DAMIR KRAJAC/CROPIX
VIDEO: ZANIMLJIVO PREDAVANJE

Hrvatski trener objasnio Englezima tajnu uspjeha HR nogometa pa usporedio Prosinečkog i Modrića

Romeo Jozak je u zanimljivoj videokonferenciji komentirao tajnu uspjeha HR nogometa
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 23. svibanj 2020. 18:52

U čemu je tajna uspjeha hrvatskog nogometa? Kako je moguće da zemlja koja ima samo četiri milijuna stanovnika ima srebro i broncu sa svjetskih prvenstava? Kako hrvatski klubovi uspijevaju razviti toliko igrača svjetske klase? Kako je moguće da Hrvatska već osam godina u nizu uspijeva biti zastupljena s najmanje jednim igračem u finalu Lige prvaka?

Odgovore na sva ta iznimno zanimljiva pitanja engleskim je trenerima putem videokonferencije na stranici My Personal Football Coach pokušao predočiti Romeo Jozak. Englezi su ga predstavili kao trenera, ali i bivšeg tehničkog direktora Hrvatskog nogometnog saveza, koji je radio u gotovo svim važnim ulogama u hrvatskom nogometu, uključujući rad u glasovitoj Omladinskoj akademiji Dinama, koju je godinama postavljao na noge po svojoj viziji i konceptu.

- U ovim vremenima koronavirusa predavanja preko videokonferencija iznimno su popularna, a kako sam ja i ranijih godina održao brojna predavanja po svijetu, rado sam se odazvao i ovom pozivu - kazuje Jozak.

Predavanje je inicijalno održao engleskim trenerima, a kako je odjek bio odličan, tako su predavanje preuzeli Amerikanci, Talijani, a najavljuju se i Irci, Singapurci...


- Glavna tema bila je odgoj igrača, odnosno kako prilagoditi talente koje djeca imaju zahtjevima današnjeg nogometa - objašnjava Jozak.

Pogledali smo Jozakovo predavanje - možete ga pronaći i na stranici croatiaweek.com - i doista je bilo iznimno zanimlijvo.

Posebno dojmljiva bila je usporedba dviju hrvatskih legendi, Roberta Prosinečkog i Luke Modrića. Obojica su bili igrači, Luka je to i danas, Real Madrida, a nogomet su igrali na potpuno drugačiji način. Prosinečki s pregršt dodira, Modrić s dodirom ili dva, i to u punoj brzini. A obojica su, svaki u svoje vrijeme, svjetske igračke veličine. Jozak je samo demonstrirao kako su se zahtjevi nogometa u tih 20-ak godina dramatično promijenili, objasnivši koju je ideju i način rada usađivao trenerima u Dinamu, odnosno u Hrvatskoj. I na koji vidi nogometnu budućnost uopće.

Jozak je i na ovom predavanju na izvanredan način demonstrirao svoju stručnost. Dakako da će dio njegovih ideja ili stavova izazvati određene polemike pa i razmimoilaženja u stavovima, ali onima koji rade u nogometu svakako bismo preporučili da izdvoje malo vremena i pogledaju to predavanja. Šteta što takvih stvari nema i na hrvatskom tržištu. Pa da nam se nogometni svijet još više divi...

Linker
25. travanj 2024 12:46