OSEBUJNI KANDIDAT

U Skupštini distrikta Brčko završio i bivši diler: ‘Kod mene je gram uvijek bio gram‘

Abdulahu Iljazoviću samo je 25 godina, iz Maoče je, a poznato je da je sudjelovao u razotkrivanju mreže za kupovinu glasova na izborima
Abdulah Iljazović

Osuđeni diler droge osvojio je mandat u Skupštini distrikta Brčko u Bosni i Hercegovini. Građani su iz široke lepeze kandidata odlučili da je najbolja osoba koja bi ih trebala predstavljati 25-godišnji Abdulah Iljazović. Mladić iz Maoče bio je 4. kandidat na listi stranke centra Narod i Pravda. Za njega je glasala 801 osoba čime je osvojio 31,86 posto glasova. Tako je prestigao kandidatkinju koja je bila 2. na listi, Dženanu Kukić, za tri glasa te kandidata koji je bio 3. na listi, Zijada Ražanicu, za 113 glasova. Narod i Pravda osvojila je ukupno dva mandata.

Iljazović je široj javnosti postao poznat kad je na Facebook stranici "Raja s biroa" prozvan da je prije tri godine bio osuđen za preprodaju marihuane. On je na to odgovorio: "Kod mene je gram uvijek bio gram". Njegovo "poštenje" birače je, čini se, impresioniralo.

"Znam da sam zeznuo situaciju i ne mogu pobjeći od toga. Vjerujem da mogu pokazati da čovjek, kad se okruži pravim ljudima, može učiniti nešto što mu je bilo nezamislivo prije tri godine. Samo da se zna, kod mene je gram uvijek bio gram. Poštenje prije svega", zaključio je Iljazović, koji je postao i najmlađi izabrani zastupnik u distriktu Brčko.

Trgovina glasovima

Mjesec dana kasnije Iljazović je, valjda kako bi pokazao da se pokajao, odlučio sudjelovati u istrazi o trgovini glasovima. Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) organizirali su sastanak političkog kandidata s trgovcima. Iljazoviću je ponuđeno da u zamjenu za 6500 KM (oko 25 tisuća kuna) dobije 130 glasova birača. Kupovina glasova tajno je snimana i prijavljena policiji i tužiteljstvu.

U još jednom postu Iljazović je odlučio objasniti svoju situaciju.

"Moj rezime nije ni blizu idealnog. Ne kažem za sebe da sam dobar. Ali želim biti dobar i pokazati da čovjek može koristiti društvu kad se okruži dobrim ljudima i usmjeri svoju energiju za društvenu dobrobit (...) Želim doprinijeti zajednici i pokazati svima da jedna greška koju čovjek učini ne smije biti prepreka da bude bolji čovjek i koristan ljudima oko sebe", poručio je putem Facebooka.

Osebujni kandidati

Iljazović nije jedini osebujan kandidat na ovim lokalnim izborima u BiH na kojima se kandidiralo 30-ak tisuća stanovnika. Našao se tu i osuđenik za ratni zločin i načelnik općine Velike Kladuše Fikret Abdić, kojeg su za potrebe lokalnih izbora pustili iz zatvora.

Abdić je uhićen u lipnju zbog optužbi za zlouporabu položaja i ovlasti, a kandidatura mu je omogućila privremeno puštanje iz zatvora. Za mito i korupciju bilo je optuženo još nekoliko kandidata, a neki su se drugi "proslavili" izjavama o covidu-19.

"Svaki narod ima onakvu vlast kakvu zaslužuje", zaključio je to još početkom 19. stoljeća francuski filozof, diplomat i književnik Joseph de Maistre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 02:02