REUTERS/Tony Gentile
VRIJEME ZA NOVI POČETAK

NAKON 'SMRTNE PRESUDE' NOVOG GAZDE U INTERU, PERIŠIĆEV TRENER U VATRENIMA ZNA KOJI BI KLUB BIO NAJBOLJE RJEŠENJE 'To bi bio savršen rasplet'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. srpanj 2019. 13:31

Premda je Zlatko Dalić najavio smjenu generacija, i zna se da izbornik već neko vrijeme traži mlađa rješenja za pojedine pozicije, eventualna marginalizacija Ivana Perišića u Interu nikako ne bi bila dobra za Vatrene.

Antonio Conte je u Singapuru, nakon poraza od Man. Uniteda u kojem je njegova momčad ostala inferiorna i više nego što govori rezultat 1:0, nožem odrezao ideju da je Perišić rješenje za lijevog bočnog. Njegovu rečenicu “probali smo, ali ne odgovara onome što tražim“ talijanski su mediji gotovo unisono prokomentirali kao “smrtnu presudu“ Hrvatu, a pogotovo dodatak: “Može igrati jedino u napadu“, jer malo tko vjeruje da je Perišić doista profil za centarfora. Iako, kao drugi od dvojice, s više slobode, svojevrsna rotirajuća špica, mogao bi probati. Problem je što Conte, očito, barem do ovog časa njegov stil igre ne šmeka.

Novom treneru Intera formacija 3-5-2 je zaštitni znak. Minimalno je vjerojatno da bi je mijenjao, a u takvom nogometu Perišićeve pozicije nema. U doba dok je Conte bio trener Juventusa postojalo je zanimaje stručnjaka u klubu za Periju, međutim Grof, što je prijevod Conteova prezimena,već je tada bio rezolutan: “Ne, Perišić mi ne treba, u mojem nogometu ne postoji uloga krilnog napadača“, poručio je skautima i menadžerima koji su radili na tom poslu.

Bit će zanimljivo

Ivica Olić s Perišićem je bio suigrač u reprezentaciji i Wolfsburgu, a sada mu je trener u nacionalnoj vrsti.

- Bit će zanimljivo pratiti sljedećih tjedana rasplet ove priče - kazao nam je Olić javivši se iz Hamburga.

- Ivan bi mogao odigrati tu bočnu rolu protiv malih klubova poput Genoe, Leccea, SPAL-a… ali ne i u najjačim susretima, jer njegov forte je ipak ofenziva. Koji je zaključak? Perišić godinama ima brutalnu statistiku u klubu na poziciji krila, usto je ključan u reprezentaciji, donio nam je tri boda protiv Walesa. Kad sam pogledao statistiku tog dvoboja još jednom sam vidio do koje nam je mjere vitalan. Kao što ja to znam, poznato je i drugima, siguran sam da će biti dovoljno zainteresiranih klubova koji će ga htjeti vidjeti u svom dresu. Meni, da sam trener, Perišić bi bio prototip igrača kojeg bih želio u ekipi. Ima i lijevu nogu, i desnu, i glavu, i brzinu, zapravo je Ivan primjer idealnog nogometaša. Usto i u najboljim je godinama, nije sklon ozljedama, sigurno još 4-5 sezona može odigrati na visokoj razini.

MILAN, ITALY - APRIL 27:  Ivan Perisic of FC Internazionale looks on during the Serie A match between FC Internazionale and Juventus at Stadio Giuseppe Meazza on April 27, 2019 in Milan, Italy.  (Photo by Emilio Andreoli/Getty Images)
Emilio Andreoli/Getty Images

Ako ne uspije natjerati Contea da mijenja sebe kao trenera i nađe neki drugi raspored, pritom bi najbliži bio 3-4-3, gdje je veća šansa Perišića, na boku, na napadaču ili će ishod biti - na klupi?

- S Ivanom sam jako dobar, znam ga desetak godina i mogu reći da je teško očekivati da će htjeti nešto drastično promijeniti u svojoj igri. Poznavajući, pak, Conteov stil, on će biti dosljedan u 3-5-2 i sumnjam da će moći nešto posebno odigrati na pozicijama gdje ga Conte spominje. Ivan nije špica. Može to silom prilika uzeti na sebe, ali siguran sam kako ni sam nije sretan da to igra. Perišić je krilo i za to ima itekako dobre argumente.

Imali ste sličnu situaciju, prilikom dolaska Van Gaala u Bayern rekao vam je da mu niste u planu, da možete ići, no ostali ste, zagrizli da ćete se dokazati i na kraju postali prvi napadač, zabili u sezoni 2009/10. sedam pogodaka u Ligi prvaka. Mislite li da će Perišić tako zapeti i ipak se nametnuti Conteu? Razlika je što on nema svoje prave uloge za koju bi se trgao.

