JAVIER SORIANO Afp
NOGOMETNA DEKADENCIJA

Messi je u Madridu bio - Mesić: To se najbolje vidjelo u trenutku kada je pokušao pobjeći Modriću...

Bernabeu ga je pamtio kao vanzemaljca, a sada upoznao kao "običnog velikog igrača".
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 12. ožujak 2022. 14:11

U lipnju će navršiti 35 godina. Usporedimo li ga sa 15 mjeseci starijim Lukom Modrićem, dojam je da je hrvatski mu suparnik deset godina mlađi. Lionel Messi je nogometno božanstvo u svevremenskom okviru najpopularnije svjetske igre. Nakon što je 15 godina bio Messi, pojam najboljeg u nogometu, sada je postao Mesić. Umanjena verzija sebe. Igrača koji je 20 godina svog života u Barceloni pretvorio u jednu od najmoćnijih nogometnih priča u povijesti. Koja je mijenjala njegov ali i život u okruženju Katalonije, što je u najvišim dosezima uspjelo samo još jednom, prvom guruu Kluba koji je više od kluba, jedistvenom Johanu Cruijffu...

Još i prije nego je prošlog ljeta u dramatičnosti općeg brodoloma FC Barcelone napustio "svoju" Kataloniju, dekadencija igre Lea Messija bila je u crescendu. I u najboljim erama imao je neobjašnjive 'blackoute', psihičke lomove koji su se manifestirali povraćanjem na igralištu, i dugim mu šetnjama po terenu za vrijeme loših mu utakmica i raspoloženja. Onaj tupi pogled u daljinu, kao da razmišlja što se to oko njega događa i ne razumije što mu je činiti. Messi je te faze kompenzirao onima u kojima je briljirao igrom, golovima, potezima za pamćenje. Jer neovisno o svakom lošem mu nastupu, to nije bila posljedica njegovih kvaliteta, nego drugih faktora. Messi je esencija nogometa. Takav spoj fizičke moći i tehničke perfekcije nije viđen.


No, u Madridu, gdje već četiri godine nije uspio postići ni gol, ni asistenciju, ovom prilikom vidjeli smo da njegovi bljeskovi neraspoloženja više nisu izolirani slučajevi. Odnosno da blackout u igri, kad je najpotrebniji njegov Messijevski doprinos, izostaje jer više to nije onaj Messi.

image
JAVIER SORIANO Afp


On je i dalje veliki igrač, ali danas u dresu PSG-a izgleda kao običan veliki igrač, kao mnogi veliki igrači. Messi više nema eksplozivnost, što se najbolje vidjelo u trenutku kada je pokušao pobjeći Luki Modriću na centru.

DUEL MESSIJA I MODRIĆA POGLEDAJTE OVDJE

Bilo je 1:1, možda je mogao prelomiti pravac u propast svoje momčadi. U prošlosti bi Messi pobjegao i Modriću, ovaj put mu je klizećim startom promptno izbio loptu. Tog trenutka, kažu nam iz Madrida, publika Bernabeua je skočila na noge i urlala kao da je postignut gol. Njihov "neprijatelj", koji ih je toliko puta bacio u očaj, više ne izaziva strah. To je trenutak u kojem se definiralo da je nedodirljivi postao jedan od više njih. Običniji...

Leo Messi odaje dojam kao da je nesretan čovjek. Djelovao je tako i u finišu ere mu u Barceloni, gdje je ipak objava silnih problema kluba i posljedično njegove sudbine, mogla objasniti njegova neraspoloženja. U Parizu se Messi, vidljivo je, osjeća kao riba izvan vode.

image
JOSE BRETON Nurphoto Via Afp


I sve su glasnija šaputanja u okruženju svlačionice PSG-a, da će već idućeg ljeta otići. Neki kroničari, koji su blizu izvora informacija u kontaktu sa igračima, čak daju naslutiti da bi Messi mogao iduće godine okončati karijeru. Barem onu europsku, to jest "pravu" karijeru. Glasine potiču tezu da je Argentinac još motiviran samo nastupom na svjetskom prvenstvu u Kataru i posljednjem pokušaju da dovede reprezentaciju do naslova prvaka svijeta. Imati će tada 35 i pol godina. Moguće je da bi otišao negdje "daleko" odigrati za dušu, da se pripremi za konačan kraj aktivnog igranja.

Moguće je da u lipnju 2023.zaključi sa PSG-om i karijerom. Sve je manje uvjerenja da bi se u tom scenariju mogao dogoditi obrat. Jer Messi ni fizički ne djeluje više "unutra", a psihološki je jako teško takvom fenomenu izdržati iste, gdje god i veće pritiske očekivanja. Motivacija je ključan faktor na kojem se lome karijere. Luka Modrić je pokazatelj kako se onda produžuje karijere na visokim razinama. Leo Messi takvu motivaciju, želju da i dalje bude top, ne pokazuje. Još iz vremena u Barci, a kamoli sada u neželjenom egzilu Pariza.

Novac tu više ne igra ulogu. Bilo bi onda odveć lako riješiti sve probleme...

Linker
25. travanj 2024 08:56