 10. srpanj 2020. 13:21

Slovenski su mediji opširno izvijestili javnost o mogućem dolasku Matjaža Keka u Dinamo, prenose potankosti o pregovorima maksimirskog kluba sa slovenskim izbornikom objavljene u hrvatskim medijima i nude zaključak da će Kek morati izabrati - ili Slovenija ili Dinamo!

U startu je, dakle, odbačena mogućnost da Kek istodobno sjedi na dva stolca, trenerskom u Dinamu i izborničkom u Sloveniji, potvrdio je to i predsjednik Slovenskog nogometnog saveza Radenko Mijatović, a i Kek je predobro svjestan da to ne bi funkcioniralo...


- "Volim te, mama, al' ne više od Dinama", piše na jednom od transparenata Dinamovih navijača, a čini se da je to i dvoumica s kojom se suočava slovenski trener Matjaž Kek. S jedne strane, domovina Slovenija, njezin nogometni ugled i nastavak započete misije izvlačenja slovenske nogometne reprezentacije iz ponora, a s druge strane sve što Dinamo znači i donosi. Nakon prvih reakcija i izjava, čini se da je Kek u ovom trenutku skloniji Dinamu nego "majci Sloveniji". Na veliko zadovoljstvo Dinamovih navijača, što potiče zabrinutost kod navijača slovenske reprezentacije - piše slovenski sportski dnevni list "Ekipa".

image
JACK GUEZ


U "Delu" se, pak, zaključuje da "pred slovenskim reprezentativnim nogometom nisu ružičasti dani, očekuje se da ćemo izgubiti još jednog kvalitetnog trenera". No, ističe se i izjava Radenka Mijatovića:


- Nadam se da Kek neće biti zaveden inozemnom ponudom te da i dalje planira dugoročno voditi našu reprezentaciju.
Pronađen je podatak da je posljednji trener koji je istodobno vodio klub i reprezentaciju bio Bojan Prašnikar, koji je 1998. godine sjedio na klupama Maribora i slovenske nacionalne vrste. Naglašava se da Kek ima ugovor sa Savezom barem do kraja kvalifikacija za SP 2022. godine, ali izvučena je i ova Kekova nedavna izjava:


- Ne moramo se baš uvijek držati ugovora, mogu procijeniti kad će biti dosta. Klubovi će se javiti, a što ja mislim o tome, neka ostane u meni. Stvarno nisam samopromotor -– govorio je Kek nakon završetka kvalifikacija za Euro koji je s ove godine prebačen na sljedeću.


Podsjeća se na Kekove uspješne godine u Rijeci i ističe se kako je samo slovenski stručnjak uspio prekinuti Dinamovu dugogodišnju dominaciju osvajanja trofeja u Hrvatskoj. Ali se i zaključuje da ga u Dinamu čeka posve drukčiji posao nego u Rijeci - osvajanje trofeja s maksimirskim klubom je imperativ, a k tome mora nešto upečatljivo napraviti i u Europi.


Mariborski list "Večer" podsjeća da Sloveniju već početkom rujna očekuju dvoboji u Ligi nacija protiv Grčke (3. rujna) i Moldavije (6. rujna) te istodobno postavlja upit tko će voditi reprezentaciju na tim utakmicama? A prihvati li Kek Dinamovu ponudu, slovenski mediji ističu da će Hrvatska opet dobiti slovenski trenerski derbi - Simon Rožman je, naime, na klupi Rijeke. Posljednji put, podsjećaju Slovenci, to se dogodilo prije četiri godine, kad je Kek bio trener Rijeke, a na klupi Hajduka sjedio je Marijan Pušnik.


"Večer" piše i da su "u najvećem hrvatskom klubu dosad igrali Slovenci Srečko Katanec, Gregor Židan, Zoran Pavlović i Boštjan Cesar, a sad je u Maksimiru Petar Stojanović". K tome, zavirili su i daleko u prošlost izvadivši podatak da je od 1953. do 1955. godine, Dinamov trener bio Ivan Oskar Jazbinšek, rođeni Zagrepčanin slovenskih korijena...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. travanj 2024 14:10