ICON SPORT/DDP USA/PROFIMEDIA
OVO JE SAD PRAVI TEST

Vatreni na dosad najvećem iskušenju u ovoj fazi karijere, njegov nastup je glasno odjeknuo...

Vratar reprezentacije je kumovao visokom porazu od Parižana. Sada je bitno da ne izgubi samopouzdanje
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 07. veljača 2022. 22:43

Bio je to jedan od onih dana od kojih niti jedan vratar ne može pobjeći. Pitanje je samo kada će se, gdje i kako dogoditi crna rupa. Za Ivu Grbića, 26-godišnjeg Splićanina, 2021.godina završila je trijumfalno. Osim što se u još uvijek aktualnom prvaku Francuske, Lilleu napokon domogao kontinuiteta branjenja, izborio se za reprezentativnu jedinicu te je u studenom doživio vjerojatno najveće zadovoljstvo dosadašnje karijere. U rodnom mu Splitu, pred punim poljudskim tribinama, u dresu Vatrenih izborio je plasman na svjetskom prvenstvu u Kataru...

Priča Ive Grbića odjeknula je pozitivnim tonovima u Hrvatskoj dijelom i zbog vrlo emotivnih dijelova koji ju čine posebnom. Kao vratar nije doživio iskorak u voljenom mu Hajduku, a kad se afirmirao u Lokomotivi, kasnije došao u Atletico i naposljetku do hrvatskog dresa, za punu sreću nedostajao je doživljaj njegova oca. Njegovog najvećeg pobornika i onda kada stvari nisu išle kako se željelo. Kad su krenule baš kako je sanjao, Grbić se najviše spominjao rano (51) preminulog mu oca Josipa. Bivši predsjednik Hajduka preminuo je prije pet godina od teške bolesti.

Grbićev iskorak zaslužuje još veće poštovanje jer je pobijedio kronične zlurade jezike i komentare o protežiranosti, iako je slijed događanja pokazao da je kao golman bio samo u teretu zbog očeve dužnosti.

image

Ivo GrbiĆ

JEAN CATUFFE Dppi Via Afp

Ivo Grbić sada će biti na prvom velikom iskušenju u karijeri otkako se etablirao na višim razinama nogometa. U 23. kolu doživljen je drugi uzastopni poraz Lillea, protiv PSG-a, a Grbić je direktno krivac za dva pogotka od pet koliko su ih Parižani postigli. Možda je i kod još jednog mogao bolje intervenirati, ali to sad nije ni važno. Dva prva gola su kardinalne greške, jer ispustio je jednu loptu iz ruku nakon centaršuta, dok je na korner gostiju izletio u prazno...

Mediji su naravno kritički ocijenili njegov nastup, što je zapravo logično. Obzirom na ime suparnika onda je pogotovo odjeknula njegova loša partija. Lille je ove sezone u fazi kada se oporavlja od mamurluka i slavlja prošlosezonskog naslova prvaka. Momčad je oslabljena u igračkom kadru ali i trener tvorac šampionske momčadi, Christophe Gaultier otišao je u Nizzu.
Koja se sa njime uzdigla, dok je Lille pao na 11.poziciju. Uz probleme koji ih muče treba imati u vidu da se momčad borila na vrlo zahtjevnoj fronti Lige prvaka, i izborila se za osminu finala, gdje ih čeka Chelsea.

Ivo Grbić branio je na svih 29 utakmica po 90 minuta za francuskog prvaka otkako je 19.kolovoza stigao iz Atletico Madrida. Primio je 35 zgoditaka (prosjek 1,2), a u 5 utakmica sačuvao je svoju mrežu netaknutom. Početak 2022.godine krenuo je negativno jer je Lille ispao iz kup natjecanja (Lens), skupio je dva poraza u četiri utakmice Lige, jedam remi i jednu pobjedu.
Grbićeve greške protiv PSG-a su zbilja velike i to upućuje na neku vrstu dekoncentracije koja ga je snašla baš na utakmici sa medijski snažno utjecajnim suparnikom. Kao što smo kazali golmani prije ili poslije uđu u takvu situaciju, a posebno se to događa vratarima koji su imali duže pauze i manjak kontinuiteta. Nakon što je iskoračio kao vratar Lokomotive sa 70-80 utakmica, Grbić je transferiran u Atletico Madrid, ali tamo je skupio samo jedan nastup u godinu dana. Pored velikog golmana kao Jan Oblak status alternative bio je zajamčen. Zato je sreću potražio u Lilleu, iz kojeg je prošlo ljeto u Milan otišao izvrsni vratar Mike Maignan. Sudbina je htjela da se loša večer Ive Grbića u dresu Lillea dogodi dan nakon što je Maignan u milanskom derbiju oduševio sjajnim obranama. Taj podatak je samo zasolio rane doživljaja navijača Lillea i kritike analitičara.

Iskušenje za Grbića upravo je u ovom trenutku na najvišim razinama. Krizu treba odmah prevladati da ne bi upao u povezane loše obrane i nastupe. Prije svega zbog svog samopouzdanja, a onda i statusa u klubu. Lille ima u ljeti pravo otkupa njegova ugovora, koji ga veže za Atletico do 2024.godine. Kako će braniti do svibnja utjecati će na njegov status u Lilleu, ali i na daljnji razvoj karijere. Povratak u Atletico, i vjerojatno novi status alternative, ili i neka nova posudba uoči svjetskog prvenstva ne bi bilo dobro ni za njega a ni za reprezentativnu momčad. Obzirom na sve težine karijere koje je uspješno prevladao, uvjerljiv je dojam da će Grbić izvući snagu iz iskustava da bi preskočio i ovaj krizni trenutak...

Linker
23. travanj 2024 16:48