Slavlje PSG-a
 DAVID RAMOS
PRVI FINALIST LIGE PRVAKA

Zastrašujući PSG deklasirao hit-momčad Njemačke i poslao poruku Bayernu! Olmo morao izaći na poluvremenu

Francuski prvak uvjerljivom se pobjedom uz krasnu igru plasirao u finale najelitnijeg natjecanja.
Piše: Tomo Ničota/Patrik MršnikObjavljeno: 18. kolovoz 2020. 19:59

RB LEIPZIG - PSG 0:3 (Marquinhos 13', Di Maria 42', Bernat 56')

RB LEIPZIG: Gulacsi - Klostermann (od 83. Orban), Upamecano, Mukiele - Kampl (od 64. Adams), Sabitzer - Laimer (od 62. Halstenberg), Olmo (od 46. Schick), Nkunku (od 46. Forsberg), Angelino - Poulsen. Trener: Julian Nagelsmann.

PSG: Rico - Kehrer, Kimpembe, Thiago Silva, Bernat - Herrera (od 83. Veratti), Marquinos, Paredes (od 83. Draxler) - Di Maria (od 87. Sarabia), Mbappe (od 86. Choupo-Moting), Neymar. Trener: Thomas Tuchel.

Sudac: Björn Kuipers (Nizozemska). Pomoćnici: Van Roekel i Zeinstra (Nizozemska). VAR: Pol van Boekel (Nizozemska). AVAR: Dennis Higler (Nizozemska). Četvrti sudac: Artur Dias (Portugal).


Thomas Tuchel zaustavio je Nagelsmannov europski marš, skresao krila RB-u, PSG je u finalu Lige prvaka. I to uvjerljivo, dominantno, s osmijehom na licu zabijali su Parižani, poslali poruku da su napokon spremni i za taj zadnji korak.

Oni koji su očekivali neizvjesnu utakmicu, punu obostranih šansi i golova, poznavajući trenerski opus dvojice Nijemaca, nekad bivši suradnika, mogli su već u šestoj minuti shvatiti u kojem bi smjeru mogla ići utakmica. Neymar je bio u velikoj prilici, Gulacsi već svladan, Neymar je pogodio stativu. Ali, bio je to tek početak, Gulacsi je slabu večer, puno je toga poklonio Parižanima, jednom ga je spasio VAR, kad je Neymara pogodio u ruku pa je pogodak Neymara poništen. No, nisu ni njegovi suigrači bili ništa bolji. Držao se nekako Leipzig do 13. minute, tada je ubacio Di Maria, glavom pogodio Marquinhos.

Jednostavno, Leipzig nije mogao nametnuti svoju igru, svoju okomitost, sve akcije Nijemaca zaustavljene su daleko od gola, 'ubio' je PSG visokim presingom Nijemce, tek jedna prilika Poulsena bila je iznimka koja je potvrdila stanje na terenu. Raspoloženi Neymar, Di Maria i Mbappe, svi ostali na visokoj razini, s ogromnim motivom da konačno uđu u finale i dokažu da ovaj PSG nije propala priča. Neymar je iz slobodnog udarca pogodio stativu, a onda je Brazilac i maestralno asistirao Di Marii. Gulacsi je opet loše ispucao loptu, Parižani su je presjekli, Neymar jednu poluvisoku loptu petom proslijedio do Di Marie koji je rutinski zabio. Bila je 42. minuta, ali bilo je očito da Leipzig više ništa ne može promijeniti, da je samo pitanje s koliko će razlike PSG u finale.

