Man City je u četvrtfinalu eliminirao Borussiju Dortmund
 INA FASSBENDER Afp
BIVŠI PLAVI DEVET

‘I prije početka rekao sam tko će uzeti Ligu prvaka. I dosta toga pogodio. Oba trofeja idu u isti grad!‘

Hoće li se ponoviti 2019. godina kada su u oba finala (i LP i EL) igrali klubovi iz iste države?
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. travanj 2021. 08:40

U sva četiri polufinala Lige prvaka i Europske lige po jedan je engleski klub. To je nova potvrda da je Premier liga najbolja, ali nikako nije jamstvo da će i trofeji na Otok. Čeka ih golem posao.

- Vrlo je lako moguće da budu dva engleska finala - kazao nam je Branko Strupar, nekad i sam profesionalac u engleskoj Premier ligi.

Tako bi se ponovio slučaj iz 2019. godine kad se po prvi put zbilo da su u finalima i Lige prvaka i Europske lige, kao i ranijeg Kupa UEFA, igrale sve momčadi iz jedne države. Tada je Liverpool svladao Tottenham i domogao se kontinentalne krune, a u Bakuu je Chelsea bio bolji od Arsenala 4:1 i podigao pehar drugog natjecanja.

image
Branko Strupar
RONALD GORSIC/CROPIX

U Ligi prvaka za proboj u završnicu snage će odmjeriti Real Madrid - Chelsea i PSG - Manchester City. U Europskoj ligi Manchester United - Roma te Villarreal - Arsenal. Parovi ukazuju da Struparova procjena o totalnoj dominaciji Engleza neće biti lako ostvariva.

Fizički najjača liga

- Možda na kraju u završnom susretu ne bude niti jedan engleski klub jer konkurencija je velika, ali nećemo se iznenaditi budu li sva četiri. Dajem prednost Englezima. Petog aduta Tottenham “natamburao” je Dinamo, a gdje je Liverpool? Proživljava težak pad. Možemo govoriti o nedostatku Van Dijka i kolega iz obrane, međutim svi nešto kompenziraju, oni u tome nisu uspjeli.

Smatrate da je engleska liga najjača?

- Fizički je najjača, po tempu igru definitivno, ali kad se uzmu svi parametri ne mogu to decidirano reći. U TOP 3 je svakako. Zašto to govorim? Španjolci igraju nogomet na drugačiji način od Engleza. Ispada da je Tottenham bolje legao Dinamu nego Villarreal. Zato što Španjolci jako dobro kombiniraju, iako to nipošto ne znači da bi Žuta podmorica prošla Spurse. Tko zna kako bi ispalo.

Tko su najveći favoriti za osvajanje?

- I prije početka sezone rekao sam da će City osvojiti Ligu prvaka. Dosta sam toga pogodio, mogao bih i ovo. Premda igraju s PSG-om koji je odličan, ima sjajne pojedince i želi ponovno finale. Ali mislim da je vrijeme za Manchester City. To će biti najjači okršaj.

image
Manchester United odlično igra u Europskoj ligi...
AFP

Za Guardiolu bi taj trofej bio vrhunac posla na Etihadu, kruna svega što je osvojio i još hoće. Real je prekaljen, premazan svim mastima, je li Chelsea toliko “narastao“ da bi ga mogao baciti na koljena ili će Modrić i društvo ipak ponovno u finale?

- Ne bih se kladio na Real protiv Chelseaja. Thomas Tuchel je dobro posložio londonsku momčad koja ima odlične igrače. Ne vidim prednost Reala. Možda zato što obožavam englesku ligu, iako je Real vrhunski po svemu. Chelsea je jako nezgodan.

Bit će to i odgovor na pitanje tko će u završnicu - Modrić ili Kovačić. Jednog ćemo ponovno imati, to je jasno. Taj je sraz 29. svibnja u Istanbulu što znači da finalist neće proći rovinjski dio priprema reprezentacije za Euro.

Europska liga?

- Pobjednik će biti Manchester United.

Dakle, ne samo jedna država nego jedan grad će uzeti oba trofeja?

- Eto vidite kako smo to suzili na jedan grad. Manchester United se jako digao u formi, jedini koliko-toliko prati City. U polufinalu imaju Romu koja za njih ne bi trebala biti pretežak suparnik. Ponavljam, kad me već pitate, dva kluba iz Manchestera će biti osvajači.

Dinamo je napravio čudo

Pričamo o pobjednicima, o polufinalima, a Dinamu je tako malo nedostajalo da bude u tom društvu. To je fantastično, a kako bi tek bilo briljantno da su Modri prošli među četiri.

- I ovo što je Dinamo napravio je čudo. Ljudi, izgubili su utakmicu za polufinale Europske lige, a tko je sve ispao! Dinamo je ostao u Europi do trenutka dok je tamo još samo krema. I kompetativan je u toj kremi. Sjećate se kako je bilo prije nekoliko godina, kad bi igrali s takvim rivalima jedino je pitanje bilo koliko će izgubiti - kaže Strupar, koji se u zadnje vrijeme etablirao kao stručni komentator Dinamovih nastupa na Arenasportu.

Imaju li Modri za čime žaliti?

- Naravno da žale što nisu ušli u polufinale, ali na sve što je Dinamo prezentirao u Europi mogu biti ponosni. Ne samo dinamovci nego i cijela Hrvatska. Ispali su od jačega. Nakon Tottenhama se podignula euforija, ali u ove dvije utakmice Dinamo je bio bolji u trećini vremena, a suparnik u dvije. Velika je stvar što se u Europi sada o Dinamu priča s respektom. Volio bih da ubuduće gledamo i Rijeku, Hajduk ili Osijek u takvim izdanjima. To bi značilo da smo silno napredovali. No, nogometni business je takav da će Modri sigurno prodati neke igrače, to je nažalost tako. Iako bi idealno bilo da zadrže sve te, kupe još dva-tri pojačanja i dodatno se osnaže. Pitanje je kad ćemo opet vidjeti hrvatski klub u četvrtfinalu - konstatirao je Strupar, nekad i sam centarfor Modrih.

Linker
16. travanj 2024 15:49