UGROŽEN EKOSUSTAV

Ledenjak veličine Luksemburga ide prema otoku usred Atlantika, znanstvenici u misiji spašavanja

Ledenjak A-68A
 Nasa Earth/Zuma Press/Profimedia
Ako se ledenjak prizemlji, mogao bi ondje ostati do 10 godina jer je tako velik. To bi mogao predstavljati veliki problem, ističe se

Znanstvenici se pripremaju za hitnu akciju spašavanja najvećeg ledenjaka na svijetu koji je na putu da se sudari s otokom Južna Georgia na jugu Atlantskog oceana.

Ledenjak A-68A, koji je površinom veći od države Luksemburg, odlomio se od ledene ploče Larsen C na Antarktici još 2017. godine i otada se kreće prema otoku smještenom istočno od Falklandskog otočja, piše The Guardian.

Prijeti da će uništiti bogati ekosustav na području otoka Južna Georgia tako što bi mogao postrugati morsko dno na kojemu žive mekušci, rakovi, spužve i druge vrste zatim hlađenjem vode i ispuštanjem taline u more.

Znanstvenici pri Britanskom antarktičkom istraživačkom projektu otputovat će do Falklandskog otočja 11. siječnja, provesti potrebno vrijeme u karanteni kako bi bili sigurni da nisu zaraženi koronavirusom i zatim se uputiti na trodnevno putovanje prema ledenjaku na istraživačkom brodu RRS James Cook.

- Iako je ovo uobičajeno, nikada nismo imali ovako veliki ledenjak, ovo je prvi put. Značit će veliku promjenu u okolišu, izjavio je profesor Geraint Tarling, biolog pri BAS-u.

Snažne struje

Snažne oceanske struje upravljaju putanjom ledenjaka, koji ima površinu od 4000 kvadratnih kilometara, koji se kreće iz dubokih voda prema plićim vodama kontinentalnog pojasa koji okružuje Južnu Georgiju.

Podvodni dio bogat je fitoplanktonima, sićušnim rakovima i drugim vrstama koji su nisko u prehrambenom lancu, ali su važno hranilište za pingvine, tuljane i kitove. Biološka raznolikost ovog područja je podjednako bogata kao na Galapagosu, rekao je Tarling.

image
Ledenjak A68 koji se odlomio od ledene ploče Larsen C
Abaca/Abaca Press/Profimedia

Temperatura vode u blizini Južne Georgije iznosi 4 stupnja Celzija, ali u neposrednoj blizini ledenjaka temperatura može pasti nekoliko stupnjeva. Niža temperatura i ispuštanje potencijalnih milijardi tona slatke vode mogli bi biti pogubni za hranilište.

- Ako se ledenjak prizemlji, mogao bi ondje ostati do 10 godina jer je tako velik. To bi mogao predstavljati veliki problem, rekao je Tarling.

Osim što će poremetiti ekosustav, ako ledenjak zaglavi u kontinentalnom pojasu ostat će u blokadi veliki dio hranilišta gdje su račići najzastupljeniji. To bi moglo spriječiti pingvine i tuljane da u blizini pronađu hranu za sebe i svoju mladunčad.

Tarling je rekao da bi kitovi mogli pronaći druga hranilišta, ali da velike kolonije pingvina i tuljana ne bi mogle napustiti otok i ići tako daleko.

image
Satelitska snimka ledenjaka A-68A od 4. prosinca
Handout/Afp/Profimedia

Misija znanstvenika

Kad istraživački brod stigne do sante leda, znanstvenici će mrežama i bocama prikupljati i proučavati životinjski svijet u vodi. Dvije robotske podmornice nazvane jedrilice bit će angažirane za mjerenje temperature, slanosti i razine fitoplanktona u vodama oko sante leda.

Jedrilice će patrolirati regijom četiri mjeseca i prenositi podatke na brod. Kombiniranjem tih podataka s podacima iz brodskih studija, znanstvenici će stvoriti sliku utjecaja ledenjaka na okoliš.

Povl Abrahamsen, glavni znanstvenik u misiji pri BAS-u, rekao je da su najnovije slike pokazale da je ledenjak udaljen oko 60 milja od obale Južne Georgije.

- Možda ledenjak postruže po rubu pojasa ili se potpuno odmakne od otoka. Također se može prizemljiti i ostati tamo mjesecima ili godinama. U ovom trenutku je teško predvidjeti što će se dogoditi sljedeće, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:35