Florentino Perez i Andrea Agnell

 GERARD JULIEN Afp
KONKRETAN PLAN

Daj glas protiv pohlepe najbogatijih i Superlige: Sada je dosta, ne dirajte nam sport!

Ako se prikupi milijun glasova, EU bit će prisiljena i formalno u okviru svojih granica zaštititi sport
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 24. ožujak 2022. 16:27

Bogataški pokušaj formiranja Superlige naznačio je kako je europski sport suočen s velikim opasnostima. Brojne klubove i natjecanja lako mogu preuzeti pohlepni pojedinci i skupine čiji je jedini cilj - novac. Za ništa ih drugo nije briga.

Sada je dosta.

Sport je zajedničko dobro koje pripada svim članovima društva, a ne samo bogatima i eliti. U ovom je trenutku stoga izuzetno važno da institucije Europske unije, države članice i političari surađuju s navijačima i zabrinutim građanima u cilju zaštite nogometa i drugih sportova Europi.

To znači da bi se ogorčenje, solidarnost i zajednički ciljevi koji su izišli na vidjelo nakon situacije sa Superligom, trebali pretočiti u jasan, praktičan i dugoročan plan djelovanja na razini cijele Europe.

Takav se plan mora brzo osmisliti i provesti kako bi se spriječilo nove pokušaje odvajanja, zlonamjerna ulaganja i rasprodaju imovine klubova i zajednica. Ako se takvo što ne učini, to će sigurno biti vjetar u leđa "uobičajenim sumnjivcima". Naime, vjerojatno je da će uskoro ponovno pokušati zamijeniti europski model sporta modelom kartela, radi očuvanja i promicanja vlastitih kompetitivnih i gospodarskih interesa nauštrb igre, koja bi trebala biti dostupna svima, i europskog društva.

Europski model sporta temelji se na popularnim načelima, kao što su sportska zasluga, sustav promaknuća i nazadovanja, kvalifikacije za europska natjecanja na temelju uspjeha na domaćim terenima i financijska solidarnost. Taj model i njegova načela moraju se dodatno zaštititi na razini EU-a kako bi se spriječili novi pokušaji odvajanja poput slučaja Superlige i zaštitili naši klubovi, zajednice i natjecanja od neprijateljskog i bezobzirnog korporativnog i financijskog uplitanja privatnih organizacija i državnih fondova u europski sport. Sport je neodvojiv dio europskog društva i kulture, koji se mora zaštititi i promovirati za zajedničko dobro.

Pozivamo stoga Vijeće da donese preporuku kojom će se državama članicama dati okvir i smjernice EU-a za djelovanje u cilju:

• zaštite europskog modela nogometa

• prepoznavanja vrijednosti sporta u europskom društvu

• priznavanja specifične prirode sporta u pravilima EU-a o tržišnom natjecanju

• jačanja vizije i dugoročne politike EU-a o budućnosti i upravljanju europskim sportom.

Ulogirajte se stoga na web stranicu Europske unije te dajte glas borbi protiv samovolje bogataša u europskom sportu. Ako se prikupi milijun glasova, EU bit će prisiljena i formalno u okviru svojih granica zaštiti sport da ostane onakav kakvim ga pamtim od dana kad smo se rodili:

SVOJ GLAS MOŽETE DATI NA OVOM LINKU: https://eci.ec.europa.eu/024/public/#/screen/home

Linker
19. travanj 2024 14:31