PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP
SERGIO VELIKI

Fenomen među braničima i stoperski stroj za golove koji je omražen u klubu iz kojeg je potekao

Realov kapetan Sergio Ramos na dvoboju s Interom stigao je do gotovo nestvarnog golgeterskog učinka
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 05. studeni 2020. 17:56

Ukolovozu 2005. napustio je Sevillu i rodnu grudu da bi preselio u redove najvećeg kluba, Reala iz Madrida. Blagajnu Kraljevskog kluba Sevilla je, kako to ide u navici njihova sjajnog poslovanja, olakšala za 27 milijuna eura. Visoka cijena za ono vrijeme mnogima se činila i previsoka za jednog dobrog stopera i solidnog prinudnog desnog beka. Malo je tko mogao očekivati u kakvu će se klasu razviti Sergio Ramos.

Andalužanin, koji će u ožujku iduće godine navršiti 35 godina, i dalje igra senzacionalno u dresu Reala i španjolske reprezentacije. Protiv Intera je Ramos postigao 100. pogodak u dresu Reala! Ukupno mu je to u karijeri, uz 4 gola za Sevillu i 23 za Španjolsku, 127 pogodaka! Više od pola, preciznije 64, postigao je glavom.

Nestvarne brojke

Nedavnim duplim skorom protiv Ukrajine, u 175. nastupu za La Roju (svjetski rekorder), Ramos je stigao do brojke 23, čime je prestigao legendu Alfreda di Stefana, ali i Daniela Passarellu. Nekadašnji stoper Argentine bio je najefikasniji branič u reprezentativnim kategorijama, ali i taj je rekord sada u vlasništvu Sergija Ramosa! Stoti pogodak u dresu Reala, čije boje brani već 16. sezonu, a u kojem je kroz 659 utakmica osvojio 22 trofeja, Ramos je postigao na tipičan mu način.

Sjajan centaršut Kroosa, ulet Ramosa na prvu stativu i trzaj glavom za loptu u suprotni kut gola. U 55 slučajeva je tako bio vrlo uspješan s Realom, a svakako su mu unutar 14 realizacija u Ligi prvaka najdraži pogoci koje je postigao Atletico Madridu u dva finala, za Decimu u Lisabonu 2014., te Undecimu u Milanu 2016. godine.

Sergio Ramos je i izvanredan izvođač kaznenih udaraca. Do sada ih je za Real realizirao 21, a uz one iz reprezentacije trenutno je u neprekidnom uspješnom nizu od 25 uspješnih izvođenja. Kroz igru je za Real poentirao u 22 navrata. Ugovor uskoro ističe Vrlo je zanimljivo da je Sergio Ramos najviše klupskih pogodaka, čak sedam, postigao protiv matičnog mu kluba Seville.

Vjerojatno je to jedan od jačih razloga zašto ga u Sevilli dočekuju s velikim animozitetom i cijelu mu utakmicu iskazuju koliko ga ne vole. Nekim svojim opažanjima takvog dočeka, što mu silno smeta, samo je potpirio takav stav tamošnjih navijača...

Predsjednik Reala Florentino Perez nakon utakmice s Interom kapetanu je po tradiciji simbolično odao priznanje dresom s njegovim dostignućem. Sigurno je da bi Sergio Ramos bio sretniji da je s gazdom Blancosa napokon utvrdio nacrt novog ugovora. Aktualni mu istječe u lipnju 2021. godine, pa po slovu propisa Ramos može, ako želi, u siječnju pregovarati s drugim klubovima.

Igračina i lider Guardiola bi ga želio u Cityju, kao što ga već par godina zovu iz PSG-a. No, Perez, koliko god mu teško palo da Ramos želi “teške” uvjete (najmanje dvije i poželjno tri godine ugovora, uz 50% povećanje plaće koja sada iznosi oko 12 milijuna eura), ne može sebi dopustiti da s kapetanom, što je posebna počast u Realu, ne pronađe što skoriji dogovor. U pitanju je prestiž i tradicija, a k tome, ovakav Ramos potvrđuje da je i dalje jedan od najboljih stopera na svijetu.

Možda i najbolji, iako su to procjene koje su prilično subjektivne, kao i one da je najbolji stoper u povijesti nogometa...

Što god jest po tim “titulama”, činjenica je, kome bio više ili manje simpatičan, da je Sergio Ramos igračina. I uz to je tip pravog lidera, koji se u pravilu iskazuje u najboljem izdanju kada je najpotrebnije, te tako inspirira suigrače na maksimalne učinke. U Realu ali i u reprezentaciji, s kojom je osvojio prvi naslov svjetskog prvaka u povijesti Španjolske, prvi Europski naslov, ali i drugi. Kao simbolična potvrda posebne kvalitete koju posjeduje...

16. sezonu igra Ramos u dresu Madriđana
22 osvojena trofeja ima Ramos Realom
7 golova zabio je svojem bivšem klubu Sevilli

Braniči Reala s najviše golova za klub

Fernando Hierro 587 nastupa, 124 pogotka

Sergio Ramos 659 nastupa, 100 pogodaka

Roberto Carlos 527 nastupa, 70 golova

Marcelo 513 nastupa, 38 pogodaka

Manolo Sanchis 655 nastupa, 37 golova

Braniči s najviše golova u karijeri

Ronald Koeman 253

Daniel Passarella 175

Fernando Hierro 163

Laurent Blanc 153

Sergio Ramos 127

Steve Bruce 113

Paul Breitner 113

Roberto Carlos 113

Linker
17. travanj 2024 19:25