Nagelsmann je na poluvremenu zamijenio Olma i Nkunkua, nije bivši Dinamov igrač napravio puno, uklopio se u opću nemoć njemačke momčadi. Nagelsmann je odlučio pojačati napad, ubacio Forsberga i Schicka, ali, zapravo je ostao bez pravog odgovora. U redu, Forsberg je pokušao, zaprijetio, nije zabio, nešto se počelo događati i u šesnestercu PSG-a, no još jedna velika pogreška Leipzigove obrane bila je kobna. Mukiele je pao u borbi za loptu ničim izazvan, tražio prekršaj kojega nije bilo. Di Maria je, opet, ubacio, Bernat glavom poentirao. VAR je provjeravao taj nepostojeći faul, zaleđe, sve je, kaže tehnologija, bilo čisto, Gulacsi je treći put vadio loptu iz mreže. Opet smiješak na licima Parižana, baš uživaju, guštaju u pobjedama, jedva su prošli Atalantu, ali protiv Leipziga su pokazali moć. I sad čekaju u finalu, svi očekuju Bayern, budu li im i Bavarci s druge strane, sigurno Neymar i društvo nisu autsaderi.

Nasser Al-Khelaifi, vlasnik PSG-a, koji opsesivno želi dovesti taj klub na vrh Europe, konačno je osjetio olakšanje, nakon svih tih godina razočaranja, možda i dvojbi ima li više smisla 'ulupati' milijarde u taj projekt. Ne znamo komuniciraju li međusobno ti bliskoistočni bogataši, ali možemo zamisliti Kataranina Nassera Al-Khelaifija kako šalje poruku, prepunu 'smajlića' emiratskom šeiku Mansouru, vlasniku Manchester Cityja. PSG je uspio, Mansour još čeka...

KRAJ: Gotovo je! Poznat je prvi finalist Lige prvaka. PSG je uvjerljivo nadigrao RB Leipzig i sada čeka boljeg iz sutrašnjeg dvoboja između Bayerna i Lyona.

90' Odigrat će se još dvije minute sudačke nadoknade u Lisabonu.

86' Van idu Mbappe i Di Maria, dva od tri najzaslužnija za ovakvu pobjedu PSG-a.

Sjajnu partiju odigrao je Argentinac večeras. Zabio pogodak i namjestio preostala dva...

84' Ukupno tri izmjene. Umjesto Klostermanna je ušao Orban, a mijenja i Tuchel. Vani su veznjaci Paredes i Herrera, a unutra Verratti i nešto ofanzivniji Draxler. Ulaze nakon njih i Choupo-Moting i Sarabia.

81' Počeli smo ga hvaliti pa je umalo poklonio Mbappeu novi pogodak. No, pustimo Gulacsija, Schick je opasno zaprijetio, njegovom se udarcu na putu našao blok...

79' Težak prekršaj Halstenberga nad Neymarom kaznio je žutim kartonom Kuipers. Gulacsi je upisao još dvije obrane, opasno su visili Nijemci i ovoga puta.

77' Pao je Neymar u velikoj kontri PSG-a nakon dodavanja Mbappea u odsudnom trenutku...

Prethodno, udarac Angelina završio je izbacivanjem u korner za Nijemce. Angelino je, inače, najaktivniji igrač RB-a, često je lopta u njegovim nogama na lijevoj strani.

75' Zanimljivo, Thomas Tuchel još ništa ove večeri nije promijenio u odnosu na početni sastav. Njegovih će, pretpostavimo, pet izmjena biti revijalnog karaktera, sve kako bi neke igrače potencijalno malo više odmorio za veliko nedjeljno finale.

72' Da ne ispadne da ga samo kritiziramo, Gulacsi je sada obranio najprije Mbappeu iz blizine, a onda i Paredesu izvan kaznenog prostora.

70' Prilika za Mbappea, Gulacsi je opet zaplivao, samo njegovom srećom nije lopta išla prema okviru gola.

68' Opet je pao ritam utakmice. Baš kao i sredinom prvog dijela, Tuchel je jednom podvikom s klupe uspio umiriti svoje izabranike i na taj način lagano umrtviti igru.

65' Ušli su Halstenberg i Adams, džoker RB-a iz prošle utakmice. Sada bi mu ipak trebalo nešto više do nove naslovne uloge.