- Ključno je ovo na kraju. Moja je prednost bila što sam se izborio za mjesto jedinog napadača, u konkurenciji Marija Gomeza i Luce Tonija. Bio sam u sjajnoj formi. Rekao sam sebi - probat ću pola godine da vidim do koje razine mogu doći, pa ako ne ide vratit ću se u HSV. No, Ivan nema prave pozicije, teško se može nametnuti. Jedino na tom lijevom bočnom, tipa Roberta Jarnija u moje vrijeme… To bi mogao, ima jako dobru trku, međutim, svi znamo da je ofenzivac, a da je Conte uvijek stavljao čovjeka koji je pouzdan natrag, a naprijed što bude.

Soccer Football - Serie A - Genoa v Inter Milan - Stadio Comunale Luigi Ferraris, Genoa, Italy - April 3, 2019  Inter Milan's Ivan Perisic celebrates scoring their third goal with team mates   REUTERS/Massimo Pinca
REUTERS/Massimo Pinca / REUTERS
Ivan Perišić

Zabetonira li ga za klupu to otvara i problem u reprezentaciji.

- Jasno. To će biti problem. Ipak se nadamo, ima još vremena, traje prijelazni rok, možda ode u drugi klub. Ako Ivan vidi da to nije ono što želi. Očekujem da će biti zanimljivo, da će se nešto događati.

Ako Bayern ne dovede željene Sanea, Dembelea ili nekog trećeg, zapravo bi savršen rasplet bio da ga Niko Kovač uzme u bavarski klub. Kovač igra s krilima, a Perišić je upravo pod njim u reprezentaciji krenuo prema vrhuncu.

- To je definitivno. Perišić je u najboljim godinama, ima iskustvo i veliku prednost što poznaje Bundesligu, adaptacija na prvenstvo mu ne bi trebala. On ima kvalitetu, ne samo da bude u kadru, nego siguran sam da bi bio pravo pojačanje. Dobro bi im došao. U momčadi nisu više Robben i Ribery, ostali su na mladima Gnabryju i Comanu, nisam siguran da bi Niko volio ići u bitke samo s mladima. Usto, vidjeli smo i da ima jako mali broj nogometaša u ekipi. Nekoliko se imena kao pojačanja spominju, ali ništa još nisu napravili. Morat će, za igru na tri fronte.

Pitanje je što Karl Heinz Rummenigge misli o njemu, to je najvažnije.

- Mogu samo kazati da ga Niko Kovač jako dobro zna, da je zapravo Perišićev uspon počeo kad ga je Kovač trenirao - zaključio je Olić, koji je i dalje aktivni dio Bayerna, odaziva se na humanitarne utakmice i akcije na kojima može pomoći. Možda se opet otvori opcija Premiershipa, možda...

Danas je Perišićeva budućnost nejasna, a prije starta priprema s optimizmom je primio dolazak Contea. Igor Budan, nekadašnji napadač Vatrenih i igrač brojnih talijanskih klubova, otkrio nam je:

- Conte je mislio da bi on možda mogao odraditi ulogu petog čovjeka u veznom redu. Iako je to vrlo zahtjevno za napadača, čak i kad si u ekipi koja igra ofenzivno. Netko te mora zatvarati. Nedavno sam se vidio s Perišićem i rekao mi je da to Conte planira. Mislio sam da Ivan ima mogućnosti za to, ali, ipak, navike su mu drukčije. Po izjavi Contea sad izgleda da neće dobijati neku minutažu. No, Perišić je na mene ostavio dojam da se želi izboriti na boku, pozitivno je primio dolazak Contea jer doživio ga je kao garanciju da bi mogli napraviti veći rezultat. Sad su se izgleda okolnosti promijenile. Iznenadilo me to, jer imao sam dojam da su njih dvojica zajedno išli s entuzijazmom u taj projekt. Plan je bio da s lijeve strane ulazi unutra, ali golema je razlika biti treći u napadu ili peti u vezi - istaknuo je Budan, te ostavio zadršku:

- Treba vidjeti hoće li ipak Conte riskirati da ide s njim na bok. Kao napadača ga ne vidim. Trener traži prvu špicu. Činjenica je da bi Perišić mogao ostati u drugom planu, a s tim neće biti zadovoljan. Conte je sve rezultate napravio na 3-5-2, vjerojatno će se toga držati do kraja. Osim ako mu ne dođu neki igrači koje želi, pa da se prilagodi ovima koje ima.

Perišić nikad nije trpio klupu…

- S njegove strane uvijek je postojala želja za promjenom, vjerujem da će naći momčad u kojoj će igrati - zaključio je Budan.

Linker
18. travanj 2024 09:41