LOIC VENANCE Afp
INTERVJU ZA SN

Lovro Majer briljira, cijena mu je skočila za trećinu: ‘Napredovao sam u svemu! HNL prvak? Vjerujem Dinamu!‘

Hrvatski veznjak ima važnu ulogu u momčadi Rennesa, s kojim se bori za plasman u Ligu prvaka
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 04. svibanj 2022. 21:44

Hrvatski reprezentativac Lovro Majer postaje sve veća i veća zvijezda u Ligue 1. Možda će netko kazati da pretjerujemo kad ga svrstavamo u zvijezde u prvenstvu kojem, recimo, igraju Neymar, Mbappe ili Messi, ali to je jednostavno činjenica. Majer je jedan od glavnih igrača Rennesa, kluba koji je trenutačno na trećem mjestu francuske lige, samo s tri boda zaostatka za Marseilleom, a to znači i tri boda zaostatka za izravnim plasmanom u Ligu prvaka iduće sezone. Proteklog vikenda Rennes je pobijedio St. Etienne sa 2:0, a Majer je postigao oba pogotka, bio je najbolji igrač tog 35. kola.

Nastavio gdje sam stao

Prošla godina je za Majera bila sjajna, a kada smo krajem te 2021. pričali sa sjajnim veznjakom, kazao nam je kako očekuje da bi ova 2022. mogla biti još bolja. Nekako sve ide u tom smjeru...

- Ove godine sam samo nastavio tamo gdje sam stao prošle. Znate, od prvog dana mi u Rennesu ide jako dobro, klubu ide super, posve sam sretan. Kada je tako, onda sve to ide jedno s drugim, onda je nekako logično da nudim prave igre, da se osjećam fenomenalno - veselim glasom nam priča Majer.

Da ne ispadne da ga hvalimo samo mi, i francuski novinari ga sve više i više guraju u prvi plan, većina ih tvrdi da je upravo on resetirao momčad Rennesa i postao glavna karika u uspjesima i dobrim rezultatima tog kluba.

- Jasno da je lijepo to slušati i čitati. Znači da radim nešto dobro, te da je to zapaženo. Meni je zaista jako bitno da pridonosim momčadi, da navijačima mogu pružiti užitak, a kad za to dobijem i priznanje u medijima i javnosti logično da se veselim.

image
AFP

Zanimalo nas je koliko je po svojoj procjeni napredovao u Rennesu otkako je otišao iz Dinama prošlog ljeta?

- Držim da sam napredovao jako puno u svim segmentima. Zbog te činjenice sam posebno radostan. Svaki dan se trudim da još više napredujem. Međutim, treba u toj cijeloj priči apostrofirati još jednu bitnu stvar. Rennes je posložen na način da se fokus baca na mlađe igrače, da se iz njih izvuče maksimum, da svi postanu što bolji nogometaši. Definitivno smo mlada momčad, ali imamo i nekoliko iskusnijih igrača. No ponavljam, Rennesu je i prije bio cilj afirmirati što više mladih. Uostalom, zbog takve politike kluba sam i odabrao ovu adresu i maksimalno pogodio. Nadalje, kroz protekle godine klub je htio stvoriti momčad koja će biti konkurentna za vrh ljestvice, te za Europu. To se, eto, dogodilo, sada se to najbolje vidi.

Gdje se ogleda najbitnija razlika igranja u Ligue 1 i HNL-u?

- Najbitnija razlika je u brzini igre. Također i u duelima, ovdje je takva igra na ogromnoj razini. Naravno, i u tehničkoj izvedbi. Međutim, kad govorim o tehničkoj izvedbi, tu je zapravo najmanja razlika. U ovom vremenu, nešto manje od godinu dana koliko sam ovdje, mogao sam se uvjeriti da smo mi Hrvati zaista tehnički izvrsna nogometna nacija. Makar nam je infrastruktura u debelom zaostatku za francuskom, ovdje su tereni mnogo bolji. O stadionima mislim da i ne treba pričati, nisu tema. Dakle, naši nogometaši iz HNL-a se u tehničkom dijelu zaista mogu nositi s ovima iz francuskog prvenstva. No, brzina igre, snaga duela i taktički dio su u Francuskoj na višoj razini.

image
LOIC VENANCE Afp

Velika borba

Rennes je na korak do izravnog plasmana u Ligu prvaka. Hoće li uspjeti?