63' I mi se pitamo. Kao i to - može li ovakav PSG do kraja?

61' Rijetki pokušaj Nijemaca. Sabitzer puca, lopta prolazi pored Paredesa, ali i pored vrata Rica. Nakon toga još i žuti za frustriranog Laimera...

58' Ni zaleđa, ni prekršaja prethodno, ali zato, ima loše igre RB Leipziga. Di Maria je upisao novu asistenciju, a Gulacsi još jednu kardinjalnu pogrešku prije novog pogotka PSG-a.

56' GOOOOL! Još jednom PSG. Bernat posprema loptu u mrežu, tražio se prekršaj Herrere nad Mukieleom, a onda je VAR tražio i zaleđe, ali nije bilo ni njega jer je upravo Mukiele ostao zadnji u obrani...

53' Forsberg se sada odvažio na ambiciozan pokušaj iz velike daljine. Otišlo je iznad gola.

Za to vrijeme, broje se statistički podaci u vezi sjajnih PSG-ovih pojedinaca.

51' Silva je zaustavio dvojac novih, Schicka i Forsberga u jako dobroj kombinaciji na ulasku u šesnaesterac. Schick je definitivno promijenio stvari, njegov ulazak umjesto Olma je taktičke naravi, htio je Nagelsmann nešto ofanzivnijeg igrača.

48' Primjetno je nastojanje Leipziga za nešto ofanzivnijom igrom. Jasno je, sada Nijemci više nemaju što izgubiti, moraju odigrati kudikamo agresivnije.

46' Kreće drugo poluvrijeme. Ulaze Schick i Forsberg u redovima Leipziga umjestu Nkunkua i Olma koji je završio njegov večerašnji nastup.

POLUVRIJEME: Ostalo je 2:0 za francuskog prvaka i nakon te akcije. Golovima Marquinhosa i Di Marije vodi PSG, potpuno zasluženo nakon prvih 45 minuta.

45+2' Žuti karton za Kimpembea nakon prekršaja na Olmu. Bit će to posljednja prilika za RB z prvom dijelu, sada mogu nešto napraviti iz prekida.

44' Neymar! Brzo, ubojito, nova asistencija Mbappea, a udarac Neymara iz velike blizine otišao je neposredno pored lijeve Gulacsijeve vratnice. Samo tako je moglo biti i 3:0...

42' GOOOOOL! Angel Di Maria je zabio! Novi loš potez vratara Gulacsija, kakve su to njegove pogreške. Krivo dodavanje prema Sabitzeru, Neymar je asistirao Di Mariji za 2:0.

40' Uoči poluvremena, mali portret zasad jedinog večerašnjeg strijelca.

38' Ma što radi Neymar! Sad je umalo predriblao sve od polovice igrališta u laganom trku, Mukiele se u posljednjem trenutku ispriječio, malo je nedostajalo da najskuplji igrač na svijetu opet zabije.

35' Izravno iz slobodnog udarca, gotovo s desne aut-linije, Neymar gađa stativu. Ovo mu je druga večeras, sada je Gulacsija uhvatio na spavanju.

image
DAVID RAMOS

34' Razvidno je pao ritam utakmice, ali i ciljano, s obzirom na to da je Parižanima trenutno ovakvo stanje stvari draže od nekakve jurnjave. Dosta prekršaja, zasad sudac Kuipers ne pokazuje kartone.

31' Bježi zasad Nagelsmannu ovaj rekord, ali Leipzig u svakom slučaju ima karakter za nadoknaditi aktualni zaostatak.

28' Minute u kojima se ne događa nešto ispred vrata jednih ili drugih rijetke su. Takve su bile zadnje dvije-tri, sve dok Kehrer nije ubacio jednu loptu u šesnaesterac, prejako za sve njegove suigrače.

25' Evo i njih! Leipzig napada preko Laimera, ovaj probija desnu stranu i ubacuje za Poulsena koji tek zamalo promašuje okvir Ricova gola.

