CROPIX
 VLADIMIR DUGANDZIC
TRPAJU KAO NA TRACI

Hrvatske mašine zabile 544 gola u 30 država! Samo Brazilci zabijali u više europskih liga od Hrvata!

Hrvatska je peta na svijetu po broju golova igrača u inozemnim europskim ligama u sezoni 2019./20.
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 16. svibanj 2020. 19:05

Nijemci ponovno kreću ovog vikenda, uskoro bi s prvoligaškim natjecanjima u sezoni 2019./20. opet trebala krenuti i većina ostalih europskih država. Uoči nogometnog restarta analizirali smo situaciju u 41 europskom elitnom rangu pod okriljem UEFA-e, ligama u kojima se sezona igra u ritmu jesen-proljeće, a ne u istoj kalendarskoj godini. Podaci su vrlo zanimljivi. Računajući i Prvu HNL, hrvatski nogometaši postigli su ukupno 544 golova u ukupno 30 od te 41 države. Maknemo li Hrvatsku i pogledamo li isključivo igrače u inozemstvu, Hrvatska je na 354 pogodaka u 29 država.

Brazilci zabili u 36

Po broju golova igrača u najvišim europskim razredima u inozemstvu, Hrvatska drži petu poziciju iza Brazila, Španjolske, Francuske i Argentine. No po broju europskih država u kojima su Hrvati zabijali u sezoni 2019./20. ispred je samo nedodirljivi Brazil. Na 29 inozemnih destinacija poentirali su i Španjolci, Nigerijci i Senegalci, na više tek Brazilci. Momci iz najveće južnoameričke države poentirali su u čak 36 europskih i postigli ukupno nevjerojatnih 828 golova. Njihov je najbolji strijelac Joao Pedro iz Cagliarija sa 16 pogodaka, Benficin Carlos Vinicius zabio ih je 15, PSG-ov Neymar 13... Brazilci se, očekivano, najbolje osjećaju u Portugalu, gdje su postigli čak 172 pogotka. Brazilci se ove sezone u strijelce nisu upisali samo u slabašim ligama Andore i Luksemburga te u tri natjecanja u Ujedinjenom Kraljevstvu - Škotskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj.

image
AFP
BERTRAND GUAY

Jedine europske države u kojima se prvenstva održavaju u dvije kalendarske godine, u ovom slučaju 2019. i 2020., u kojima Hrvati nisu zabijali su Albanija, Andora, Armenija, Izrael, Luksemburg, Malta, Crna Gora, Portugal, Srbija, Švicarska i Wales. U nekima ni neće, jer u prvim ligama Albanije, Andore, Crne Gore, Izraela, Malte, Švicarske i Walesa, ni nema hrvatskih nogometaša. Najveće šanse su da se do kraja sezone brojka poveća za Portugal, jer u tamošnjoj elitnoj Ligi NOS nastupaju ukupno šestorica hrvatskih igrača.

image
AFP)
GLYN KIRK

Zabijali su Hrvati ove sezone već od Sjeverne Irske do Cipra, od Gibraltara do Azerbajdžana... Hrvatska ima i jednog od najboljih strijelaca prvenstva San Marina, deset ligaških golova za Tre Fiori postigao je Bojan Đurčinoski, nekad igrač Funtane, Rovinja i Pazinke, koji ima i državljanstvo rodne Sjeverne Makedonije. U Gibraltaru su zabijali Marko Marciuš i Ed Kokorović, Josip Radošević zabio je jedini hrvatski gol ove sezone u Danskoj, Mateo Kovačić u engleskoj Premier ligi, Frane Vojković u Ukrajini, Nikola Prelčec njih devet u Sjevernoj Makedoniji, Tomislav Bušić osam na Kosovu. Najviše pogodaka Hrvati su zabili u 1. slovenskoj ligi, čak 89, potom, očekivano, u BiH (33), pa slijede Italija i Rumunjska (po 18), Slovačka i Njemačka (po 15), Češka i Sjeverna Irska (po 13), Španjolska (12)... Ta 354 hrvatska gola u inozemstvu postiglo je ukupno 108 igrača.

