OLI SCARFF Afp
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

VIDEO: Manchester City na krilima džokera teškom mukom pobijedio Atletico, odlična partija Šime Vrsaljka

City je s 1:0 svladao Atl. Madrid pogotkom Kevina De Bruynea, a Liverpool je s 3:1 slavio u Lisabonu
Piše: Hina/SNObjavljeno: 05. travanj 2022. 23:51

MANCHESTER CITY - ATLETICO 1:0 (De Bruyne 70')

MANCHESTER CITY (4-3-3): Ederson - Stones, Laporte, Ake, Cancelo - De Bruyne, Rodri, Gündogan (od 69. Grealish) - Mahrez (od 69. Foden), Sterling (od 69. Gabriel Jesus), Silva

ATLETICO MADRID (5-3-2): Oblak - Vrsaljko, Felipe, Savić, Reinildo, Lodi - Llorente (od 60. Cunha), Kondogbia, Koke (od 60. de Paul) - João Félix (od 81. Lemar), Griezmann (od 60. Correa)

MANCHESTER - stadion Etihad. Gledatelja: 50,000. Sudac: István Kovács (Rumunjska)


Nogometaši Manchester Cityja pobijedili su na svom stadionu Atletico Madrid sa 1-0 (0-0) u prvoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka.

Pobjedu Manchester Cityju donio je Kevin De Bruyne pogotkom u 70. minuti.

Šime Vrsaljko je odigrao cijelu utakmicu za Atletico, a u zadnjoj minuti je zaradio žuti karton.

image
OLI SCARFF Afp

Od prve minute je bilo prilično jasno vidljivo da je Diego Simeone došao u Manchester ne izgubiti, ne primiti pogodak, a hoće li ga postići, to je bilo manje važno. Tako je i Šime Vrsaljko imao isključivo defenzivnu ulogu u ovoj utakmici. Pep Guardiola, s druge strane, nije srljao. Njegova je momčad kontrolirala posjed i zbivanja na terenu, ali smo u prvom poluvremenu vidjeli malo uzbuđenja.

Statistika je tako pokazala da su vratari Ederson i Jan Oblak bili nezaposleni, jer nije bilo nijednog udarca unutar okvira u prvih 45 minuta.

Domaća momčad je dvaput tražila od rumunjskog suca Istvana Kovacsa dosuđivanje kaznenog udarca, ali je on samo odmahnuo rukom na padove Bernarda Silve i Kevina De Bruynea u kaznenom prostoru.

image
PAUL ELLIS Afp

Drugo poluvrijeme je, ipak, bilo nešto sadržajnije, a prvi udarac unutar okvira uputili su gosti. Konačno su uspjeli Atleticovi igrači organizirati pokoji kontranapad, a iz jednog takvog je u 51. minuti priliku za udarac dobio Marcos Llorente. No, lopta je išla ravno u Edersona, a ni udarac nije bio posebno snažan.

Nije trebalo čekati dugo ni na prvu intervenciju Jana Oblaka koji se u 55. minuti našao na iskušenju. Slobodan udarac sa 18-19 metara izveo je Kevin De Bruyne i gađao kut koji je pokrivao vratar Atletica. Oblak je u padu uspio zaustaviti loptu rukama, a onda je morao intervenirati i nogom kako bi ju izbacio prije nego što je na nju mogao dotrčati Raheem Sterling.

Trostruka zamjena igrača kod gostiju nije donijela formacijsku promjenu, niti je Simeoneova momčad postala opasnija za suparnička vrata. Griezmanna je zamijenio Correa, Llorentea Cunha, a Kokea Rodrigo De Paul.

image
OLI SCARFF Afp

Nakon dva neprecizna udarca glavom, Laportea u 64. i Mahreza u 68. minuti, iz dobrih situacija, te nakon još jednog Sterlingovog pada u kaznenom prostoru, i Pep Guardiola je zaključio da mu treba "svježe krvi" na travnjaku. Sterlinga je zamijenio Gabriel Jesus, umjesto Gundogana ušao je Jack Graelish, a Phil Foden je zauzeo Mahrezovo mjesto.

Upravo je 21-godišnji engleski reprezentativac bio ključna figura u pogotku kojim je Manchester City došao do vodstva u 70. minuti. Foden je primio loptu na 20-ak metara od vrata i našao se okružen trojicom gostujućih igrača, ali je sjajnim dodavanjem kroz noge suparničkog braniča izbacio Kevina De Bruynea koji se sjurio u kazneni prostor i iskosa s desne strane pogodio suprotan kut naciljavši točno pokraj Oblakove noge.

