VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
POSTOJI POZADINA

Zašto je Nejašmić završio u drugoj momčadi Hajduka? Glavni problem bi mogao biti njegov otac

Čudno je bilo ponašanje mladog Nejašmića u vrijeme dok je trener Hajduka bio Zoran Vulić
Piše: Zdravko Reić/Jutarnji listObjavljeno: 06. travanj 2021. 13:38

Uoči zaostale utakmice Hajduka protiv Slaven Belupa u fokusu javnosti, što se tiče „bijelih“, ne nalazi se pitanje hoće li splitski klub nastaviti svoj pobjedonosni hod u posljednjih pet utakmica (osvojili su 13 bodova, koliko u tom razdoblju imaju Dinamo i Osijek), već je iskrsnuo slučaj Darka Nejašmića. Taj mladi igrač, koji je dugo imao rezervirano mjesto u prvom sastavu, iznenada je izostavljen s popisa putnika za utakmicu protiv Lokomotive u Zagrebu, a onda je isto tako neočekivan protjeran u drugu momčad „bijelih“. Navodno se Nejašmić pojavio na treningu prve momčadi u ponedjeljak poslije podne da bi mu trener Paolo Tramezzani objasnio kako na njega ne računa i kako ga je odlučio prebaciti u drugu momčad.

Odmah su nastale ćakule, nagađanja, kalkulacije zašto je mladi reprezentativac udaljen iz prve momčadi, tako da se očekuje objašnjenje rukovodstva Hajduka, odnosno trenera Tramezzanija. U kuloarima su na snazi tumačenja da je tjeranje Darka Nejašmića u stvari reakcija, može se kazati i obračun na račun ponašanja njegovog oca, također Darka Nejašmića, inače nogometnog menadžera, čiji je igrač i Mijo Caktaš s kojim predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić ne može ili ne želi naći zajednički jezik.

Ima tumačenja, koja su objektivno manje vjerojatna, da je u rosteru Hajduka preveliki broj veznih igrača, što baš i nije logično. Istina talijanski trener je po svojem dolasku u zimskom prijelaznom roku doveo Marka Fossatija, koji baš igra na položaju defanzivnog veznog kao i Nejašmić junior. Pogotovo je nelogično da se Nejašmića odstrani u trenutku kad protiv Slaven Belupa ne može igrati Stanko Jurić, koji u paru s Fossatijem predstavlja mostobran pred zadnjim redom „bijelih“.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Vrlo je vjerojatno da se radi ipak o obračunu rukovodstva kluba s menadžerom Darkom Nejašmičem, koji štiti interese Caktaša, može se kazati, na najblaže čudan način. No, to je pitanje odnosa između igrača Caktaša i njegovog agenta Nejašmića. I u tim tvrdnjama treba biti vrlo oprezan, jer menadžer koristi svaku priliku da novinare sudski progoni na radost Nejašmićevih branitelja.

Čudno je bilo ponašanje mladog Nejašmića u vrijeme dok je trener Hajduka bio Zoran Vulić, koji ga je namjeravao forsirati, ponuditi mu priliku za dokazivanje, kako to Vulić voli raditi s mladim igračima. No poslije jedne kup utakmice, prema kazivanju Vulića, Nejašmić junior je zatražio razgovor, pa je treneru objasnio da bi on volio igrati za drugu momčad. A tu je trener bio Siniša Oreščanin.

Vulić je na trenerskoj klupi Hajduka zamijenio Željka Kopića, ali se unaprijed znalo da je to jedna privremena mjera, to jest da će za trenera biti postavljen Oreščanin. A kad se to dogodilo onda je Darko Nejašmić postao nezamjenjivi prvotimac (odigrao je 23 utakmice), pa i kasnije u vrijeme Damira Burića (17 nastupa). Do kratkog spoja je došlo u vrijeme angažmana Igora Tudora, koji je Nejašmića ekspresno spakirao na klupu. I do danas je tretiran kao pričuvna varijanta.

Darko Nejašmić je u vrijeme trenera Orešćanina dobio status „projekta kluba“, za tah tretman se, uz trenera, pobrinuo bivši sportski direktor Saša Bjelanović, koji je tvrdio da je Nejašmić igrač potencijala Marcela Brozovića, što, naravno, nije istina. Zanimljivo je da je mladi Nejašmić, koji je igrao sasvim solidno, uživao podršku mnogih na Poljudu. I to sve dok bivši trener Tudor jednom prilikom nije doslovno ispalio:

-Neću dozvoliti niti jednom menadžeru da svoje privatne koristi stavlja ispred klupskih interesa.

Tudor je zabranio menadžerima, pa tako i tati Nejašmiću da prati Hajduka na gostovanjima, pogotovo ne na pripremama u Turskoj. A onda se dogodio krizni slučaj s Caktašem, koji nije želio produžiti ugovor s „bijelima“, tvrdoglavo inzistirajući da će potpisati novi ugovor pod istim uvjetima. A to je 400 ili 500, po nekima i 700 tisuća eura godišnje. Takve zahtjeve nije mogao ispuniti predsjednik Jakobušić, pa se tražila solucija transfera, što je navodno menadžer Caktaša odbijao.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. travanj 2024 20:51