Action Images via Reuters/Carl Recine
POTRES U KATALONSKOM DIVU

HISTERIJA ZAVLADALA BARCELONOM! TKO ĆE SNOSITI POSLJEDICE VELIKOG DEBAKLA? Trener će teško preživjeti, a upitan je i status Ivana Rakitića!

BARCELONA NAKON ANFIELDA Tko će snositi posljedice teškog debakla u Liverpoolu
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 10. svibanj 2019. 10:04

Ernesto Valverde produžio je ugovor prije tri mjeseca, a kako Barcelona nije klub koji samo tako otkazuje treneru, Valverde svakako ima pravo vjerovati da će i na ljeto povesti momčad s Camp Noua. Međutim, ako je suditi po histeriji koja je zavladala Barcelonom nakon debakla u Liverpoolu, navijači i javnost tražit će veliku žrtvu, a nju je u pravilu najlakše pronaći u treneru...

Kako je i Robert Prosinečki lijepo podvukao, ne može trener pobjeći od odgovornosti nakon takve utakmice. Jedni Valverdeu zamjeraju anemičnost momčadi, drugi ga napadaju da je u Liverpoolu bio preofenzivan, treći podvlače da mu puno igrača igra slabo i da je momčad previše ovisna o Messiju. A onih četvrtih, koji bi ga branili, jednostavno nema. Stoga je realno očekivati da će klub nakon završetka sezone potražiti novo trenersko ime.

Slijedi metla

Prošle sezone osvojeno prvenstvo i Kup bili su dostatni da se pokrije debakl protiv Rome u četvrtfinalu Lige prvaka, ali ove sezone to neće biti slučaj. U Barceloni su svjesni da se pokraj toliko slabog Real Madrida prvenstvo ‘moralo’ osvojiti, a i sam Leo Messi uoči sezone jasno je podvukao da je prvi imperativ povratak na europski tron.

I dok se Valverdeova sudbina poprilično jasno nazire, ljeto bi s dosta neizvjesnosti moglo dočekati i nekoliko važnih igrača. Dio navijača, ali i ljudi iz samog kluba, uvjereni su da je došao pravi trenutak za veliko ‘pospremanje’ u svlačionici.

LIVERPOOL, ENGLAND - MAY 07:  Ernesto Valverde, Manager of Barcelona reacts during the UEFA Champions League Semi Final second leg match between Liverpool and Barcelona at Anfield on May 07, 2019 in Liverpool, England. (Photo by Shaun Botterill/Getty Images)
Shaun Botterill/Getty Images

Protiv Liverpoola je na teren istrčalo čak sedam igrača koji imaju 30 ili više godina - Pique (32), Alba (30), Rakitić (31), Vidal (31), Busquets (30), Messi (31) i Suarez (32) - a to je u današnjem vrhunskom nogometu prevelik teret kada se s druge strane pojavi tjelesno moćna momčad poput Liverpoola. K tome, samo je Vidal kratko u klubu, dok je preostala šestorka tamo već godinama. I mnogi misle da u njima više nema energije za lov na nove trofeje, te da ih stoga treba zamijeniti mlađima, moćnijima, bržima i ‘gladnijima’.

Međutim, Pique, Alba i Busquets su djeca kluba, o Messiju nećemo ni razgovarati, a Suarez je najbolji Messijev prijatelj koji je i ove sezone na pristojnih 25 pogodaka. Stoga najmanje zaleđe u ovoj šestorci imaju Vidal i Rakitić, dva igrača koja su protiv Liverpoola država vezni red momčadi. Ili su ga barem trebali držati...

BARCELONA, SPAIN - APRIL 06: Ivan Rakitic of FC Barcelona runs the ball during the La Liga match between FC Barcelona and  Club Atletico de Madrid at Camp Nou on April 06, 2019 in Barcelona, Spain. (Photo by Alex Caparros/Getty Images)
Alex Caparros/Getty Images / Getty Images
Ivan Rakitić

O Rakitiću i mogućem odlasku već se puno govorilo posljednjih mjeseci, ali čelnici kluba to su čvrsto presjekli nakon što su nedavno podvukli da je hrvatski veznjak jedan od stožernih igrača momčadi. No, do utorka je u Barceloni sve izgledalo idilično, Valverde je bio najbolji trener na svijetu, a sada je stanje kaotično i trener je na izlaznim vratima. A baš je Valverde iznimno cijenio Rakitića.

Teško se odriču

S druge strane, kada malo zavirimo u posljednjih desetak godina Barcelonine politike prema igračima, lako ćemo zaključiti da se Barca jako teško odriče važnih igrača i da ih pušta tek kada uđu u godine (Xavi, Iniesta, Mascherano...). A Raketa je definitivno važan igrač Barcelone i to već niz godina.

Linker
18. travanj 2024 14:39