NICK POTTS/PA IMAGES/PROFIMEDIA Nick Potts/pa Images/profimedia
SHOW NA ETIHADU

VIDEO: Haaland zabio pet komada, Gvardiol i društvo upisali najteži europski poraz u povijesti Leipziga

Prije četiri godine Građani su istim rezultatom slavili protiv Schalkea, a sada su ponovili rekord
Piše: Dražen Antolić, Ivan AlaupovićObjavljeno: 14. ožujak 2023. 23:01

MANCHESTER CITY - RB LEIPZIG 7:0 (Haaland 22. k.u., 24., 45+2., 54., 57., Gündogan 49., De Bruyne 90+2.)

MANCHESTER CITY (4-3-2-1): Ederson - Stones (od 64. Gomez), Akanji?, Ruben Dias, Ake - Gündogan⚽(od 55. Mahrez), Rodri (od 64. Phillips), De Bruyne?⚽ - B. Silva, Grealish (od 55. Foden) - Haaland⚽ ⚽ ⚽⚽⚽ (od 63. Alvarez)

RB LEIPZIG (4-3-3): Blaswich - Henrichs? (od 80. Klostermann), Orban, Gvardiol, Raum - Laimer, Kampl, Haidra - Szoboszlai (od 72. Olmo), Werner? (od 63. Poulsen), Forsberg (od 63. A. Silva)


Manchester City deklasirao je, ponizio i osramotio RB Leipzig koji je pretrpio najteži poraz u svojoj europskoj povijesti (7:0), a da po njemački klub ne bude i gore milost im je dao Pep Guardiola koji je kod 6:0 u 63. minuti izvukao iz igre peterostrukog strijelca Erlinga Haalanda. Zvijer broj 1 svjetskog nogometa, Vikinga koji itekako ozbiljno pretendira da jednom Zlatna lopta bude njegova. Nakon spuštanja zavjese publika je dugo pljeskala, Norvežanin od suca dobio loptu za uspomenu, pa su svi zajedno otišli nazdraviti.

- Ovo je velika noć. Ponosam sam što igram u ovom natjecanju, volim ga. Pobijediti 7:0 je nevjerojatno - kazao je Norvežanin, pa se na pitanje koji mu je gol najdraži nasmijao:

- Mutno mi je u glavi. Sjećam se da sam pucao, ali nisam razmišljao koji je najljepši. Moja super snaga je zabijanje golova. Iskreno, samo sam pokušavao ubaciti u vrata, mnogo toga je u brzom razmišljanju te nastjanju da loptu staviš tamo gdje nema čuvara mreže.

image
OLI SCARFF Afp

Izjednačio se sa po pet pogodaka u jednoj utakmici Lige prvaa s Messijem i Brazilcem Adrianom, a trener mu je zamjenom uskratio da zabije možda i rekordan šesti.

- Rekao sam mu da bih volio postići dvostruki hat-trick, ali što mogu učiniti? - otkrio je.

Građani su već u prvom poluvremenu razbili suparnika koji je bio blijed, uplašen, klecavih koljena i nemoćan povezati se u dodavanju. Gotovo da nije prošo centar prvih 25 minuta kad je na semaforu već pisalo 3:0. Haaland naplatio je sve dugove iz prvog ogleda.

image
OLI SCARFF Afp

Bila je to demonstracija igračke moć jedne ekipe čija klasa je jednostavno prevelika. Već u 2. minuti Gündogan je mogao prvi zabiti, no nije pogodio iz jako dobre šanse, a do kaznenog udarca iz koje su domaćini poveli priredili su još dvije-tri opasne akcije. U jednoj je Haaland pojurio između Orbana i Gvardiola kao brzi vlak, ali tada je Blaswich pravodobnim istrčavanje spasio vrata. U 19. minuti VAR je intervenirao te zbog igranja rukom Henrichsa, nakon šuta glavom Rubena Diasa sugerirao slovenskom sucu Slavku Vinčiću da pokaže na bijelu točku. Iz kaznenog udarca Haaland je započeo seriju. Samo dvije minute kasnije, u 24., De Bruyne je silovitim šutom pogodio gredu, a Haaland pritrčao i glavom poentirao.

image
OLI SCARFF Afp

Tek nakon toga gosti su mogli iskoristiti omanju opuštenost favorita, Werner bio je prigodi bolje reagirati pred vratima, ali nisu kroz akcije dolazili do šansi. Visoki pritisak donosio ima je nešto, no nedovoljno jer sami nisu znali izađi s loptom na presing Cityja. Gündogan je mogao još jednom pogoditi, da bi Haaland povisio na 3:0. Prije toga udarac glavom Rubena Diasa odbio se od vratnice, a lopta "šetala" po crti.

