PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp
KOMENTAR TOME NIČOTE

Što će napraviti Guardiola? Totalno je promašio s ‘iznenađenjem‘, a Tuchel pokazao da je - trenersko čudo

Njemački je stručnjak napravio čudesan preokret dolaskom na klupu Chelseaja
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 30. svibanj 2021. 10:46

Za potpunu dramatiku odličnog finala nedostajalo je samo da je ušla ta Mahrezova lopta u 96. minuti, ali često to u nogometu ipak ne ide tako. Nije City od prve minute bio pravi, nije bio 'svoj', daleko od dominantne, nedodirljive momčadi, koja je tako suvereno došao do finala Lige prvaka. Ako znamo da su 'Građani' najbliže pogotku tek tad, u sudačkoj nadoknadi, onda smo o Cityju puno toga rekli. Da su Chelseajevi napadači, Werner i Pulisic, bili precizniji, mogli su Londončani i ranije riješiti utakmicu. I bilo bi to sasvim zasluženo.

image
JOSE COELHO Afp


Thomas Tuchel tri puta je ove sezone pobijedio Guardiolu, nanio mu ovime bolan ožiljak.

Deset godina Guardiola je tražio put do novog finala, osvajanje Lige prvaka s drugim klubom za njega je poput Svetog Grala, nikad nije došao bliže. Bio je City favorit, puno toga govorilo je njemu u prilog, ali, ne prvi put, zakazala je Guardiolina momčad kad je najvažnije.

image
SUSANA VERA Afp

Eksperimentirao je trofejni trener sa startnom postavom, pokušao iznenaditi Chelsea formacijom bez Fernandinha ili Rodrija, ispalo je da je potpuno 'fulao', otvorio je prostor Tuchelovim jurišnicima, koji su to samo čekali i iskoristili. I, teško je reći kojim će putem Guardiola nakon ovog poraza, hoće li još jednom pokušati sa Cityjem ili će ga toliko pogoditi da će morati tražiti neku drugu sredinu? Sigurno, jedan od poraza koji će mu biti mrlja u karijeri, koji će ga dugo peći.

image
Thomas Tuchel
SUSANA VERA Afp


S druge strane Tuchel potvrdio je trenersku veličinu, sve je odlično 'pročitao', odlično posložio. Utakmica gotovo savršena, sve je funkcioniralo kako je trebalo, Plavi su odigrali gotovo bez veće pogreške. Rekao je Nikola Jurčević u najavi utakmice da bi mogao presuditi raspoloženiji napad, Chelseajev je to nedovojbeno bio, na čelu sa sjajnim Havertzom.

image
Thomas Tuchel s obitelji
MICHAEL STEELE Afp

Tuchelova ruka vidi se i u njegovom uzletu, definitivno, njemački je stručnjak napravio čudesan preokret dolaskom na klupu Chelseaja, stvorio pobjednike i zaustavio Guardiolin moćan stroj. Napravio je Tuchel isto što i Di Matteo 2012., sjeo na klupu u jeku sezone da bi spasio što se spasiti može, a osvojio je Ligu prvaka. No, za razliku od Talijana koji je bio samo 'junak na jednu noć', Tuchel je trenerska vrijednost i za godine koje dolaze. Dva finala u dvije godine, prvi veliki trofej, mnogi bi potpisali da nije zadnji! Veliki pobjednik ove nesvakidašnje sezone.

image
SUSANA VERA Afp


Spomenimo i Matea Kovačića. Dobio je priliku okusiti finale, četvrti je put podigrao pehar osvajača Lige prvaka, nastavio je taj sjajni hrvatski niz, koji traje od 2013.

Devet godina zaredom Hrvatska ima prvaka Europe!

Linker
22. travanj 2024 00:34