MENG DINGBO/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA
SN ANALIZA

Tri detalja koja mogu odlučiti pobjednika u finalu LP: Redsi su impresivni, no je li to dovoljno za ovaj Real?

Ako se bude natrčavao s Liverpoolom, onda Real teško može računati na uspjeh...
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 28. svibanj 2022. 18:46

Kad je 2014. osvojio prvu Ligu prvaka Luka Modrić mi je kazao “da sada može zaključiti riznicu i igrati dalje za gušt”. Istodobno su realovci slaveći toliko priželjkivanju Decimu, drugo jutro odmah počeli govoriti o Undecimi (11. tituli). Modrić se odmah prešaltao na tu Realovu filozofiju života, pa je nakon 11. govorio o prvoj obrani i 12., a nakon toga o izazovu da se osvoji i treća u nizu, to jest 13. titula. I uspjelo se.

U ovoj sezoni, kada su praktično bili na konopcima, Blancosi su stvari preokrenuli na način koji je primjeren klubu takve filozofije, moći i tradicije. Zato i u ovom petom finalu unutar osam godina pristup realovaca ne može biti drugačiji. I ama baš niti jedan suparnik ne može s velikim samopouzdanjem osjećati da je bliži pobjedi od Reala...

Liverpool je još jedan od tradicijom top svjetskih klubova. Redsi su nešto manje glamurom uokvireni od Reala, ali su zato moćni jer uvijek iskazuju motivaciju i borbenost na granici prirodnih limita, pogonjeni jedinstvenim entuzijazmom okruženja. Ako su prije 4 godine slavili glamurozniji Blancosi, uz podosta sreće, ali i zasluga momčadi pune talenta, ovo finale u Parizu nudi više prognoza u korist Jürgena Kloppa. Jer njegov Liverpool je moćan, moderne interpretacije igre (visoki intenzitet i okomitost igre, prodori između linija, visoki presing i plitka visoka formacija), tehnički bogat, sve nadovezano na maksimalnu motiviranost.

image
DPPI via AFP

Na svim razinama

Energija Redsa je u svim razinama momčadi i igre na visokom naponu u odnosu na Real, gdje te energije ima u selektivnom obliku, kroz brze Viniciusa, Rodryga i Valverdea, te fizički moćnog Camavinge. No, Ancelotti nema tu sklonost kontinuiranom visokom intenzitetu formacije, više igra na talent, manje se njegov pristup temelji na taktičkim obvezama, šablonama i svojevrsnoj okovanosti igrača. On će sigurno tijekom igre uvrstiti barem dvojicu mlađih (Rodrygo i Camavinga), a početi s Valverdeom i Viniciusom kao turbo punjačima momčadi koju čine prekaljeni veterani, pogotovo u sredini terena.

Ako se bude natrčavao s Liverpoolom, onda Real teško može računati na uspjeh, jednostavno zato što je energetski i motorički inferiorniji. I zato što Liverpool može tehnički igrati sjajno na tim visokim ritmovima, te tako parirati tehnički izvrsnom Realu. Obrnuto se to teže može dogoditi, zato će Ancelottijeva momčad nužno trebati kontrolu igre, duži posjed i prilagođavanje ritmova svojoj kubikaži.

Tko će više trčati?

Liverpool će u 4-3-3 biti tradicionalan kloppovski. Momčad mu je kompaktna jer ima top vratara koji odlično igra nogom i inicira izlaz iz obrane. Van Dijk je fantastičan kao branič, ali i odlično tehnički djeluje, a uza sve to je brz. Zato je obrana Redsa u pravilu visoka i pridonosi da se formacija digne gore i visokim presingom tjera suparnika na pogrešku i gubitak lopte. Liverpool može igrati i s dužim posjedom da stvori prostor za okomiti završni pas, a isto može učiniti brzim proigravanjem između linija, jer ima takve motorički hitre i prodorne igrače. Zato su i vrlo nezgodni u kontranapadu.

image
JAVIER SORIANO Afp

Za Real je važno, uz neizbježnu kompaktnost linija i sužavanje prostora za ulaz u međuprostore suparničkim veznjacima i napadačima, da kvalitetno prođe prvu liniju visokog presinga Liverpoola. Ukoliko im to uspije onda Redsi postaju vrlo ranjivi, pogotovo ako visoko postavljeni bekovi, Arnold i Robertson, ne stignu odmah u defenzivni blok. Netko je znakovito primijetio da će ključ prevage biti u tome hoće li Vinicius morati trčati za Alexander-Arnoldom ili će ofenzivno nastrojeni branič morati juriti za Brazilcem. Bez njegovih prodora Real teško može iznenaditi obranu Liverpoola, a pogotovo će teško stvarati višak prostora i manje markacije suparnika u sredini.

Veća šansa

Papirnato gledano, veća je šansa da će Liverpool nametnuti svoje ritmove, te posljedično razviti tehničke potencijale svojih igrača, nego što će Real osigurati nadmudrivanje u tehničkom smislu kao limitiranje jačeg fizičkog potencijala suparnika. No, u finalnoj utakmici prognoze često padaju na drugim faktorima, prije svega psihološkoj zrelosti takmaca, poglavito u trenucima kada se ti “nameti vrlina” prelamaju. Real je tu vrlo iskusan, što je pokazao u prethodna tri dvoboja sličnih odnosa fizičkih, dobnih i tehničkih relacija. Može li se to dogoditi i u finalu? Može. Teže, ali može. Jer u pitanju je Real, kojeg se nikad ne smije podcijeniti. Klopp to jako dobro zna iz vlastitih iskustava, što nije dobar znak za Blancose.

TRI DETALJA KOJA MOGU ODLUČITI POBJEDNIKA

KONTROLA RITMA

Redsi igraju brzo i okomito, u visokom ritmu. Real Madrid ima bljeskove takvog ritma, ali je uvjerljiviji kada ga prilagodi svojim navikama i (starijim) godinama. Tko nametne svoj ritam bliži je uspjehu.

IZMEĐU LINIJA

Real Madrid ima problema kada suparnici igraju brzo između linija, a Liverpool je u tome majstorski. Ključno je hoće li Ancelottijeva momčad biti dovoljno kompaktna i plitke formacije da zatvori te prostore.

ISKUSTVO ILI ENTUZIJAZAM

Ovo je peto Realovo finale u osam sezona, treće za Liverpool u četiri godine. Iskustvo Blancosa je veliki adut, ali entuzijazam i moć Redsa su impresivni. Prevagu može donijeti trenutak dekoncentracije. (rm)

Linker
16. travanj 2024 07:54