POSREDOVANJE NEKRETNINAMA

HGK promijenio pravila: Ukinuli besplatne iskaznice, uveli novi princip njihova izdavanja

Posrednicima za nekretnine ukinute besplatne iskaznice, sad ih plaćaju 100 kuna godišnje
Hrvatska gospodarska komora
 Damir Krajac/Cropix

Hrvatska gospodarska komora uvela je novi namet za gospodarstvenike, točnije za sve posrednike u prometu nekretninama, ali koji je, srećom, ovaj put dobrovoljan.

HGK, naime, već godinama ima javne ovlasti za vođenje Registra posrednika u prometu nekretninama u koji se, prema zakonu i na temelju rješenja Ministarstva gospodarstva, upisuje svaki posrednik u prometu nekretninama - dakle, trgovačko društvo, trgovac pojedinac ili obrtnik registriran u području ove djelatnosti.

Do 2019. godine svi su ti posrednici upisom u Registar od Hrvatske gospodarske komore svake godine dobivali besplatne iskaznice kojima su, pojašnjavaju u Komori, ostvarivali pravo na uvid u zemljišne knjige pri zemljišno-knjižnim odjelima Općinskih sudova, no od 2019. godine iskaznice su se počele izrađivati prema novom principu, a ujedno se za svaki primjerak počela naplaćivati i naknada od 50 kuna.

Ta je odluka, pojašnjavaju u HGK, donesena na temelju zaključka Vijeća Udruženja poslovanja nekretninama, sastavljenog od 35 renomiranih agencija.

"Komora izrađuje iskaznice za posrednike u prometu nekretnina koji su upisani u Registar posrednika po novom principu. Komora svakom posredniku koji je upisan u Registar posrednika i uredno ažuriran u Registru za tekuću godinu izdaje dvije iskaznice plus jednu dodatnu iskaznicu po poslovnici. Iskaznice vrijede 13 mjeseci. Cijena jedne iskaznice iznosi 50,00 kn po komadu i plaća je posrednik. Iskaznice se izdaju na ime posrednika", stoji u pojašnjenju koje smo dobili iz HGK.

Ističe se kako je novi princip izdavanja iskaznica posljedica inicijative struke za potrebe, između ostaloga, promocije legalnih posrednika upisanih u Registar, a posrednici te iskaznice nisu dužni imati, niti će im njihovim odbijanjem biti uskraćena bilo koja usluga HGK.

Prema podacima Komore, u Registar posrednika u prometu nekretninama upisano je 1196 posrednika, a iz toga je moguće izračunati kako bi Komora, ako bi svi posrednici zatražili i platili dvije iskaznice godišnje, u godini zaradila 120 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:58