Korteo Torcide na putu do stadiona

 ANTE CIZMIC Cropix
REPORTAŽA IZ VALENCIJE

VIDEO: Pogledajte opsadu grada navijača Hajduka! ‘Nitko kao Hajduk iz Splita!; Pa kako on ne igra?‘

Očekuje se da će na stadionu za Hajduk protiv Villarreala navijati najmanje tisuću navijača Hajduka
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 18. kolovoz 2022. 16:51

Desant na Valenciju krenuo je još od utorka navečer kada je u grad na Sredozemnom moru sletio zrakoplov s momčadi Bijelih i malom novinarskom svitom, ali prava invazija krenula je u srijedu poslijepodne.

- Ante, Ante.... gdje si Ante – zaorio se pozdrav splitskih navijača našem fotografu u gluho doba noći.

U kasnim satima srijede već su splitski navijači zaposjeli Plazu de Reina, središnji gradski trg kojeg su odredili kao mjesto okupljanja u četvrtak prije početka utakmice.

- Bit će nas preko 1000 – stizale su navijačke najave sa svih strana Španjolske.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Doslovno sa svih strana, jer navijači su u Valenciju dolazili najviše preko Barcelone, pa rent a carom po sredozemnoj obali, zatim preko Madrida odakle su vlakom stizali do Valencije. Nema kraja navijačkoj domišljatosti i poznavanju raznih web stranica koje nude zrakoplovni prijevoz sa nizom presjedanja.

image
ANTE CIZMIC Cropix
image
ANTE CIZMIC Cropix
image
ANTE CIZMIC Cropix
image
ANTE CIZMIC Cropix
image
ANTE CIZMIC Cropix

- Bilo bi nas i više, ali neki su se tek početkom tjedna vratili iz Portugala, pa nisu imali vremena da se organiziraju za Španjolsku – pričale su nam pristaše Bijelih.

image
ANTE CIZMIC Cropix

U četvrtak ujutro već na doručku začuli smo poznate glasove. Iz Frankfurta i Splita zajedno su došli do Valencije. I pritom ih je najviše zanimalo.

- Kako ne igra Čubelić, on je među 50 talenata u Europi, a kod nas nema minutaže. Dajte, recite koju treneru, podsjetite ga da ima i Čubelića – govorio nam je navijač iz Frankfurta, čovjek zrelije dobi.

image

Navijači Hajduka u Valenciji

ANTE CIZMIC Cropix

Puno je navijača Hajduka na dan utakmice šetalo brojnim trgovima Valencije, ali ono što im je bilo zajedničko jest "No name". Ne, nije u pitanju navijačka skupina iz Lisabona, već su pristaše Bijelih na novinarsko "možemo li ime u medije", jasno odgovarali "ma koje ime, šta vam pada napamet". Nije pomogla ni šala "onda drugi put". Ali, nije prošla ni priča sa drugim putom. Petorica mlađih pristaša Bijelih u prepoznatljivim majicama sa sloganom "sloboda navijačima" marširali su Plazom de Ayuntament prema Plazi de Reina gdje se od ranih poslijepodnevnih sati formirao korteo za stadion. Iza gradske Katedrale, na mjestu gdje se povezuju Plaza de Reina i Plaza de Virgine, mjesto gdje se spajaju dva najznačajnija gradska trga.

image
ANTE CIZMIC Cropix

- Vruće je, prerano smo krenuli na 34 Celzijusa – požalio nam se jedan od navijača.

U gradu je zaista u četvrtak bilo pakleno vruće, Nije to naših 34, jer vlaga je velika, pa je i zrak teži. Zato nisu svi stigli i pohrlili odmah u centar grada. Jer, ima Valencia i svoje plaže. Stizale su stoga od navijača i fotografije sa pijeska Valencie, ali bilo je i onih koji su se sami znali pogubiti u bespućima grada od dva i pol milijuna. Susreli smo tako na Ponte del Art jednog mladića sa šalom Hajduka. Nije trebalo puno pitati.

image
ANTE CIZMIC Cropix
image
ANTE CIZMIC Cropix

- Brate, odakle ću biti, iz Splita, naravno – odgovorio nam je oznojni mladić.