DE BRUYNEOV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

Sjajna akcija i sjajna završnica za 30-godišnjeg Belgijca koji je tako na najbolji način obilježio svoj 50. nastup u Ligi prvaka u dresu Manchester Cityja.

Dvojac Foden - De Bruyne napravio je pomutnju u Atleticovoj obrani i u 80. minuti. Samo zahvaljujući velikom broju nogu u kaznenom prostoru Atletica, lopta je završila u bloku, a ne u mreži, nakon De Bruyneovog udarca.

Foden je u 88. minuti i sam zaprijetio udarcem, ali je i taj pokušaj završio u bloku.

image
OLI SCARFF Afp

Pred kraj utakmice igrači su pomalo počeli gubiti i živce, pretjerali s oštrinom u nekim startovima pa je rumunjski sudac morao nekoliko puta izvaditi žuti karton. U zadnjoj minuti ga je zaradio i Šime Vrsaljko zbog prekršaja na Jacku Grealishu.

ŽESTOK OKRŠAJ VRSALJKA, CORREE, GREALISHA I GUARDIOLE POGLEDAJTE OVDJE.

Hrvatski reprezentativac je svoj obrambeni posao odradio na zavidnoj razini i bez pogrešaka.

Uzvrat u Madridu na rasporedu je 13. travnja.



image

Slavlje Liverpoola

CARLOS COSTA Afp

PRIJENOS UŽIVO

KRAJ UTAKMICA!

90' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade na Etihadu. Na Da Luzu tri minute.

87' - GOOOL! Novu lošu reakciju obrane Benfice iskoristio je Luis Diaz koji maestralno pogađa za 3:1!

DIAZOV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

83' - INCIDENT NA ETIHADU! Vrsaljko je grubo s leđa srušio Grealisha točno ispred Pepa Guardiole kod aut-linije, ali nije taj potez izazvao bijesnu reakciju publike koliko ono što je uslijedilo... Angel Correa je na to napucao loptom u glavu Grealisha koji je ležao na travnjaku na što je Guardiola u potpunosti izgubio živce i podivljao! Pritom se i engleski reprezentativac pridigao te počeo tražiti pravdu, da bi Pep u bijesu odgurnuo i njega. Vrsaljko je u cijeloj gunguli zapravo nastojao primiriti strasti...

Završilo je brzo kako je i počelo, vidljivo je da su tenzije prisutne od samog početka dvoboja, a na kraju okršaja Correa je završio u sučevoj bilježnici.

ŽESTOK OKRŠAJ VRSALJKA, CORREE, GREALISHA I GUARDIOLE POGLEDAJTE OVDJE.

81' - Izašao je potpuno nevidljivi Joao Felix, zamijenit će ga Thomas Lemar.

80' - Nova gužva ispred Oblaka! Foden je napravio potpuni dar-mar u obrani Atletica, odbilo se to do De Bruynea koji dobro šutira, ali gust blok ispred njega zaustavlja taj pokušaj. Hvataju se za glavu i belgijski nogometaš i Pep Guardiola na klupi...

image
OLI SCARFF Afp

70' - GOOOL! Popustila je obrana Atletica! Tek što su ušli, džokeri su već napravili razliku... Dobro su kombinirali Građani, na kraju je Cancelo uposlio Fodena koji majstorski pronalazi De Bruynea, a Belgijac efektno pogađa za 1:0!

DE BRUYNEOV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

69' - Trostruka promjena i kod Građana. Ušli su Gabriel Jesus, Jack Grealish i Phil Foden umjesto Sterlinga, Gundogana i Mahreza.

67' - I treći put traže jedanaesterac igrači Cityja! Sterling je pao u duelu s Reinildom, ali rumunjski je sudac i ovog puta pokazao da se igra nastavlja... Ponovljena snimka pokazuje da je kontakta bilo, morat će eksperti dati svoje mišljenje.

60' - Trostruka promjena kod Atletica. Izašli su Koke, Griezmann i Llorente, priliku će dobiti de Paul, Correa i Cunha.

57' - Sterling! Ovog puta njegov udarac ljevicom prolazi pored suprotne vratnice... Ali već smo dosad vidjeli više prigoda nego u cijelome prvom poluvremenu!