- Borba će svakako biti velika. Do kraja prvenstva imamo još tri utakmice. Prvo gostujemo kod Nantesa, onda dočekujemo Marseille, a prvenstvo završavamo na gostovanju kod Lillea. Osim Marseillea, koji nam bježi tri boda, za tu drugu poziciju su nam konkurenti Monaco i Nica. Tako da je prerano pričati o tom izravnom plasmanu u Ligu prvaka, svašta se tu može događati.

Ove sezone je za Rennes zabio pet pogodaka, ukupno je ubilježio i devet asistencija, što je odlična statistika za veznog igrača.

- Da, statistika mi izgleda zgodno, ali ne opterećujem se statistikom. Baš nimalo... Meni je zaista najvažnije da svojim igrama pomažem momčadi, to nije nikakva floskula. Znate, kada starta utakmica, ne razmišljam previše o golovima i asistencijama, prepustim se igri, želim uživati u nogometu. Sjajno je kad zabijem, kad asistiram, kad pobjeđujemo. Ali sretan sam prije svega zbog uspjeha, ne gledam sebe, nego momčad.

Dinamo je Majera prodao u Rennes za 12 milijuna eura i već se kod tog transfera u kolovozu prošle godine raspravljalo o tome je li to dovoljno dobra cijena za tako plemenitog veznog igrača. Nakon samo devet mjesecu provedenih u francuskoj ligi njegova cijena je skočila čak za jednu trećinu, sada na Transfermarktu iznosi 18 milijuna eura.

- Upoznat sam s tim podatkom, vidio sam da mi je u kratkom vremenu tržišna cijena naglo skočila. Vjerujte, ne obraćam previše pozornosti na te podatke. Naravno, neću se sada praviti da me to baš nimalo ne zanima, lijepo je to vidjeti, znači da se ljudi koji se bave tim procjenama cijene. Ali jedna stvar je najbitnija. Na terenu na svakoj utakmici moram biti sve bolji i bolji, dalje napredovati. To je zapravo jedino što me zanima.

Tek sam došao

Imate sjajnog menadžera Andyja Baru, u njegovu agenciju Niagara prešao je i vaš reprezentativni kolega Josip Brekalo.

- Drago mi je zbog toga. Brekalo i ja znamo se dugi niz godina, još otkad smo bili klinci od sedam-osam godina. Dobri smo prijatelji, a sad smo eto i u istoj agenciji. Baš se veselim.

Rennes je u vrhu francuskog nogometa. Ipak, s obzirom kako igrate, može li se očekivati da uskoro napravite transfer u neki veći klub, zvučnijeg imena?

- Ne bavim se mišlju o tome. Sretan sam u Rennesu, uostalom, tek sam došao. Ne mogu govoriti što će se događati u budućnosti - zaključio je Lovro Majer.

POGLED NA HNL Mislim da će Dinamo ipak ostati na vrhu

Kako Majer gleda na rasplet HNL-a u ova posljednja tri kola?

- Redovno pratim HNL. Gledam sve utakmice Dinama, ali gledam i neke druge utakmice kad stignem. Zaista je zanimljivo prvenstvo. Dinamo je prvi i mislim da će ostati prvi i obraniti naslov prvaka. Igrao sam s tim dečkima koji su u plavom dresu, znam kakvu kvalitetu imaju. Vjerujem u njih, slavit će se u Maksimiru. Naravno, sada je jako bitna ova utakmica s Osijekom u Zagrebu. Nadam se pobjedi Dinama - kaže Majer.

Linker
25. travanj 2024 18:32