NARUŠENO POVJERENJE

Raskol u Znanstvenom savjetu zbog covid apela: Dio članova tvrdi da je izbačen, Vlada to negira

Među potpisnicima apela su Andreja Ambriović Ristov, Nenad Ban, Petra Klepac, Branko Kolarić i Igor Rudan
Petra Klepac, Nenad Ban, Andreja Ambriović Ristov, Igor Rudan, Branko Kolarić
 Screenshot Youtube, Arhiv JL, Marko Todorov/Cropix, Sandra Šimunović/Cropix, Damjan Tadić/Cropix

"Međusobno povjerenje je narušeno i ovakva suradnja nema smisla", poručio je u ponedjeljak navečer predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka-Petešić nekolicini članova Vladina Znanstvena savjeta koji su potpisali javni apel u kojem su kritizirali mjere protiv epidemije.

Iako su sami znanstvenici, njih pet koji su potpisali apel, a i mediji, to shvatili kao da im se premijer zahvalio na suradnji i izbacio ih iz Savjeta, iz Vlade su to demantirali poručivši da nije donesena takva odluka. Frka-Petešić telefonski je kontaktirao Branka Kolarića, Andreju Ambriović-Ristov i Nenada Bana, a Igor Rudan i Petra Klepac nisu se javili na poziv.

- Rekao im je da je međusobno povjerenje narušeno i da suradnja, koja je i dosad bila na dobrovoljnoj bazi, nema smisla ako pojedini članova Znanstvenog savjeta u subotu poslijepodne obave višesatne razgovore s njime o aktualnoj epidemiološkoj situaciji i restriktivnim mjerama.

Neskrivena kritika

Potom, bez ikakve prethodne najave, u nedjelju prijepodne upućuju apel hrvatskoj javnosti, koji po sadržaju to nije, i kojim se neskriveno proziva Vladu i Stožer civilne zaštite, i to bez navođenja ikakvih konkretnih prijedloga o mjerama koje treba poduzeti u borbi protiv COVID-19 i iznose političke optužbe - rekli su iz Vlade te dodali da od početka epidemije transparentno upravljaju krizom, tako da je javnost o svemu informirana.

Samo dan prije samog potpisivanja apela u kojem je 26 liječnika i znanstvenika upozorilo na netransparentnu komunikaciju oko epidemije i na mjere koje se politiziraju, kako doznajemo, nekolicina članova Znanstvenog savjeta imala je videokonferenciju sa Zvonimirom Frkom-Petešićem na kojoj su tražili od njega da se iz Znanstvenog savjeta izbaci Gordan Lauc, čije su djelovanje učestalo kritizirali, a i u samom apelu ogradili su se upravo od njegovih javnih istupa napisavši: „Željeli bismo se ograditi od svih izjava koje su temeljem pogrešnih podataka uvjeravale javnost tijekom studenog da će epidemija u Hrvatskoj stagnirati ili umanjivati intenzitet, te da nam strože mjere nisu potrebne ili da nisu učinkovite. Ograđujemo se i od procjena da je virus na bilo koji način oslabio, jer one nisu u skladu sa znanstvenim spoznajama”

Na konferenciji s Frkom-Petešićem sudjelovali su Andreja Ambriović-Ristov, Nenad Ban, Petra Klepac i Ozren Polašek. Trebao je biti i Igor Rudan, ali na kraju nije bio prisutan, a Polašek nije potpisao apel. Frka-Petešić ih je pitao imaju li kakav prijedlog mjera koje bi se dodatno mogle uvesti, a kako prenose neki sugovornici, u tom trenutku nitko mu nije rekao da će se apel pojaviti u javnosti. Dan poslije apel potpisan od strane pet članova Savjeta pojavio se u javnosti i očito je to premijeru Plenkoviću bilo previše, posebno zato što, kažu neki sugovornici, navodno nitko od njih na sastancima Savjeta nema što za prigovoriti, a onda javno istupaju, što se nije svidjelo premijeru.

To su potvrdili i u ponedjeljak navečer i iz Vlade, ali i dalje tvrde da su oni, što se njih tiče, još uvijek članovi.

- Predsjednik Vlade nije donio takvu odluku. Zahvaljujemo onim članovima Znanstvenog savjeta koji su ovu netočnu informaciju prenijeli medijima. To je sigurno bio ,,epidemiološki”, a ne politički potez. Uvažavamo i slušamo struku u cijeloj njenoj širini s nerijetko oprečnim stavovima, i kroz konzultacije sa Znanstvenim savjetom u njegovoj interdisciplinarnosti i kroz rad Stožera.

Ostalo ih deset

To ćemo činiti i dalje, uvažavajući i različita mišljenja epidemiologa i znanstvenika. No podsjećamo, Znanstveni savjet savjetuje, a Stožer stručno razmatra te i druge, neepidemiološke parametre i saznanja, te predlaže mjere, a Vlada odlučuje i provodi ih, za što ima odgovornost i demokratski legitimitet - poručili su iz Vlade.

Kako neslužbeno doznajemo od epidemiologa koji su smijenjeni, ovakav rasplet nisu očekivali, a pismeni ‘otkaz’ nisu dobili nego ih je nazvao kolega iz Savjeta, Frka-Petešić, koji je član i koordinator tog savjetodavnog tijela.

U ponedjeljak navečer nisu bili spremni službeno govoriti, te nam govore da su još u šoku jer nisu očekivali da ne smiju izraziti svoje mišljenje.

Nakon ovakvog raspleta, savjet je ostao na 10 članova i dva epidemiologa, Capaka i Polašeka.

Tko je u Savjetu osim potpisnika apela

U Znanstveni savjet, koji je osnovan u ožujku kako bi Vladi pomogao u sagledavanju tijeka epidemije i pri donošenju epidemioloških mjera za Hrvatsku, osim spomenutih petero stručnjaka, imenovani su i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'dr. Fran Mihaljević', infektologinja Alemka Markotić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, epidemiolog Krunoslav Capak, predstojnik Katedre za javno zdravstvo Medicinskog fakulteta u Splitu, genetički epidemiolog Ozren Polašek, posebni savjetnik premijera akademik Zvonimir Kusić, ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut, direktor Centra za istraživanje narodnog zdravlja Josip Car, forenzičar, genetičar i pedijatar Dragan Primorac, biolog i genetičar Miroslav Radman te molekularni biolog Gordan Lauc.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 06:23