DAMIR KRAJAC Cropix
HR KLUBOVI U EUROPI

Evo kad će Hajduk, Osijek i Rijeka doznati europske protivnike, Dinamo za ulaz u elitu mora izbaciti 3 suparnika

Modri imaju najbolji UEFA-in koeficijent od svih klubova koji se nalaze na ‘putu prvaka‘
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 24. svibanj 2022. 13:57

Četiri hrvatska predstavnika - Dinamo, Hajduk, Osijek i Rijeka - sljedeće će sezone zaigrati u kvalifikacijama za dva europska kupa, Ligu prvaka i Konferencijsku ligu. U drugo najjače UEFA-ino natjecanje Europsku ligu može ući tek prvak iz Maksimira i to samo u slučaju da bude neuspješan u borbi za skupinu LP.

Dinamo će krenuti u 2. kvalifikacijskom kolu Lige prvaka, za koje će se ždrijeb održati 15. lipnja, a utakmice su na rasporedu 19./20. i 26./27. srpnja. Deset je parova i Modri će igrati protiv Züricha, Maccabi Haife, nekog od pobjednika parova 1. kvalifikacijskog kola u kojem će nositelji biti Slovan Bratislava, HJK Helsinki, TNS, Žalgiris, Lincoln, Shamrock Rovers, Dudelange i Maribor (bude li prvak Slovenije) ili Linfield (bude li prvak Slovenije Koper).

Za ulaz u elitne skupine Modri moraju izbaciti tri suparnika, a nije uopće loše što imaju najbolji UEFA-in koeficijent od svih klubova koji se nalaze na “putu prvaka” kvalifikacija za LP. Dinamo će biti nositelj i u ždrijebu 3. kvalifikacijskog kola 18. srpnja, prije nego što uopće prođe svog prvog europskog suparnika, a prođe li ga, bit će nositelj i u ždrijebu play-offa 1. kolovoza. Taj prolaz 2. kvalifikacijskog kola Dinamu donosi i sigurnu jesen u Europi, jer bi u slučaju kasnijeg ispadanja iz LP sigurno završio u skupini Europske lige ili Konferencijske lige.

Za nju će se pak boriti Hajduk, Osijek i Rijeka. Osijek kreće u 2. kvalifikacijskom kolu, kao i poraženi iz finala Hrvatskog kupa, dok će njegov pobjednik krenuti na sljedećoj stepenici. U ždrijebu 2. kvalifikacijskog kola 15. lipnja (utakmice 21. i 28. srpnja) oba hrvatska predstavnika bit će nositelji (najveće prijetnje bit će klubovi iz Švedske, Bugarske, Rumunjske, Mađarske...), a isti bi status trebali imati i u 3. kvalifikacijskom kolu za koji je ždrijeb 18. srpnja, a utakmice se igraju 4. i 11. kolovoza. Još onda ostaje samo play-off (ždrijeb 1. kolovoza, utakmice 18. i 25. kolovoza), čiji pobjednici idu u skupine Konferencijske lige.

Linker
15. travanj 2024 12:17