OLI SCARFF AFP
RAZOČARANI, NE I IZNENAĐENI

KAKAV ŠOK ZA JEDAN OD NAJBOGATIJIH SVJETSKIH KLUBOVA! Izbačeni su iz Europe na dvije sezone, ali možda neće morati propustiti ni jednu utakmicu

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 14. veljača 2020. 20:53

Engleski nogometni prvak Manchester City izbačen je iz Europe na sljedeće dvije sezone i kažnjen s 25 milijuna funti zbog grubog kršenja pravila Financijskog fair-playja kojeg je prije nekoliko godina nametnula UEFA.

- Između 2012. i 2016. godine City je više puta lažirao podatke o dohotku od sponzorskog novca - navodi se u priopćenju UEFA-inih tijela.

Također, optuženi su i da nisu surađivali s UEFA-om po pitanju financijskih detalja u navedenom razdoblju.

Ipak, žalba na ovu odluku odgodit će izvršenje kazne, a City je već najavio obraćanje CAS-u, međunarodnom sudu za sportsko pravo pa engleski prvaci možda neće morati odslužiti ni minute dobivene kazne.

Evo i priopćenja odaslanog Cityju iz UEFA-e.

"Nakon ročišta održanog 22. siječnja 2020. godine, Sudsko vijeće pri UEFA-inom tijelu za financijsku kontrolu klubova (CFCB), kojim predsjeda José da Cunha Rodrigues, danas je izvijestilo nogometni klub Manchester City o konačnoj odluci o slučaju koji je CFCB-ju proslijedio glavni istražitelj.

Laurence Griffiths/Getty Images
Laurence Griffiths Getty Images
 

Sudsko vijeće, razmatrajući sve dokaze, ustanovilo je da je nogometni klub Manchester City počinio ozbiljne povrede UEFA-ina pravilnika o licenciranju i fair-playu precjenjujući svoje sponzorske prihode na svojim računima i u informacijama koje su ustupljene UEFA-i između 2012. i 2016. godine.

Sudsko vijeće je također utvrdilo da, kršeći propise, Manchester City nije surađivao u istrazi ovog slučaja od strane CFCB-a.

Sudsko vijeće izreklo je disciplinske mjere nogometnom klubu Manchester City i to da će biti isključen iz sudjelovanja u klupskim natjecanjima UEFA-e u sljedeće dvije sezone (tj. sezone 2020./2021. i 2021./2022.) i platiti kaznu u iznosu od 30 milijuna eura.

Na ovu odluku Manchester City ima pravo podnijeti žalbu Međunarodnom sportskom sudu (CAS). Ako Manchester City iskoristi to pravo, cjelokupna obrazložena odluka Sudskog vijeća neće biti objavljena prije nego CAS objavi konačnu presudu", stoji u priopćenju koji je objavila UEFA.

Iz Manchester Cityja izdali su priopćenje u kojem su napisali da su odlukom UEFA-e razočarani, ali ne i iznenađeni.

Linker
04. ožujak 2021 22:06