24' Nije bilo ničeg, osim kornera. A korner je, rekli bismo - pola gola. Međutim, lopta je bila previsoka. Parižani je iznose mirno, u nastavku borbe za posjed.

Inače, Olmo je sada napravio nešto teži prekršaj nad Neymarom. Iako, možda je Brazilac tu malo i odglumio...

22' Sjajno je Poulsen sada proigrao Olma, ali odmah se začula sudačka zviždaljka. Dosuđen je prekršaj već ranije pa će sada Sabitzer imati priliku iz slobodnog udarca.

19' Thiago Silva je ostao ležati pa je utakmica zakratko prekinuta. Za to vrijeme, fotografija pogotka Marquinhosa postaje viralna.

17' Sjajnu je priliku sda propustio Kylian Mbappe. Bilo bi, da je slučajno bio pogodak, pregledavanja VAR-a zbog zaleđa, ali još je jednom čitava zadnja linija RB-a bila na krivoj nozi.

15' Gledamo još nekoliko puta pogodak Marquinhosa, neshvatljivo je koliko je obrana Nijemaca slabo reagirala.

13' GOOOOL! Vodi PSG! Di Maria izvodi slobodni udarac, Marquinhos je uhvatio obranu Leipziga na spavanju zajedno s Gulacsijem. Brazilac bez problema pogađa za rano vodstvo francuskog prvaka.

11' Poulsena lopta pogađa u glavu, PSG prijeti preko Di Marije, Klostermann izbacuje u treći vezani korner za Parižane.

9' Pokupaj Sabitzera hvata Rico, nije dobro završena inače izuzetno zamišljena akcija. Utakmica je počela frenetično...

7' Pogriješio je sada i Gulacsi, nakon ispucavanja pogodio je Neymara, čini se u ruku pa se pogodak ne vrijedi, iako se mreža zatresla. Bila je to velika pogreška vratara Leipziga, ali Nijemci su sada imali i dosta sreće.

6' Stativa! Neymar je bio nadomak novog pogotka. Sjajno je Kimpembe proigrao Mbappea, ovaj još bolje dodao do Neymara koji je uspio pucati, ali i pogodio okvir gola.

4' Prvi pokušaj Leipziga. Sudjelovao je u toj akciji i Olmo, pokušao je proigrati Nkunkua koji je pucao iz solidne situacije, no ispriječio se obrambeni blok francuskog prvaka ispred Rica. U nastavku je Laimer stigao centrirati, a onda će suci zaustaviti utakmicu nakon sudara Kimpembea i Sabitzera.

2' Danas su u igri Di Maria i Mbappe, oni bi trebali razvlačiti obranu Nijemaca, a onda bi na scenu trebao stupiti Neymar... Ali, to su sve samo pretpostavke, čeka nas velika taktička bitka Nagelsmanna i Tuchela koji se jako dobro poznaju.

21.00 Utakmica je počela!

20.53 Brojimo sitno do početka dvoboja. Pehar Lige prvaka ide na svoje počasno mjesto, a onda će se na terenu naći i početne jedanaestorke.

image
DAVID RAMOS

20.48 Predvodnik!

20.45 Naravno da i večeras očekujemo pregršt pogodaka. Momčadi kao što su večerašnji suparnici obećavaju kanonadu.

20.41 Ulazak zvijezda PSG-a također nije zaobišlo oko kamere.

20.37 Podatak iz notesa.

20.34 Zanimljivost? Može! Karijera Leipzigovog trenera Juliana Nagelsmanna završena je 2008. godine kada je igrao za drugu momčad Augsburga.

Tada je doživio ozljedu koljena, a s klupe ga je vodio - Thomas Tuchel, njegov večerašnji protivnik.

20.30 Stigli su nogometaši Leipziga do polufinala. Dani Olmo je rekao - finale je nadohvat ruke... Ipak, treba slomiti veliki i moćni PSG. Atalanta je bila blizu...