55' - Velika Oblakova obrana! De Bruyne je opasno zaprijetio iz slobodnjaka s oko 20 metara, Oblak je prvo fantastično obranio udarac koji je išao u sami donji lijevi Oblakov kut, da bi potom slovenski vratar nogom refleksno izbio loptu na koju je natrčavao Rodri...

image
PAUL ELLIS Afp

51' - Prvi udarac u okvir gola na utakmici! I to jedva! Sijevnula je kontra Atletica, Griezmann iz sredine daje desno do Marcosa Llorenta čiji mlaki pokušaj ne možemo ni nazvati šansom... Ipak, išla je lopta u okvir i uhvatio ju je Ederson. Za statistiku koristan podatak.

image

Darwin Nunez, Benfica

CARLOS COSTA Afp

49' - GOOOL! Rafa Silva je centrirao, a strijelac Konate traljavo i tragično reagirao, da bi urugvajski napadač Darwin Núñez potom smireno poentirao za smanjenje vodstva!

POGLEDAJTE KOMIČNU I NESPRETNU REAKCIJU KONATEA KOD NUNEZOVA POGOTKA ZA 1:2.

47' - Šansa za City! Gundogan je tražio Sterlinga u petercu, a engleski je ofanzivac za dlaku bio prekratak...

46' - Vraćamo se u Manchester, odnosno u Lisabon. Nema promjena u sastavima.

image
PAUL ELLIS Afp

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Čvrsta, taktička bitka traje u Manchesteru. Posjed lopte je ukupno čak 70 - 30 % u korist Građana, ali Simeone ne odustaje od svoje strategije. Nema tu mnogo virtuoznih poteza, neočekivanih kontri ili individualne kreacije, formula je jednostavna - tko postigne gol, prolazi u polufinale.

U drugoj četvrtfinalnoj utakmici Liverpool je mnogo konkretniji. Klopp je dio svojega plana već ostvario, Konate i Mane donijeli su mu prednost od dva pogotka koju u nastavku ne bi smio biti problem sačuvati.

image
PAUL ELLIS Afp

45' - Neće biti nadoknade na Etihadu i rumunjski sudac šalje igrače u svlačionicu. Nema nadoknade niti na Da Luzu. Liverpool je poluvrijeme završio s ukupno 11 udaraca na gol u odnosu na 3 Benfice.

40' - I opet traže jedanaesterac Građani! De Bruyne je pao u duelu s Felipeom, ali ponovljena snimka pokazuje da je Belgijac počeo padati i prije nego što je došlo do kontakta s braničem Atletica.

35' - Muči se Manchester City s probijanjem konsolidirane Atleticove obrane, međutim i dalje strpljivo kombiniraju te vrebaju potencijalnu pogrešku.

image

Sadio Mane, slavlje Liverpoola

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

34' - GOOOL! Strašna dugačka dijagonala Alexander-Arnolda pronašla je Diaza u šesnaestercu koji se samo 'naklonio' i uposlio Manea za 2:0 Redsa u Lisabonu!

MANEOV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

25' - I dalje čvrsta Simeoneova obrana djeluje neprelazno. Disciplinirana zadnja linija nije dopustila ozbiljnije prijetnje upućene Janu Oblaku.

18' - Još jedna sjajna Vrsaljkova reakcija! Dobro je zatvorio Gundogana nakon jednog opasnog centaršuta...

image

Ibrahima Konate, Liverpool

CARLOS COSTA Afp

17' - GOOOL! Robertson je ubacio iz kornera, a Konate se prišuljao iza obrane Benfice i glavom zakucao za 1:0!

KONATEOV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

16' - Cityjevi igrači poslovično carine loptu, posjed je 69 - 31 % u korist Pepovih pulena. Ipak, bez većih uzbuđenja u dosadašnjem dijelu susreta.

15' - Potencijalno sporna situacija. Bernardo Silva pao je u duelu s Kokeom, a rumunjski sudac István Kovács procijenio je da nema govora o najstrožoj kazni. Naravno da su skočili Pep i svi igrači Cityja tražeći jedanesterac, no bezuspješno...

DUEL BERNARDA SILVE I KOKEA POGLEDAJTE OVDJE.

15' - U Lisabonu je ponešto sadržajnija utakmica. Kao i susretu Benfice protiv Ajaxa, ova je igra poprilično otvorena. Liverpool je imao već nekoliko šansi, a s druge strane konstantna su opasnost Rafa Silva i Nunez.

image
PAUL ELLIS Afp

12' - Dobar šut Kevina de Bruynea, srećom - pravovremeno u blok ulazi Šime Vrsaljko.

7' - Dvaput su sada u kratkome roku napadači Atletica zaprijetili vrataru Edersonu, međutim Ake je u oba navrata bio koncentriran.

21.00: Počele su utakmice u Manchesteru i Lisabonu!


Linker
24. travanj 2024 06:40