GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
VELIKI POTENCIJAL

‘Znam da se od mene mnogo očekuje‘ Hajdukov dragulj progovorio i o bolnom trenutku: ‘To je bio šok...‘

Mladi hrvatski nogometni reprezentativac iz redova Hajduka starter je u U-21 selekciji
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 07. rujan 2021. 13:08

Stipe Biuk (18) bio je prava “bomba” prošlosezonske završnice HNL-a. Dobio je priliku i u kratkom vremenu postao je jedna od najbitnijih karika Majstora s mora. Zabio je Rijeci, Gorici, Lokomotivi... Ne samo to, njegovi prodori po boku, agresivnost i brzina, dobri centaršutevi, naznačili su da Hrvatska dobiva novu mladu nogometnu zvijezdu. Igor Bišćan pozvao ga je u mladu reprezentaciju, u četvrtfinalu Europskog prvenstva nad njim je skrivljen jedanaesterac nakon kojeg je Hrvatska poravnala protiv Španjolca, ali je, nažalost, poražena u produžetku.

U ponedjeljak je Biuk s ostatkom reprezentacije doputovao u Finsku, gdje danas (utorak, 17 sati) Bišćanova vrsta protiv Finaca igra svoju drugu kvalifikacijsku utakmicu za Europsko prvenstvo 2023. godine. Startali smo s pobjedom, u Velikoj Gorici naši dečki pobijedili su Azerbajdžan s 2:0.

- Dobro smo krenuli, uvijek je dobro pobijediti u prvoj utakmici kvalifikacija. Ponajviše je to bitno zbog samopouzdanja. Kontrolirali smo cijelu utakmicu, sad smo spremni za Finsku. Dobro smo ih analizirali - kaže nam Biuk za uvod pred dvoboj s Fincima.
Što je zaključio nakon podrobne analize, je li Finska bolja reprezentacija od Azerbajdžana?
- Pa, nekako držim da su Finci malo kvalitetniji, radi se o dobroj reprezentaciji. Ali, bez obzira na to, mislim da ćemo ih pobijediti i s dvije pobjede krenuti u ove kvalifikacije.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Veli da mu se sviđa ova nova generacija koju je okupio izbornik Igor Bišćan. Na pitanje hoće li biti bolja od one koja je na prošlom Europskom prvenstvu završila u četvrtfinalu, mladi ofenzivac veli sljedeće...
- Nadam se da hoće. Ova generacija je zaista odlična, momčad djeluje super, sve je top. Još kad nam stignu Stanišić iz Bayerna, Pašalić iz dortmundske Borussije... Vjerujem i nadam se da ćemo se opet plasirati na Europsko prvenstvo, imamo kvalitete za to.
Kako je zadovoljan sa svojim startom u novu sezonu u dresu Hajduka?
- Znate, ja nikad nisam zadovoljan svojim izvedbama. Uvijek mislim da trebam bolje. Na svakoj utakmici pokušavam biti bolji, razigraniji, učinkovitiji. Iskreno, nisam skroz zadovoljan kako sam počeo sezonu.

Istina, ove sezone još nije postigao pogodak, još nije ubilježio niti jednu asistenciju. Je li sjajan završetak prošle sezone u kojoj je proglašen jednom od najvećih nada hrvatskog nogometa ipak za njega bilo preveliko preopterećenje? Je li možda to razlog zašto ove nije nastavio u istom ritmu?
- Nije mi opterećenje, zapravo, uopće ne razmišljam o tome. Naravno, svjestan sam toga da se sad od mene mnogo očekuje, ali nosim se s time. Neće tu biti problema.
Kad smo načeli “temu Hajduk”, prvo je kazao...
- Nažalost, izgubili smo na Poljudu taj derbi s Rijekom. Ne smijemo nikako sad pasti zbog tog poraza, nego nastaviti s dobrim igrama i pobjedama, ta nas izgubljena utakmica nikako ne smije zaljuljati. Vjerujem da se Hajduk ove sezone može boriti za naslov prvaka Hrvatske! Naravno, sve ćemo vidjeti s vremenom, ali ja sam optimist. Momčad nam je stvarno dobra, zato i vjerujem da možemo nešto veliko napraviti ove sezone. Šteta što smo u dva derbija na Poljudu, od Osijeka i Rijeke, upisali poraze, ali idemo dalje, imamo snage za velike stvari.
Sigurno ste vidjeli u SN, mnogo se pisalo o tome da je Hajduk odbio neke ponude za Stipu, a posebno je zaintrigirala priča o onoj koja je pristigla Manchester Cityja. Kako je doživio sve to? Kad ti City šalje ponudu, onda je to zaista nešto posebno.
- Ne bih vam ja pričao o tome. Ima ljudi koji se bave s time, ja sam maksimalno koncentriran na svoju igru, na prezentacije u Hajduku i sad u mladoj reprezentaciji.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

S Hajdukom ga ugovor veže do 2026. godine, a na pitanje gdje se vidi za nekoliko godina, odgovara...
- Nisam se bavio tim promišljanjima. Potpisao sam ugovor s Hajdukom na pet godina, vidjet ćemo što će donijeti budućnost.
Ima li neku posebnu želju ove sezone, razmišlja li o svojoj statistici, broju postignutih pogodaka, asistencijama?
- Razmišljam samo o tome kako dobro igrati. O ničemu drugome ne razmišljam, niti si stavljam bilo kakve statističke imperative jer, sasvim je jasno, ako budem dobro igrao, doći će pogoci i asistencije. Meni je u prvom planu samo momčad, samo Hajduk. Najvažnije jest da mi nešto napravimo ove sezone, da uzmemo trofej. A u prvom planu nam je prvenstvo.
Je li ga jako pogodilo ispadanje od Tobola?
- Naravno, bio je to šok. Nitko to nije očekivao. Ali, dogodilo se, morali smo dalje nastaviti kao da se to nije dogodilo. Nismo mogli živjeti u prošlosti, nego misliti na budućnost. Čak mislim da nas je taj šokantni poraz učinio jačima. Vratili smo se na pravi način.
Odgovara li mu način rada trenera novog Hajdukovog trenera Jensa Gustafssona?
- Apsolutno mi odgovara njegov način rada i zadaci koje postavlja pred mene. Radi se o dobrom treneru - zaključio je na kraju Hajdukov mladi hrvatski reprezentativac Stipe Biuk.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 09:59