Haaland je još jednom prezentirao klasu, postavljanjem, igrom leđima, kretnjama, brzinom, nisu za njega imali lijeka. U takvom nogometu ne bi se trebalo osvrtati previše su suđenje, ali Vinčić je bio loš, sporan je i taj kazneni udarac.

Utakmicu je obilježio i snijeg koji je padao u dijelu prvog poluvremena. Kad već dotad nije bi točan, Gündogan je u 49. minuti pogodio za 4:0. Lažnjakom je ušao u kazneni prostor pa zabio u golmanov lijevi donji kut.

image
OLI SCARFF Afp

Vratar RB-a, jedna svjetla točka u ekipi, spašavao je što se dalo, no već u 54. minuti Haaland ga je opet matirao. Obranio je dva šuta, i Haalandu, i Akanjiju, oba iz blizine, borio se poput vaterpolskog čuvara mreže jer sve su to bili šutevi iz blizine, da bi mu Norvežanin zakucao. Već u 57. minuti mahao je šakom sa svih pet prstiju jer po peti je put matirao Blaswicha. Opet nakon obrane golmana, na odbijenu loptu. RB Leipzig bio je nokautiran, smrvljen, njegovu su igrači djelovali kao da proklinju sudbinu što nikako da dođe kraj, a Norvežanin trpao kao na treningu. Pritom se i zabavljao, pokazivao im kako mu ništa ne mogu. Nijemci su pogledavali prema nebu i molili se: "Izbavi nas Gospodine...". Kao da ih je čuo Pep Guardiola, u 63. minuti izvukao je Haalanda van. Ovacije se dugo nisu stale. Igrači RB-a su poput zombija tumarali terenom, pamtit će lekciju koju su dobili, a svakako im je preporučljivo da ne prate engleske medije. Takve poput njih rado režu motornom pilom... De Bruyne je sjajnim šutem u rašlje postavio konačnih 7:0.

Utakmica je bombastično najavljivana kao dvoboj Haalanda i Joška Gvardiola. Naravno da je naš reprezentativac izgubio kao i RB-a, ali Norvežanin nije zabijao Gvardiolu nego momčadi iz Leipziga koje je kolektivno podbacila. Pogoci nisu padali preko Joška da bi on bio veći krivac od drugih, cijela je obrane i većina ekipe po novinarskim ocjenama zaslužila peticu. SofaScore koji valorizira učinak na temelju statistike najlošije je ocijenio Henrichsa (4,8), potom Rauma (5,3), pa Gvardiola (5,5) te Orbana, Szoboszlaia i Forsberga (5,7). Iako je Gvardiol imao čak sedam otklonjenih opasnosti. Ali tih opasnosti je bilo obilje...


PRIJENOS UŽIVO:

Gotova je utakmica u Portu, a izvještaj pročitajte OVDJE.

90+7. Pepê je zaradio drugi žuti karton i napustio teren.

image
OLI SCARFF Afp

90+5. Koliko je sreće imao Inter! Igrači Porta nakon kornera najprije su zatresli vratnicu, a zatim gredu.

90. Gotov je susret u Manchesteru dok se u Portu igra još sedam minuta sudačke nadoknade.

POSLJEDNJI POGODAK NA SUSRETU POGLEDAJTE OVDJE

90+2. De Bruyne stavlja točku na i. Zabija iza daljine za konačnih 7:0 i izjednačava najveću pobjedu u povijesti kluba.

