Sebastien Haller
 OLAF KRAAK Afp
BIZARAN SLUČAJ

UEFA zabranila jedan od najprodavanijih dresova u Europi: Evo zašto ‘Bob Marley‘ ne smije u Ligu prvaka

Propust se dogodio u organizacijskom, administrativnom smislu, nije se reagiralo...
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 14. rujan 2021. 15:28

Nogometaši Ajaxa neće moći nositi njihov alternativni, treći dres na europskim utakmicama ove sezone. Iz krovne kontinentalne nogometne federacije javljeno je u amsterdamske odaje da im uniforma koju su ljetos izdali u počast na glazbenu legendu Boba Marleyja nije prošao verifikaciju. O čemu se radi?

Ajax je ovoga ljeta dospio na naslovne strane sportskih, ali i modnih časopisa i portala zbog tamnog dresa s crvenom, žutom i zelenom crtom na ramenima i obrubima rukava. Ne bi to bio problem, da na vratu sa stražnje strane nisu postavljene i tri male ptice, kako glasi naslov neslužbene klupske himne u Marleyjevoj izvedbi.

UEFA-i dakle ne smetaju ni te "rastafari" boje, niti je problem u samom značenju dresa, već u ptičicama, dakle u simbolici. Pravila za dresove u europskim utakmicama su sljedeća:

image
OLAF KRAAK Afp

- Identifikacijske oznake momčadi na sportskoj opremi moraju biti odobrene od strane UEFA-e, odnosno moraju ući u bazu podataka UEFA-ine administracije na način da imaju službeni status kroz registraciju nacionalnih saveza iz koje momčad dolaze.

Prevedeno na nešto razumljiviji jezik, Nizozemski nogometni savez morao je registrirati i ptičice kao oznaku za svoje momčadi da bi ih UEFA odobrila, ali to očito nije učinio.

Ajax će moći nastupati u tom dresu, bez ptičica, kao što je primjerice Dinamo u prvom pretkolu Lige prvaka na Islandu kod Valura igrao u svom dresu, ali bez natpisa kladionice.

Prvu utakmicu Lige prvaka Ajax igra u srijedu na gostovanju kod Sportinga u Lisabonu.

Linker
10. kolovoz 2022 08:10