StoryEditor
Arijan Ademi i Nenad Bjelica
 RONALD GORSIC/CROPIX
Nadmudrio Rebrova

Može li Mamić ponoviti Bjeličinu pobjedničku formulu? Ovi potezi su se pokazali odličnim rješenjima

Ključni je potez bilo ono što je Bjelica napravio u sredini terena, što je iznenadilo Mađare
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 16. rujan 2020. 15:04

Nakon prve utakmice protiv Ferencvarosa prošle sezone, nakon tih 1:1 u Maksimiru, mnogi su zaključili kako je Serhij Rebrov taktički zaustavio Bjelicu. Nakon izjednačujućeg pogotka Sigera, Dinamo nije bio tako ubojiti, nestalo je prepoznatljivosti u igri Modrih, Ferencvaros je uspio privesti utakmicu kraju i vratiti se kući s odličnim rezultatom.

Premda je Fradijev vratar Dibusz bio najbolji pojedinac susreta, ipak je bio dojam da Dinamo nije bio na svojoj najboljoj razini. Kao što je dan kasnije rekao sam Bjelica, energija u momčadi nije bila u rangu prošlosezonske i za uspjeh u Budimpešti trebalo je negdje “pronaći” tu energiju. Tri Bjeličina poteza, zapravo su, pokazalo se poslije, odredila tijek uzvratne utakmice.

Vezanje braniča

Ključni je potez bilo ono što je Bjelica napravio u sredini terena. Kapetana Arijana Ademija gurnuo je bliže protivničkom šesnaestercu, a Nikola Moro ustoličen je u ulogu “šestice”. Iznenadilo je to Mađare, Ademi je bio vrlo opasan, ulazio često u završnicu, a tako je i zabio vodeći gol za Dinamo. I odigrao je kapetan veličanstveno, jednu od svojih najboljih, ako ne i najbolju utakmicu za Modre. Druga odluka bila je - Bruno Petković. Nije Bjelica nakon prve utakmice bio zadovoljan Petkovićem, nije bio zadovoljan ni nekim njegovim sitnim “mušicama” izvan terena. Razmišljao je u Budimpešti u prvih 11 staviti Gavranovića. Međutim, Gavranović nije položio “prijemni” u Gradskom vrtu i Bjelica je ipak odlučio da će, bez obzira na sve i što možda u tom trenu nije zaslužio, Petković biti starter. I bio je Bruno odličan, zabio je, bio “mantinela” kao i obično, držao loptu, vezao na sebe Fradijeve braniče.

Zadnja dvojba bila je vezana za stoperski par. U Maksimiru su igrali Lešković i Perić, u tom trenutku pričuvna kombinacija, za Budimpeštu se Bjelica nadao Dilaveru i Theophileu. I dok je Dilaver bio siguran za nastup na Groupama Areni, Theophile se tek u Osijeku vratio na teren nakon ozljede. Odigrao je solidno, rekao i sam da je spreman za Ferencvaros, međutim Bjelica se odlučio za Perića. I nije promašio, Perić je odigrao vrlo dobru utakmicu, uz malu grešku na samom početku, tko za bi li Theophile, koji se tek oporavio, bio tako siguran.

Theophilea opet nema

Zanimljivo je kako ima podudarnosti s tom utakmicom i godinu dana kasnije. Petković je zadnjih dana opet u fokusu zbog forme, iako uoči Budimpešte nimalo nije upitan kao starter, pitanje je tek može li odigrati 90 minuta na visokoj razini. U Splitu se pojavio Jakić i odigrao odlično, pa bi mogao biti “Moro” u ovoj utakmici, a Ademi opet bliže golu Dibusza. A Theophilea opet nema, ovog puta zbog isključenja, nema ni Perića, pa bi uz Dilavera trebao igrati Gvardiol.

Linker
23. rujan 2020 17:05