Nasljednik Santinija

Dvojica igrača slovenskih prvoligaša predvode listu najboljih hrvatskih ligaških strijelaca u ovoj sezoni. Dario Vizinger (Celje) i Ante Vukušić (Olimpija) za svoje su klubove postigli po 18 pogodaka u ovom prvenstvu, a za vratom im puše prvi topnik Prve HNL Mirko Marić, napadač Osijeka koji je dosad postigao 17 pogodaka. Kako sada stvari stoje, među njima trojicom tražit će se nasljednik Ivana Santinija, danas napadača kineskog Jiangsu Suninga, koji je u sezoni 2018./19. bio najbolji hrvatski strijelac u europskim ligama s 20 golova u dresu Anderlechta.
Vizinger i Vukušić su trenutačno na diobi 12. mjesta strijelaca u elitnim europskim rangovima. Društvo im je vrlo ugledno, po 18 golova zabila su još devetorica igrača, između ostalih i Kylian Mbappe (Paris SG) i Wissam Ben Yedder (Monaco). Vodeći strijelac je Ciro Immobile iz Lazija s 27 golova, dva manje imaju Erling Haaland i Robert Lewandowski. U sezoni 2018./19. najbolji je s 36 postignutih ligaških pogodaka u dresu Barcelone najefikasniji bio Lionel Messi, a iza njega su se tada smjestili Mbappe (33 pogotka za Paris SG) te Mbaye Diagne, koji je u toj sezoni poentirao 30 puta u dresovima Kasimpase i Galatasaraya.

Hrvati zabijali i u Bjelorusiji, Islandu, Kazahstanu i Moldaviji

U analizu nismo uvrstili lige u kojima se prvenstvo igra u jednoj kalendarskoj godini. Problem je kod tih liga što su neke koje su okončane 2019. već počele s natjecanjem u 2020. godini, tako da bismo u obzir trebali uzeti dva prvenstva. Bjeloruse pandemija koronavirusa uopće ne dira, oni igraju normalno pa je u ovom prvenstvu tamo dva gola za Dinamo Minsk već zabio Karlo Bručić. U prvenstvu 2019. Dinko Trebotić je za isti klub zabio dva, a Nino Galović jedan gol.
U Estoniji i na Farskim Otocima su dosad odigrali tek jedno, u Gruziji dva, a u Irskoj pet kola u 2020. (ni ove ni prošle godine Hrvati tamo nisu zabili), Finci, Norvežani i Šveđani još nisu krenuli (bez golova Hrvata u 2019.). Josip Zeba zabio je lani tri gola za islandski Grindavik i čeka start novog prvenstva. Početak se čeka i u Moldaviji, gdje su u 2019. Hrvati zabili pet golova - Andrej Lukić tri, Antun Palić i Gabrijel Boban po jedan. Sva trojica za Šerif.
Kazahstanci su odradili nepotpuna tri kola u 2020. i jedan gol zabio je Marin Tomasov, koji je lani za Astanu postigao čak 19 ligaških pogodaka. Osim njega u prvenstvu te države u 2019. poentirali su i Ivan Pešić, Ivan Graf, Ivica Žunić, Dino Mikanović, Hrvoje Miličević i Josip Ivančić. Bila su ukupno 34 gola hrvatskih igrača.

U Ligi prvaka su najefikasniji Argentinci i Španjolci, Hrvati s 13 golova na 9. mjestu

U skupinama i nokaut-rundi Lige prvaka ove sezone odigrano je 108 utakmica i postignuta su 344 pogotka. Najefikasniji strijelac je Poljak Robert Lewandowski iz Bayerna s 11 pogodaka, a jedan manje u dresovima RB Salzburga i Borussije Dortmund postigao je mladi Norvežanin Erling Haaland.
U strijelce su se upisali nogometaši iz čak 48 raznih svjetskih država. Najefikasniji su igrači iz Argentine i Španjolske, koji su u LP u sezoni 2019./20. zabili po 26 golova. Treći su Brazilci s 25 pogodaka, četvrti Francuzi s 24, peto mjesto s 23 gola dijele Englezi i Nijemci, sedmo s 15 Nizozemci i Poljaci. Iza njih, na diobi devetog mjesta s Belgijom, nalazi se Hrvatska. Ukupno su hrvatski nogometaši postigli 13 pogodaka, a najefikasniji je s četiri gola Dinamov napadač Mislav Oršić. Još su se u strijelce upisali Atalantin Mario Pašalić (dva gola) te Luka Ivanušec, Marin Leovac, Bruno Petković (Dinamo Zagreb), Ivan Perišić (Bayern), Luka Modrić (Real Madrid), Dejan Lovren (Liverpool), Mateo Kovačić (Chelsea).

Linker
16. travanj 2024 13:07