20.26 Mitski Luz, stadion svjetla, stadion na kojem je i hrvatski prvak Dinamo lani igrao u osmini finala Europske lige...

Mjesto današnje utakmice, ali i velikog finala u nedjelju.

20.22 Što se pak Nijemaca tiče, oni i dalje moraju usvojiti standarde "života" nakon odlaska Tima Wernera u Chelsea. Na njegovom je mjestu danski internacionalac Poulsen. Očekivali smo Forsberga, ali i Schicka koji je ispao žrtva promjene formacije u onu s trojicom odostraga.

U igri je na stoperu tako i Mukiele, dok će Angelino i Laimer imati nešto širi raspon zadataka na bekovskim pozicijama. Bude li trebalo zakrpavati zadnju liniju, Halstenberg je spreman uskočiti na mjesto lijevog braniča.

20.20 Bacimo se sada na analizu početnog sastava Parižana. Nema Maura Icardija koji je loše odigrao četvrtfinalni sraz. Vratio se Mbappe pa nema mjesta ni za Sarabiju, a prednost je ispred Gueyea ovoga puta dobio Paredes.

U klasičnoj, PSG-ovskoj 4-3-3 formaciji je Tuchel koji je i danas na štakama zbog ozljede gležnja.

20.15 Večeras je na stadionu i pehar Lige prvaka. Istina je, tek je polufinalni sraz, ali ovo je dobra prilika da se na stadionu finala vidi i "kanta s ušima". Ona je još samo nekoliko dana u vlasništvu Liverpoola, a onda je možda uzme i netko od večerašnjih suparnika.

20.10 Malo statistike za početak. Kakav posao radi mladi lav Nagelsmann na klupi Leipziga? Mi ćemo reći - fantastičan!

20.05 Ovo je igrač oko kojeg će se i danas sve vrtjeti. Proglašen je brazilski virtuoz Neymar za najboljeg igrača četvrtfinala. Može li i danas napraviti nešto što će očarati nogometni svijet?

20.00 Sat vremena preostalo je do prve polufinalne utakmice Lige prvaka. RB Leipzig i PSG kreću u veliki dvoboj vrijedan onog najjačeg - finala i borbe za europsku titulu.

Do utakmice ćemo proći kroz sastave, podijeliti s vama pokoji statistički detalj i uvesti vas u večerašnju nogometnu poslasticu.

19.50 Stigli su sastavi za današnju utakmicu u Lisabonu. Dani Olmo je u početnom sastavu za RB Leipzig.

image
UEFA

Pobjednik današnjeg, prvog polufinala na rasporedu, ući će u finale Lige prvaka po prvi put u povijesti kluba. RB Leipzig s jedne strane općenito prvi put nastupa u nokaut fazi ovog natjecanja, gdje je sjajnim nastupima protiv Tottenhama i Atletica osigurao polufinale, dok je Paris SG hvatao zaostatak protiv Dortmunda, ali i Atalante.

Parižani su u polufinalu bili već jednom, 1995. godine, dalje nisu prošli. Što se nove klupske ere s katarskim ulagačima tiče, radi se o najboljem europskom plasmanu do sada. Igrat će se na stadionu Benfice, gdje je Dani Olmo već nastupio u prošlogodišnjem gostujućem porazu Dinama u Europskoj ligi.

Španjolac će vjerojatno ponovno igrati od prve minute. S druge strane, PSG-u se vraća veliki adut, Angel di Maria, koji je bio suspendiran za sraz s Atalantom, dok je zbog ozljede out Navas. Moguće je da će i Kylian Mbappe zaigrati od prve minute, iako se tek oporavio od ozljede. Mbappe i Icardi su inače najbolji strijelci Paris SG-a u Ligi prvaka ove sezone, dok je u redovima Leipziga to Marcel Sabitzer.

Linker
25. travanj 2024 11:36