BORBA ZA ŽIVOTE

Nakon tri sata kopanja iz ruševina izvukli ženu, na osam HGSS-ovaca pao zid

Gospođa je bila u Gradskoj vijećnici ispod šute, a da ispod gomile cigli ima nekog živog, spasiocima je signalizirao pas
 Robert Fajt/CROPIX

Oko 16 sati i 30 minuta, nakon gotovo tri sata otkopavanja, vatrogasci i pripadnici Hrvatske vojske uspjeli su jučer iz ruševina petrinjske Gradske vijećnice izvući gospođu na koju je u potresu pao strop i jedan od zidova. Ona je bila u jednoj od prostorija Vijećnice kad se dogodio potres.

Nalazila se ispod šute visoke oko dva metra. Da ispod gomile cigli ima netko živ, spasiteljima je signalizirao potražni pas. I tada je krenula borba s vremenom za život. Nakon višesatnog kopanja, gospođa je izvučena živa, ali s popriličnim ozljedama. Odmah je prebačena u vozilo Hitne pomoći i odvezena u bolnicu. To je posljednja osoba za koju je u ovom trenutku poznato da se nalazila pod petrinjskim ruševinama te je izvučena živa.

- Bilo je baš teško. Prašina nas je gušila. Rukama i lopatama satima smo otkopavali šutu da bismo izvukli ženu. Velika pomoć nam je bio potražni pas bez kojeg uopće ne bismo znali da je netko ostao ispod tih ruševina. Na kraju smo je izvukli živu - rekao nam je jedan od vatrogasaca koji je sudjelovao u izvlačenju gospođe iz ruševina.

Šokirani stanovnici

Nekoliko sati prije veliku je sreću imalo i osam pripadnika Gorske službe spašavanja. Oni su ušli u jednu od kuća kada se ona srušila na njih. No, u trenu su se snašli, polijegali na pod, a preko njih su pale grede te su se nalazili u svojevrsnom džepu. Spašeni su bez ijedne ozbiljne ozljede. U Petrinju smo ušli u 16 sati, u trenutku kada su u grad ulazili i prvi vojni rovokopači. Na putu prema Petrinji u smjeru prema Zagrebu mimoišlo nas je osam kola Hitne pomoći, koja su pod svjetlosnom signalizacijom ozlijeđene vozila u zagrebačke bolnice.

Prilazeći samom centru grada, nailazili smo na šokirane stanovnike koje su besciljno gledali ispred sebe. Neki su sjedili na cesti umotani u deke čekajući pomoć. U užem i širem centru grada je petstotinjak pripadnika Civilne zaštite, Gorske službe spašavanja, vatrogasaca te nekoliko stotina pripadnika Hrvatske vojske koji lopatama i mehanizacijom pokušavaju koliko-toliko raščistiti ruševine. Njima se pridružio i velik broj civila koji pomažu u raščišćavanju.

Među njima su pripadnici Bad Blue Boysa koji su stigli u Petrinju i sudjelovali su u raščišćavanju. No, pripadnici Civilne zaštite počeli su ih vraćati kućama jer prisutnost civila stvara pomalo i kaos na ulicama. Prioritet u raščišćavanju su bile gradske prometnice s kojih je rovokopačima čišćena šuta. Velik dio objekata više se ne može koristiti za stanovanje te je oko tristo stanovnika razmješteno u vojarnu u Petrinji i lječilište u Topuskom.

Interventni timovi

Noć koja je pala na grad znatno je otežavala raščišćavanje jer nije bilostruje, pa ni gradske rasvjete. Sve se odvijalo pod reflektorima rovokopača i rotacijskim svjetlima vatrogasnih vozila. Sva potrebna pomoć, generatori, kreveti i ostale potrepštine, još je bila na putu prema gradu. Prema Petrinji je krenulo i stotinjak pripadnika HGSS-a iz Dalmacije - Makarske, Sinja, Šibenika...

Dio njih je prebacivan helikopterima, a dio krenuo autima. Prema Petrinji je krenula i pomoć iz Zagreba - 100 kreveta i pet šatora. Upućen je i specijalni kontejner s opremom za spašavanje iz ruševina te dva interventna tima. Unatoč apelima iz Civilne zaštite da ne izlaze na ulice, više stotina građana Petrinje navečer je samoinicijativno izišlo na ulice te su lopatama raščišćavali ulice. U prilično neorganiziranoj i kaotičnoj situaciji išli su od jedne do druge lokacije te čistili grad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:58