83. Smirila se potpuno utakmica na Etihadu izlaskom Haalanda. U Portu pak i dalje mreže miruju. Inter ima 1:0 prednost iz prve utakmice i trenutno prolazi dalje. Inzaghi je u 80. minuti uveo Brozovića umjesto Barelle.

72. Ušao je Olmo umjesto Szoboszlaija.

image
OLI SCARFF Afp

70. U periodu dok se ništa ne događa, valja napomenuti kako je do sada najteži europski poraz RB Leipziga do sada bio onaj iz 2020. kad je od njih bolji bio Manchester United. Čini se da im protivnici iz tog grada nikako ne leže...

S druge strane, Cityju je najveći trijumf bio 2019. protiv Schalkea kad su u osmini finala slavili 7:0.

64. Haaland ipak neće srušiti rekord Luiza Adriana i Lionela Messija koji su zabili pet pogodaka u Ligi prvaka. Guardiola ga je odlučio zamjeniti. Norvežanin se tako izjednačio sa spomenutim dvojcem na vrhu.

POGODAK ZA 6:0 POGLEDAJTE OVDJE

57. Nemoćni su gosti iz Njemačke. Haaland je ponovno na pravom mjestu i zabija svoj peti pogodak za 6:0. Hoće li se ovdje zaustaviti?

image
OLI SCARFF Afp

ČETVRTI HAALANDOV POGODAK VEČERAS POGLEDAJTE OVDJE

54. Ne zaustavlja se Haaland! Nakon kornera dočekao je loptu na glavu na asistenciju Akanjija, prvi je udarac obranio vratar Leipziga, ali natrčao je na odbijanac i zabio svoj četvrti pogodak danas.

POGODAK ZA 4:0 POGLEDAJTE OVDJE

49. Opet je lopta u mreži gostiju! Gündogan je dočekao povratnu loptu na vrhu šesnaesterca i smireno pogađa za 4:0.

46. Nastavljaju se susreti na Etihadu i Estádio do Dragãu.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

POGODAK ZA HATTRICK NORVEŽANINA POGLEDAJTE OVDJE

45+2. GOOL! City vodi 3:0, Dias je pucao glavom nakon kornera, lopta je plesala po crti, a u mrežu ju je ugurao Haaland i kompletirao hattrick već u prvom poluvremenu.

image
OLI SCARFF Afp

38. Brani Blaswich! Izveo je De Bruyne prekid, poslao za Gündogana koji odmjerenim udarcem gađa, ali siguran je vratar Leipziga ovaj put.

image
PAUL ELLIS Afp

33. Pogreška Edersona skoro je mogla Građane stajati pogotka. Predao je protivnicima loptu, ali je Werner pucao pored gola iz blizine.

31. Ne zaustavlja se Haaland! Ponovno je opasno prijetio, ali ovoga je puta Blaswich obranio njegov udarac.

POGODAK ZA 2:0 POGLEDAJTE OVDJE

24. GOOL! Nakon dvije minute City ima dva pogotka prednosti. De Bruyne je pogodio gredu s vrha šesnaesteraca, a na loptu je natrčao Haaland i pospremio za 2:0.

POGODAK ZA 1:0 POGLEDAJTE OVDJE

22. GOOL! Haaland je precizan s bijele točke! Blaswich je pročitao namjeru, ali bio je to precizan udarac.

image
PAUL ELLIS Afp

19. Kazneni udarac za Manchester City! Heinrichs je dirao loptu rukom nakon kornera, a nakon konzultacije s VAR-om sudac je pokazao na jedanaesterac.

18. Nakon kornera, momčad Pepa Guardiole u nekoliko je navrata prijetila, ali su gosti iz Leipziga uspješno izašli u blok svim pokušajima.

11. Opasan je City! Ake je poslao fantastičnu loptu za Haalanda koji se sjurio prema golu, Blaswich je dobro izašao pa Norvežanin nije uspio najbolje uputiti udarac ispred gola.

3. Evo prve živosti na susretu u Manchesteru! Gündogan je dotrčao na loptu koju je s krila uputio De Bruyne, bio je neometan, ali gađao je visoko preko gola.

1. Počele su utakmice.

Linker
20. travanj 2024 01:49