RAJ ZA TURISTE

Zaglavili su na Novom Zelandu zbog koronavirusa i odlučili ostati. Nisu jedini

Kaikoura, Novi Zeland
 Greg Balfour Evans/Alamy/Profimedia
Oko 250.000 turista ostalo je zarobljeno na Novom Zelandu u ožujku. Mnogi od njih su ostali dulje jer su se ondje osjećali sigurnijima

Zamislite da ste ostali zaglavljeni na otoku daleko od svoje obitelji i prijatelja dok svijetom hara pandemija covida-19. A sad zamislite da je taj otok Novi Zeland, obećana zemlja bez korone. Više ne zvuči tako loše, zar ne? Isto to su pomislili turisti, njih 250 tisuća iz Sjeverne Amerike i Velike Britanije, koji su tijekom lockdowna u ožujku bili prisiljeni ostati u državi usred Tihog oceana. Kad je lockdown završio nakon šest tjedana, dio turista odlučio se vratiti svojim domovima. No oko 120 tisuća odlučilo je ostati.

Država koja je dvaput pobijedila virus, koja stavlja svoje građane ispred državnog proračuna, u kojoj je stopa nezaposlenosti oko četiri posto, ima besplatnu ili povoljnu zdravstvenu skrb i velikodušnu mirovinu, bila je jednostavno predobra za odbaciti. Jedan od parova koji je novi život odlučio započeti na Novom Zelandu su Efrain Vega de Varona i Ingrid Rivera. Njih dvoje su za Guardian ispričali kako su napustili život u Los Angelesu i nastanili se u gradu Kaikoura, gdje pomažu lokalnom starijem stanovništvu u svakodnevnoj nabavci hrane.

"Sve što imamo stane u dva kovčega. I tako je posljednjih deset mjeseci", ispričao je Vega. Dodaje da je njegova djevojka bila pametnija i nakon kratkog nagovaranja uspjela ga uvjeriti da se ne vraćaju u SAD nakon što su se granice otvorile.

"Definitivno sam više vjerovala u vladu Novog Zelanda nego u našu. Kako je vrijeme prolazilo, uvidjela sam da sam, nažalost, imala pravo", dodaje Rivera. Iako su uspjeli osvojiti zlatnu ulaznicu za sebe, shvaćaju da se radi o gorkoslatkoj pobjedi dok gledaju svoju obitelj kako se bori s pandemijom u Americi.

Sličnog su mišljenja i Eric Denman i Michelle Paulson iz San Francisca koji su svoj godišnji odmor na Novom Zelandu odlučili produljiti na neodređeno vrijeme. Iako su u jednom trenutku razmišljali o povratku, svojevrsna potvrda došla je kad im je u srpnju drugi put bio otkazan let. Nakon što su u listopadu dobili dvogodišnje radne vize, odlučili su se udomaćiti u Aucklandu, unajmiti kuću i započeti noviji, sretniji život.

Da sve više Amerikanaca bježi na Novi Zeland, pokazuje i podatak da su samo u svibnju upiti o useljenju porasli za 65 posto, što znači da se oko 80 tisuća ljudi raspitivalo o uvjetima dolaska. Američki stručnjak za zarazne bolesti Tom Frieden tvrdi da Amerikanci koji su se preselili na Novi Zeland imaju 200 puta manji rizik da umru od virusa, na Tajvan 3400 puta manji, a u Južnu Koreju ili Hong Kong 50 do 60 puta manji.

Novi Zeland sredinom prosinca prošle godine objavio je da je korona free-zemlja te da je izašao iz recesije povezane s pandemijom koronavirusa nakon što je u trećem kvartalu zabilježio rast od čak 14 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:19