TOM DUBRAVEC Cropix
NEUGODAN UZVRAT

Hajduk je bolji od Vitorije, to je jasno, ali u revanšu neće odlučivati taktika, već sasvim druga stvar!

Euforija trese Dalmaciju, šalju se poruke ‘Dajte nam i Villlareal i Real‘, ali polako...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 05. kolovoz 2022. 19:32

Hajduk je pokazao da je bolji, razlika je u konačnici mogla biti i veća od dva pogotka. Zrelija momčad je ekipa Valdasa Dambrauskasa, u poljudskih 90 minuta Bijeli su Portugalcima dopustili tek jedan udarac u okvir vrata. Prema viđenom u prvoj utakmici, sve upućuje na prolaz Hajduka. Splićani su istinski favorit za dolazak 18. kolovoza u Villarreal, ali jasno je da treba odigrati i uzvrat.

Portugalski susret čista je psihologija. Hajduk je porazio Vitoriju, ali nije im “ubio” nadu. Prije godinu dana Bijeli su lakoćom dobili Tobol na Poljudu. I tada je bilo dva razlike, i tada se igralo na Poljudu. Dapače, Hajduk je u Kazahstanu odigrao prvo poluvrijeme bez golova, utakmica je 60 minuta putovala u očekivanom smjeru. Međutim, nije došla do očekivanog cilja. Hajduk je pokleknuo, primarno u psihološkom segmentu. I godinu dana poslije izgleda nevjerojatno da su Bijeli uspjeli izgubiti utakmicu, čak štoviše, završiti natjecanje već na otvaranju kvalifikacija protiv skromnog Tobola.

Vitoria je jači protivnik od Kazahstanaca, ali i Hajduk je nešto naučio. Najteže je učiti na vlastitim pogreškama, a Hajduk je morao proći taj bolni proces. U godinu dana od Tobola do Vitorije Bijeli su momčadski rasli, ali što je još važnije, jači su u psihološkom segmentu. Taj dio će biti ključan u Portugalu. Definitivno najvažniji. Jer, nije sporno da je Hajduk bolja momčad, međutim, bili su Bijeli bolji i od Tobola, kojeg su na Poljudu stavili u “male cipele”. Ali, Tobol se razgoropadio nakon prvog pogotka u Kostanaju. Pritom ozračje i uvjeti nisu bili ni blizu onoga što se najavljuje za pet dana u Guimaraesu. Zato je psihološka priprema najbitnija. Vjera u vlastite mogućnosti na prvom je mjestu.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Hajduk je taj koji u Guimaraes mora doći s jasnim stavom i željom kontrole utakmice. Pet dana do uzvrata Bijeli imaju vremena “bildati” vlastito samopouzdanje. Gledati po sto puta kako su razmontirali Vitoriju u drugom poluvremenu na Poljudu jer nema razloga da bi u uzvratu odigrali drukčije. Strastveni navijači, buka s tribina... godinama smo slušali kako je to prednost Hajduka i teret za goste na Poljudu, pa smo se nažalost nagledali poraza.

Današnji Hajduk već redovno rješava domaće utakmice, od Dinama do finala Kupa. Za iskorak je potrebna mentalna snaga da se jednako kvalitetna predstava može ponoviti i na gostovanju. Zato je uzvrat priča s psihološkom, a ne taktičkom podlogom. Istrčati i pokazati što se zna i može. Na Poljudu ili u Portugalu, klasa ostaje klasa.

Zanimljivo je pogledati što se u povijesti događalo kada je Hajduk pobjeđivao u prvoj utakmici s 3:1? Ugodno je zaključiti - samo pozitiva. Bijeli su, naime, svaki put prošli dalje.

image
JOSKO PONOS Cropix

Istina, pobjeda 3:1 protiv Vitorije nije tako čest rezultat u Hajdukovoj europskoj povijesti, ali sva tri put kada su u prvoj utakmici imali taj ishod, Bijeli su prošli dalje. Prvi put u listopadu 1969. kada su u Srednjoeuropskom kupu svladali Bresciu 3:1, dok je u uzvratu bilo 0:0. Drugi put u jesen 1981. kad su u Kupu UEFA protiv Stuttgarta slavili 3:1 na Poljudu, a potom odigrali 2:2 u Njemačkoj. Treći put je bilo s Trakijom u jesen 1986. kada su nakon 3:1 u Splitu ponovno Bijeli odigrali 2:2 u revanšu 2. kola Kupa UEFA.

U recentnom razdoblju, u posljednjih deset godina, hajdukovci su čak tri puta imali 2:0 u prvoj utakmici na svom travnjaku, a dvaput su prošli. Eliminirali su Skonto i Stromsgodset, a ispali prošle godine od Tobola.

Kakav Villarreal, daj odmah Real!

Malo mi za sriću triba, uspješnica je Doris Dragović, koje se uvijek prisjetimo kada vidimo razdragana lica navijača Hajduka nakon velike pobjede.

- Sve godine boli, ali za ovakve trenutke se živi. Ovo je Hajduk - komentar je navijačice na Instagramu Hajduka.

Vitoria je na Poljudu izmamila osmjehe mladih i starih, od 7 do 77, pa i koju godinu više. Sreći nije bilo kraja. Kako na stadionu, tako i na društvenim mrežama, gdje je u pisanom obliku bilo još lakše izraziti oduševljenje. Jedna pobjeda, još nije kraj ni 3. pretkolu, a navijači sanjaju velika djela.

- Villarreal, spavaš li mirno? - poručuju pristalice Bijelih.

- Dajte nam Villarreal da se igramo - jedna je od mnogobrojnih poruka u kojima se spominje španjolski klub koji čeka Bijele ako eliminiraju Vitoriju. Iako, kod navijača uglavnom nema tog “ako” jer većina drži da je siguran prolaz u play-off. Tim više što su čestitke stigle i od Mađara, koji su se obradovali pobjedi Hajduka, pa su se potrudili to i napisati na društvenim mrežama.

- Mačji kašalj - komentiraju pristalice Bijelih uzvrat na klupskom Instagramu.

O Vitoriji se gotovo i ne piše. Teko toliko da se pohvali igra Hajduka, koji je oduševio navijače izdanjem protiv Portugalaca. Villarreal je glavna tema.

- Pazi Europa, stiže Hajduk! - upozorenje je koje nakon splitske pobjede šalju navijači Bijelih.

Ali, jedan je komentar ipak potukao ostale. Nema kraja euforiji, u trenu se već preskočila Vitoria, nije više ni Villarreal dovoljan.

- Ma kakav Villarreal, dajte nam odmah Real! - poručio je jedan, a drugi navijač dodao: - S ovakvom igrom ne trebamo se ni Reala plašiti.

Eto, optimizam je otišao do neslućenih visina. Malo mi za sriću triba...

PRIMJERI:

1969. godina

Prva s Bresciom 3:1, pa u uzvratu 0:0

1981. godina

Prva sa Stuttgartom 3:1, pa u uzvratu 2:2

1986. godina

Prva s Trakijom 3:1, pa u uzvratu 2:2

Linker
24. travanj 2024 12:33