POTRES

Kako su reagirali ljubimci: "Iznenada su psi u dvorištu i životinje u šumi počele skvičati"

Vlasnici pasa, mačaka i ptica s nama su podijelili kako su njihovi ljubimci reagirali na jutrošnja zbivanja
 David Pence/Stockimo/Alamy/Alamy/Profimedia

- Iznenada su psi u dvorištu i životinje u šumi počele skvičati. Šuma je vrištala. Ja rekoh: bit će potres. I sekundu kasnije, stvarno potres - rekao nam je jedan uznemireni mještanin sela Strašnik na Banovini, desetak kilometara od Petrinje. Selo je to koje je najviše stradalo.

Životinje, kao i uvijek, predosjete da će se nešto dogoditi. Bilo da osjete vibracije u tlu ili čuju zvuk, njihova rekcija nikad ne izostaje. Tijekom dana razgovarali smo s brojnim vlasnicima životinja, koji su nam rekli kako su njihovi ljubimci itekako reagirali kad im se počelo tresti tlo ispod šapica.

- Moje su mačke par sekundi prije potresa skočile ispod stola. Tamo se očito osjećaju sigurno. Nisu se maknule sve dok potres nije prošao, a onda su mirno nastavile dan - priča nam Tihana.

Iva ima psa i mačke i kaže da su njeni ljubimci reagirali različito. Dok se kujica zbunila, no samo se stisnula uz nju u krevetu, pa se smirila, mačke su drugačije reagirale.

- Oni su bili svi na nogama, u "niskom startu" i spuštenog repa. Pred sam kraj su pobjegle svaka u svoj sigurni kutak. Prije drugog potresa su se opet ukopale i pobjegle prije nego što je počeo - kaže Iva.

Reagirale su i ptice, kaže nam Svetlana, koja svoj dom dijeli s dvije papige. One su bile mirne prije nego se počelo tresti, jer su takve uvijek u to doba dana.

- No, čim smo počeli osjećati potres, počele su kreštati - priča Svetlana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:23