Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
IZBORNIK DOBIO ODBIJENICU

KAKO JE DARIJO SRNA OSTAO BEZ NAJVEĆEG TROFEJA U KARIJERI Legendarni kapetan odbio je Barcelonu, Bayern, a na kraju i nenadmašnu ponudu Zlatka Dalića

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 06. studeni 2019. 20:14

Priča o Šahtaru bez legendarnog kapetana Vatrenih Darija Srne ne može se pričati. Veliki hrvatski nogometaš danas je pomoćni trener ukrajinskog kluba, ali ne samo to, on je jedan od onih koji se brine za sportsku politiku Rudara. Kad se sagleda karijera ovog sjajnog igrača i čovjeka, sigurna oklada bila je njegov angažman u klubu koji mu je obilježio nogometni život.

- Šahtar je moj Zapad, moj klub!

Tu rečenicu stalno je ponavljao Srna tijekom karijere, u kojoj je često imao ponuda za odlazak u neki od najvećih klubova, ali je uvijek ostajao u Donjecku, u Ukrajini. U Šahtar je stigao 2003. godine kao definitivno najperspektivniji igrač Hajduka, reprezentativac. Mnogi su se pitali zašto je odlučio karijeru nastaviti na istoku, u tada još uvijek klubu koji nije bio previše poznat na europskoj nogometnoj karti. Skupa s njim, tada je za Šahtar potpisao i Stipe Pletikosa.

Imao je tada tri opcije, nije Šahtar bio jedini zainteresiran. Lazio je uvjetovao visinu transfera plaćanjem bude li zadovoljan nakon prve sezone, Borussia iz Dortmunda željela ga je na posudbu na godinu dana, nudila je 250 tisuća eura, a Šahtar je pokazao spremnost odmah platiti odštetu definiranu ugovorom s Hajdukom.

Tako je počela priča o legendi Šahtara, o igraču koji je dugo godina po mnogima bio najbolji desni bočni na Globusu. Tijekom godina za Darija su službene ponude slali Liverpool, Chelsea u vrijeme trenera Carla Ancelottija, Pep Guardiola ga je želio u Barceloni, zvao ga je i u Bayern, bilo je pregovora i s Realom... U igri su tijekom godina bili i Milan, Juventus, Manchester United...

Međutim, kod Srne, momka iznimnog karaktera, uvijek je prevagnula odanost i lojalnost klubu i predsjedniku Ahmetovu. Darijo je sudjelovao u stvaranju i ostvarenjima Šahtara na veličanstven način, zato mu je bilo teško otići. Uostalom, predsjednik Ahmetov jednom je rekao da će pustiti Darija samo u pet najvećih klubova, ali i da ne želi pomisliti na to.

Football - Shakhtar Donetsk v Werder Bremen UEFA Cup Final - Sukru Saracoglu Stadium, Istanbul, Turkey - 20/5/09 
Shakhtar Donetsk's Darijo Srna (R) celebrates with the UEFA Cup 
Mandatory Credit: Action Images / Keith Williams 
Livepic - MT1ACI5988950
Action Images / Keith Williams

Kad je počela ratna kriza pa je klub praktički otišao u progonstvo, poput pravog kapetana nije želio napustiti brod.

- Ukrajina mi je druga domovina.

I to je jedna od rečenica koju je Darijo često znao gurnuti u eter. Barcelona ga je željela i početkom 2017. godine, Katalonci su mjesecima tražili desnog beka, a Srna im je bio prva želja. Međutim, i tada je ostao u redovima ukrajinskog velikana.

- Poslušao sam svoje srce i izabrao Šahtar. Donio sam ispravnu odluku. Nije mi žao.

To je povodom želje Barce tada kazao Srna. Na kraju je karijeru završio u Cagliariju. Još je jedna vrlo zanimljiva priča vezana uz Srnu i Šahtar.

Naime, izbornik Zlatko Dalić htio je Darija dovesti u stručni stožer Vatrenih. Želio je kraj sebe imati legendu hrvatskog nogometa koji se itekako razumije u trenerski posao i sve nogometne tajne. Međutim, Dalić je dobio odbijenicu zbog - Šahtara! Srna je izabrao posao koji sada radi, htio je biti u klubu koji mu je prirastao srcu i gdje je doživio najljepše trenutke nogometnog života.

Linker
15. travanj 2024 01:58