REUTERS/Andreas Gebert
KRIZA U BAYERNU

HRVATSKI STRUČNJACI O TEŠKOJ SITUACIJI U KOJOJ SE NAŠAO NIKO KOVAČ Ćiro Blažević uvjeren: 'Prebrodit će on te probleme, poslije kiše dolazi sunce'

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 08. listopad 2018. 21:01

Nije idealna situacija u kojoj se nalazi Niko Kovač. Trener Bayerna je bez pobjede u posljednje četiri utakmice, a u subotu je na domaćem terenu izgubio od Borussije Mönchengladbach.

- Vrlo teško mi je komentirati ovako sa strane, morao bih znati neke pojedinosti njegove pozicije, a ona stvarno nije komforna u ovom trenutku. No, svi mi smo kroz to prolazili, sad je bitno da Niko Kovač bude jači nego ikad. Siguran sam da će on to prebroditi - prokomentirao je Miroslav Blažević aktualni trenutak hrvatskog stručnjaka.

Pojavile su se čak i priče da igrači Bayerna bojkotiraju trenera?

- Ne vjerujem u to. Naravno, razni nadristručnjaci odmah prognoziraju tu logičnu stvar kad se dogodi ovakva situacija, ali svlačionica je zadnja koja bi mu okrenula leđa. Momčad se sada nalazi u krizi rezultata, ali siguran sam da će se izvaditi.

Zagreb, 140618. 
U Gradskom poglavarstvu otvorena je izlozba dugogodisnjeg fotoreportera Sportskih novosti u mirovini, Roberta Valaja.
Na fotografiji: Miroslav Ciro Blazevic.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX

Ćiro vjeruje da će Kovač uskoro izvesti momčad na pravi put.

- I trener i igrači će reagirati, poslije kiše dolazi sunce. Kovač mora nastaviti raditi bez ikakve panike, doći će i serija dobrih rezultata. Niko je previše dobrog napravio i svakako ima kredibilitet da može doći u krizu rezultata i sposobnost da se iz nje može izvući - zaključio je Blažević.

Veliki je pritisak na Kovača, neki u Njemačkoj već zazivaju njegovu smjenu. Međutim, hrvatski stručnjaci s kojima smo razgovarali vjeruju u svog sunarodnjaka na klupi njemačkog prvaka.

- U dobrom se uzvisi, u lošem se ne ponizi, često je tu rečenicu svojim igračima tijekom trenerske karijere znao ponavljati iskusni Mile Petković, a sad ju je ponovio kad smo ga upitali za komentar pozicije u kojoj se Niko Kovač našao u Bayernu.

MUNICH, GERMANY - OCTOBER 02: Head coach Niko Kovac of Bayern Muenchen gestures during the Group E match of the UEFA Champions League between FC Bayern Muenchen and Ajax at Allianz Arena on October 2, 2018 in Munich, Germany. (Photo by Sebastian Widmann/Bongarts/Getty Images)
Sebastian Widmann/Bongarts/Getty Images

- Veliko priznanje hrvatskom nogometu i njemu osobno bilo je imenovanje za trenera Bayerna, a za njega je to ujedno predstavljalo i veliki izazov, jer je puno zahtjevnije raditi u tako velikim klubovima. Puno je tamo igrača koji su svjetske klase, a ujedno predstavljaju i problem za vođenje, jer gotovo svi imaju i veliki ego. Nadam se da će svi skupa to uspjeti prevladati za dobrobit kluba - ističe Petković.

Veliki ispit

Kriza je evidentna, no je li sve baš tako loše?

- Bayern je godinama svoje navijače i nogometnu javnost navikao na visoke standarde kada su u pitanju igre i rezultati. Trenutačno situacija nije dobra, ali uvijek poslije kiše dolazi sunce. Poslije odličnih rezultata na početku sezone svi su ga hvalili, novinari su pisali da je Bayern predodređen za prvo mjesto, a sada je odjednom upitan. Naravno da je istina negdje u sredini, a u momčadi je 25 igrača i sigurno da svi nisu zadovoljni.

Petković vjeruje da hrvatski stručnjak može prevladati probleme s kojima se suočava.

- Kovač sada mora riješiti uzroke očigledne loše atmosfere u svlačionici, a jedino sami akteri znaju koji su uzroci takve atmosfere. To su živi ljudi, koji u konačnici isijavaju dobro ili loše ozračje. No, zato takve velike momčadi ne dobivaju treneri početnici, a Niko je bio i igrač Bayerna, i zna kako tamo stoje stvari. Velik je to ispit za njega koji je još uvijek relativno mlad trener, po godinama i po stažu. Svi mi svi možemo prepisati vježbe Barcelone i Reala, ali svaki trener je na najvećem ispitu u kreiranju dobre atmosfere u svlačionici. To je ispit koji pripada toj struci. Trener, igrači i sportski direktor najbolje znaju što se dogodilo, oni su to zajednički generirali. A kad znaš uzrok, lako je liječiti svaku bolest. Kovač ima najbolji uvid i vjerujem da će to riješiti na najbolji način - zaključio je Petković.

Linker
24. travanj 2024 09:00