Sam je krenuo prema centru, nismo pitali odakle, ali izgubiti se nije mogao. Jer, na svakom koraku se mogao susresti poneki navijač. Hajduka jasno, jer pristaše Villarreala ne stanuju u Valenciji. U svom su malom gradu odradili radni dan i potom autobusima po cijeni karte od tri eura u poslijepodnevnim satima krenuli za stadion Levantea u Valenciji. Hajdukovci su po običaju okupirali Valenciju, i ako ste samo na tren zaklopili oči na jednom od gradskih trgova, buđenje je bilo zajamčeno.

image
ANTE CIZMIC Cropix
image
ANTE CIZMIC Cropix

- Nitko kao Hajduk iz Splita – začuo bi se višeglasje.

Pogledali bi još jednom jeste li sigurno na nekom trgu u Valenciji, i kada bi se uvjerili da su palme španjolske, da konobari služe točenu "cervezu", znali biste da ste na pravom mjestu u pravo vrijeme. Valencia na jedan dan pod opsadom bijele vojske.

Čudan, poseban dan, jer s druge strane domaćin im nije bio protivnik. Gotovo da su svi bili pod jednom zastavom, jer Villarreal pored Šišmiša i Levantea nije ni treći izbor u Valenciji. Zato je bijela vojska vladala "plazama" dvoipolmilijunskog grada. Nitko kao Hajduk iz Splita...

image
ANTE CIZMIC Cropix
image
ANTE CIZMIC Cropix

image
ANTE CIZMIC Cropix
image
ANTE CIZMIC Cropix
image

Lukša Jakobušić u loži

ANTE CIZMIC Cropix



S navijačima i bivši igrač Hajduka

image

Vlaho Macan i njegov sin Mario

ANTE CIZMIC Cropix

Navijači Hajduka pješke su u povorci gradskim ulicama stigli do stadiona. Od centra do Cuitat de Valencia pratile su ih jake policijske snage, a još brojniji su "organi reda i mira" bili uokolo stadiona. Sve se "žutilo" oko stadiona gdje su ipak prevaldavale pristaše domaćina, Villarreala.

Nisu se šetali gradom poput hajdukovaca, ali došli su direktno na stadion. Inače na tribinama Gradskog stadiona u Valenciji među više od 1000 navijača našao Splićana se i jedan bivši igrač Hajduka, Vlaho Macan iz generacije 1958/59 braće Vujović i Davora Čopa. Macan danas živi u Torrevieji, bavi se hotelijerstvom sa svojim bratom Đurom nakon što je drugio dio karijere proveo u Španjolskoj igrajući za Hercules, Malagu i Santander. Premda je odavno na Pirinejima uredno je stigao u društvu svog sina Marija sa dresom Hajdukom iz svečarske 2011. kada je Hajduk slavio 100. rođendan.



Od 17 sati navala na prodaju ulaznica u Valenciji

Hajduk je dobio 1300 ulaznica za svoje navijače, a za razliku od utakmice u Portugalu, ovog puta se karte za utakmicu ni mogle nabaviti on-line već je prodaja organizirana na stadionu Levantea gdje se igra utakmica sa Villarrealom. Od 17 sati krenula je navala navijača Bijelih na karte koje koštaju 35 eura i pritom se ne mogu platiti kartičmno već isključivo u gotovini. Pred blagajnama na Gradskom stadionu u Valenciji gužve su od 17 sati, jer prve su procjene da je više od 1000 navijača već stiglo u Valenciju.



Jakobušić sa Roigom i Sennom

Dok su navijači šetali po gradu predsjednik Lukša Jakobušić, sportski direktor Mindaugas Nikoličius i Hajdukov UEFA officer, Jelena Mikačić, uživali su u gostoprimstvu vlasnika Villarreala Fernanda Roiga.

Uz maksimalni respekt u druženje na ručku na najvišoj klupskoj razini upotpunio je i dolazak Marcosa Senne, bivšeg španjolskog reprezentativca i ujedno nekedašnjeg igrača Villrreala, a danas klupskog ambasadora.



Bez zamjenskih karata za uzvrat u Splitu

Uslijed mnogobrojnih zahtjeva i upita pretplatnika, kojih je sada preko 11.500, Hajduk je odlučio da vrijede pretplate bez potrebe preuzimanja zamjenskih ulaznica za uzvratnu utakmicu play-offa Konferencijske lige Hajduk - Villarreal, a koja se igra na Poljudu 25. kolovoza. Razlog? Učinjeno je to kako bi se smanjile gužve i omogućila što jednostavnija i brža kupnja novih pretplata i ulaznica za članove. (ha)

Linker
13. ožujak 2024 07:40