Marin Pongračić
 AFP
Šlager 27. kola

Hrvat najavio veliki bundesligaški okršaj: ‘Pongračić može zaustaviti i opasnog Haalanda‘

Bivši suigrači iz Salzburga danas se susreću, a Nikola Jurčević ističe jednu stvar...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. svibanj 2020. 09:13

Wolfsburg i Borussia Dortmund u subotu (15.30) igraju šlager 27. bundesligaškog kola, a dvoboj svjetske senzacije Erlinga Brauta Haalanda (19) i našeg Marina Pongračića (22) jedna je od žarišnih točki te utakmice.

Pongračić i Haaland dočekali su Božić 2019. godine kao klupski suigrači u RB Salzburgu. Norvežanin je bljesnuo u Ligi prvaka i zabio osam golova, a Hrvat u njoj odigrao tek 45 minuta nakon što je veći dio godine izostao s terena zbog ozljeda. Prvog je kupila Borussia Dortmund za 20, a drugog Wolfsburg za 10 milijuna eura. I dok se Haaland već iskazao u novom klubu s deset pogodaka u devet prvenstvenih nastupa, te još dva u Ligi prvaka, Pongračić tek polako dolazi na svoje. Danas ima specijalnu misiju ukrotiti čovjeka za kojim već čezne pola Europe.

- Svjedoci smo meteorskog uspona Haalanda u vrlo kratkom razdoblju, njegova eksplozija je nevjerojatna. Način na koji je ušao u ekipu Dortmunda zadivljuje. Zabija i u Europi i u domaćim susretima. Nema dvojbe da se radi o klasi i da će obilježiti sljedeće desetljeće u još jačem klubu od Borussije. Odmah uz Mbappea on je napadač budućnosti. Međutim, Pongračić također ima adute. Prije svega zbog brzine i ostalih fizičkih predispozicija. Haaland posjeduje silinu, robusnost, prvi dodir i udarac iz koljena, te na taj način zabija mnogo golova, ali nakon početne prilagodbe Pongračić najavljuje stabilizaciju u Bundesligi, on je igrač koji može zaustaviti čak i Haalanda - kazao nam je Nikola Jurčević, nekada i sam igrač salzburškog kluba, tada Casino Salzburga, s kojim je 1994. godine bio u finalu Kupa UEFA.

Pravi test

Gledao je obojicu uživo.
- Jednom u prvenstvenom susretu i dvaput u prijateljskima, kada sam bio u Austriji. Tamošnji glavni skaut je moj prijatelj, pa ponekad dođem u klubu ili na utakmicu. Pongračić ima sve karakteristike modernog stopera koje su potrebne, kad je u vrhunskom izdanju i zdrav. Usto i brzinu, što nije baš odlika mnogih središnjih braniča. Ima staturu, visinu 190 cm, a dovoljno je mlad da ispravi neke slabije strane kao što je povremeni neoprez kod startova i olako dobivanje žutih kartona. Posjeduje potencijal za dodatan napredak. Gledao sam ga u susretu RB Salzburga i RB Leipziga u kojem je izvanredno čuvao Tima Wernera, jednog od najbržih igrača Bundeslige. Samo da ne bude ozljeda i pada koncentracije. Pongračić s pravom konkurira za reprezentaciju, nastavi li se normalno razvijati. Doveo ga je Oliver Glasner, trener koji ga dobro poznaje jer je lani bio na klupi LASK-a iz Linza.

image
Haaland protiv Schalkea
AFP

S kime bi Jurčević usporedio Marina Pongračića?
- Ne volim takve komparacije, ali reću ću da ima nešto od Raphaëla Varanea i Dejana Lovrena. Što se tiče visine, brzine, a bitno je i to što nema komplekse. Jedino mora u nekim situacijama obuzdati temperament. Duel njega i Haalanda bit će sudar dva mlada lava. Puni su energije, hitri, jaki… To je dobar test da vidimo kako će izgledati Pongračić nakon što se istaknuo u proteklom kolu Bundeslige.

Samo Dortmund

Je li Borussia Dortmund velik favorit? Ili Vukovi ipak mogu dobiti?
- Dortmund je s kiksom RB Leipziga po meni jedini koji može ugroziti Bayern. Veliki im je hendikep što je Reus ozlijeđen, premda imaju širinu. Dortmund je favorit, Wolfsburg igra promjenjivo, međutim, ipak može iznenaditi.
Kakav je dojam sa starta Bundeslige?

- Što se tiče naslova prvaka puno ćemo toga znati u utorak. Ako Dortmund smanji zaostatak nakon međusobnog susreta s Bayernom imat će šanse. Zaželio sam se nogometa, pa sam” gledao protekli vikend dvije utakmice. To je kao neki pomoćni nogomet. Nije isto bez kulisa, navijača, emocija… Sve je pomalo sebično i ograničeno. Čak i u slavljima. Igračima se daju packe ako se zagrle. Meni je to kao da gledam trening utakmice u pripremama. Nema prave žustrine, tempa i duela, nije to ono što Bundesliga može ponuditi. No, bolje išta nego ništa. Sve mi djeluje sterlino, ali nadam se da je to samo prvi korak i da će se s vremenom barem određeni postotak gledatelja, u odnosu na kapacitet, pustiti na stadion. Već bi tada impresije bile puno bolje.

Linker
18. travanj 2024 06:13