DOMOVINSKI POKRET:

‘Iz neslužbenih, ali visokih povjerljivih izvora doznali smo gdje su kontejneri iz robnih zaliha‘

Osvrnuli su se na Vladino izvješće o stanju i upravljanju robnim zalihama za 2015. i 2016. godinu po čemu Hrvatska ima 117 kontejnera
 Darko Tomas/Cropix

Domovinski pokret tvrdi kako je iz neslužbenih, ali visokih povjerljivih izvora doznao da su kontejneri iz robnih zaliha postavljeni uz zelenu granicu, umjesto da se koriste na potresom stradalom području te su pozvali Vladu da odgovori gdje su to nestali kontejneri iz Gunje.

"Od neslužbenih, ali visokih i dobro upućenih povjerljivih izvora, može se čuti kako su ti kontejneri iz robnih zaliha krajem 2019. i početkom 2020. godine postavljeni na mjesto na koje nisu smjeli biti raspoređeni, a protivno odluci o raspodjeli robnih zaliha. Navodno su kontejneri uz zelenu granicu, umjesto na potresom stradalom području", priopćio je u nedjelju Domovinski pokret (DP).

Naglasili su kako su kontejneri kamp-kućice najtraženiji oblik pomoći na potresom pogođenim područjima jer u njima stradali stanovnici mogu živjet dok se ne završi obnova.

"Dok se građani iz svih dijelova Hrvatske javljaju s pomoći oko pronalaska i prijevoza tih privremenih spasonosnih mobilnih objekata, postavlja se pitanje gdje su kontejneri koji su 2014. osigurani za zbrinjavanje građana s područja poplavljene Gunje", navodi DP u priopćenju.

Pokret je podsjetio da se sukladno Zakonu o državnim robnim zalihama one koriste za osiguravanje potreba u doba ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti države, velikih prirodnih nepogoda ili intervencija na tržištu radi osiguravanja stabilnosti u slučaju većih poremećaja.

"Potres na Banovini je svakako prirodna nepogoda zbog koje je potrebno aktivirati robne zalihe, pa tako i kontejnere, za koje bi se, prije svega, trebalo znati gdje su. U godišnjem popisu roba strateških robnih zaliha, nigdje se ne spominje da nedostaju kontejneri. Inventura iz 2020. kaže da je sve na broju osim brašna i šećera, a čiji je nedostatak utvrđen još ranije, pri popisivanju 2017. i 2018. godine", stoji u priopćenju.

Osvrnuli su se na Vladino izvješće o stanju i upravljanju robnim zalihama za 2015. i 2016. godinu po čemu Hrvatska ima 117 kontejnera.

"Stoga se mnogi danas s pravom pitaju - gdje su nestali kontejneri iz Gunje, jesu li na zelenoj granici umjesto na Banovini?! Pozivamo Vladu da hitno odgovori na ova pitanja", poručili su iz Domovinskog pokreta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 01:15