Tuga na licima Bayernovih zvijezda

 JOSE JORDAN Afp
‘Protokol blamaže‘

Kako je ‘ubijen‘ bavarski div: Depresija je nemjerljiva, jasno je tko je prvi na udaru

Što će se dogoditi s trenerom, slijedi li rekonstrukcija svlačionice, hoće li posljedice snositi uprava?!
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 13. travanj 2022. 16:58

Nogomet je igra u kojoj 22 čovjeka trče naokolo, natjeravaju loptu, to je igra u kojoj sudac napravi gomilu pogrešaka, a u kojoj na kraju uvijek pobjeđuje Njemačka. Niste toliko daleko "operirani" od najvažnije stvari na svijetu, a da ne biste znali da je to milijun puta i u svakoj mogućoj situaciji citirana izjava bivšeg i legendarnog engleskog reprezentativca Garyja Linekera. Čovjek koji je danas komentator, čovjek koji je ušao u Peléovih 100 najvećih živućih nogometaša, i igrač koji je bio najbolji strijelac SP-a 1986. u Meksiku, bio je zamalo u potpunosti u pravu.

No, bio je u pravu samo do 12. travnja 2022. i 88. minute uzvratne četvrtfinalne utakmice Lige prvaka između Bayerna i Villarreala, kad je Nigerijac Samuel Chukwueze probio Manuela Neuera, izjednačio na 1-1 i Bavarce, šesterostruke prvake Europe, ostavio u šoku koji niti jedan zaljubljenik u Bayern neće tako brzo preboljeti. Istina je, ovdje nije riječ o reprezentaciji Njemačke, riječ je o njemačkom klubu u kojem je praktično više "legionara" nego Nijemaca, no riječ je ipak o ponosu njemačkog nogometa, ponosu koji je sada jako, jako povrijeđen. Zahvaljujući današnjoj tehnologiji i VAR-u, nije ovdje sudac napravio gomilu pogrešaka, dapače, no stvar se u konačnici ovdje ipak svodi na to da to nije igra u kojoj "uvijek pobjeđuje Njemačka" (njemački igrači ili klubovi)...

image

Tuga na licima Bayernovih zvijezda

JOSE JORDAN Afp

Dan nakon šokantnog ispadanja Golijata protiv Davida, na Allianz Areni i oko nje, ali i u Münchenu i cijeloj Bavarskoj, nije sve u žuto-plavim bojama podršci Ukrajini, na pola koplja spuštene su i klupske zastave i boje. Depresija je nemjerljiva, a prvi je na udaru, očekivano, trener Julian Nagelsmann, kojem prijeti odlazak iz kluba. Thomas Müller možda je trebao zabiti za 2-0 i riješiti pitanje prolaza, imao je priliku nekoliko minuta prije izjednačenja i upravo se na njega "referirao" i pokušao "vaditi" Nagelsmann, tražeći alibi za sebe:

- Thomas je to morao zabiti, takve prilike ne ukazuju se često...

Izgovor je potražio još u nečemu:

- Ključna je bila prva utakmica, tamo nismo bili dobri...

Nagelsmannov alibi

Nagelsmann je trenutačno prvi na udaru, prigovara mu se za zamjenu Lucasa Hernandeza potkraj utakmice, umjesto kojeg je na poziciju centralnog braniča uveo beka Alphonsa Daviesa, jer je baš pored Kanađanina prošla akcija za izjednačenje.

- Morao sam to napraviti. Lucas se ozlijedio, a trebao mi je na toj poziciji brz igrač, jer su oni uveli također jako brzog igrača.

U zaključku je rekao još nešto: "ne plašim se otkaza, postoje puno gore stvari na svijetu".

No, to je nešto o čemu neće odlučivati on, stolica mu se ozbiljno ljulja jer je za prosječnog navijača Bayerna i klupsku upravu to upravo to - najgora stvar na svijetu.

image

Slavlje igrača Villarreala

CHRISTOF STACHE Afp

Pljuvanje po sebi

Da bi Nagelsmannu sljedeći dani mogli biti najgori u životu, pobrinuli su se i suparnici, Dani Parejo mu je nakon utakmice poručio da je upravo on krivac jer je već nakon ždrijeba pokazao manjak respekta, rekavši da sve želi riješiti u prvoj utakmici u gostima. "Ako pljuješ u zrak, tendencija je da pljuvačka završi na tebi", izjavio je Parejo. Trener "žutih" Unai Emery sprdao se s Bayernovom legendom Oliverom Kahnom, koji se ružno izražavao o sustavu i igri Villarreala.

Prestižni Bild nakon utakmice pratio je izlazak sudionika sa stadiona, i u tekstu "Protokol Bayernove blamaže" u detalje prenosio, kako su napisali "Kako je ubijen gigant".

- Robert Lewandowski prvi je bez riječi izletio s Allianza, predsjednik Herbert Hainer bio je mrk, član uprave Jan-Christian Dreesen je na "dobra večer" pozdrav klupskih djelatnika, rekao samo - ne postoji nešto što bi ovu večer učinilo dobrom"...

Potpuno razumljivo, bila je to jedna od najgorih večeri bavarskog nogometnog giganta, koja je u potpunosti uzdrmala inače čvrste temelje najboljeg njemačkog kluba. Što će se dogoditi s Nagelsmannom, slijedi li rekonstrukcija svlačionice, hoće li i kakve će posljedice snositi neki ljudi iz uprave kluba?! Pitanja je mnogo, a odgovore će dati sljedeći dani.

Linker
25. travanj 2024 11:55